Paleis Het Loo
Paleis Het Loo, een koninklijk dagje uit!

Meer dan 300 jaar woonden de Oranjes op Paleis Het Loo. Ze ontvingen er hun gasten en flaneerden door de prachtige tuinen terwijl ze genoten van exotische bloemen en planten. Drie eeuwen later stap je als bezoeker binnen in het heden en het verleden van de koninklijke familie. Volg een van de historische paleisroutes en bezoek de vaste tentoonstelling 'De Oranjes' in het nieuwe ondergrondse museum.

Ondergronds museum

Voor je het zeventiende-eeuwse paleis bereikt, kom je eerst in het nieuwe ondergrondse deel van Paleis Het Loo. Vanuit de grote marmeren grand foyer bezoek je de vaste tentoonstelling 'De Oranjes', die je meeneemt door het (privé)leven van de koninklijke familie. Loop langs kunstwerken, foto's, video's en bijzondere persoonlijke objecten zoals de rouwjurk van Wilhelmina en een speelgoedauto van Willem-Alexander. Maar hoe is het eigenlijk om publiek bezit te zijn? En hoe onderhoud je de relatie met de bevolking? Ook daar gaat de tentoonstelling op in.

Twee themaroutes

Wanneer je vervolgens het originele Paleis Het Loo betreedt, kies je uit twee paleisroutes (met audiotour). De oost-route leid je rond door het Paleis zoals het eruit zag in de tijd van stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary (de eerste bewoners van Het Loo). Ga je voor de west-route, dan ga je terug naar de tijd van Wilhelmina. Je komt onder andere langs de persoonlijke badkamer van de koningin, de zitkamer van Prins Hendrik en de werkkamer van Prins Bernhard. Voor gezinnen is er de speciale familietour. Oh, en vergeet niet naar het dak te klimmen voor een waanzinnig uitzicht over de tuinen en de omgeving.

Paleistuinen en stallenplein

Buiten genoot de koninklijke familie van de in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin, vol fonteinen en romantische beplanting. De tuin is op basis van een gedetailleerde tekening uit de achttiende eeuw teruggebracht naar de situatie van vroeger, waardoor je écht door het verleden wandelt. In de weekenden en in de schoolvakanties vind je in de tuin bovendien verhalenvertellers. Luister naar korte verhalen over Mary en Willem III. Op weg naar de uitgang, kom je langs het stallenplein, waar je onder andere de koninklijke stallen én rijtuigen van dichtbij bekijkt. Ook de moeite waard!

Paleis Het Loo in Apeldoorn leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, high of afternoon tea, familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.paleishetloo.nl

Vorstelijk genieten in de Balzaal. Foto: Paleis Het Loo © Sven Scholten
Vorstelijk genieten in de Balzaal. Foto: Paleis Het Loo © Sven Scholten
Bezoek de vast collectie over het koningshuis. Foto: Paleis Het Loo © Sven Scholten
Bezoek de vast collectie over het koningshuis. Foto: Paleis Het Loo © Sven Scholten
Ruik de geur. Foto: Paleis Het Loo © Sven Scholten
Ruik de geur. Foto: Paleis Het Loo © Sven Scholten