1

11 toffe redenen om een dagje naar Harlingen te gaan

Ontdek pittoreske straatjes, smalle steegjes en gezellige terrasjes

Dagje uit in Harlingen Redactioneel door
Foto 1. Het stadhuis van Harlingen, met daarvoor de Raadhuisbrug. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

19 februari 2023 bijgewerkt: 18 mei 2023 Toerisme Harlingen, Friesland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Harlingen. Veel mensen komen hierheen om het Wad op te gaan of naar Vlieland en Terschelling te varen, maar Harlingen zelf is meer dan de moeite waard. Je komt het ene leuke straatje en terrasje na het andere tegen, in de haven is het heerlijk uitwaaien en bootjes kijken en het strand ligt om de hoek. Shoppen of prachtige monumenten bewonderen, het kan er allemaal. Meer dan genoeg voor een heel weekendje weg! Zeker met deze 11 tips over wat je niet mag missen in Harlingen.

Veel mensen die naar Harlingen gaan rijden meteen naar de Willemshaven en de ernaast gelegen Voorhaven om op een (veer)boot te stappen. Zeehondjes spotten! Maar ook voor een bezoek aan de stad zelf is deze haven een goed begin. Er zijn volop parkeerplekken en er is genoeg te beleven en te zien. Vanuit de haven wandel je zo het historische centrum in. Camera in de aanslag, want in deze havenstad zijn meer dan 500 monumenten te vinden! Alsof je een levendig openluchtmuseum inloopt.

Historische schepen en Friese biertjes

In de Willemshaven liggen onder andere de historische schepen van de Bruine Vloot. Daar kun je ook meteen een heel bijzonder schip spotten als het aanwezig is: Expeditieschip Willem Barentsz. Het is een fraaie replica van het zestiende-eeuwse schip waarmee Willem Barentsz naar Nova Zembla voer, gebouwd met de technieken die in die tijd werden gebruikt. Stap de scheepswerf op om de bouw van dichtbij te bekijken. De vrijwilligers vertellen graag over wat ze doen en als je geluk hebt kun je zelfs het schip op! Helemaal gratis. Ook het informatiepunt over de bouw van het schip en de fatale reis naar Nova Zembla kun je gratis in.

Eerst even bijkomen van je reis? Aan het eind van de havenkade vind je in een stoere, compleet verbouwde loods Het Brouwdok met hun gezellige Proeflokaal en terras. Lekker aan de waterkant stoere Friese biertjes uitproberen met wat hapjes erbij. Of met eigen ogen bekijken hoe dit bier gebrouwen wordt, want ze geven elke dag om 14:00 uur een rondleiding!

Foto 2. Proef zo'n bijzonder Fries biertje van Het Brouwdok in hun Proeflokaal en ga mee op een rondleiding. Foto: Het Brouwdok © Carlien Bootsma

Meevaren met de Zonnepont

Sta ook even stil bij de treinwagon die midden in de haven staat. Het is namelijk een zeldzame wagon uit 1932, waar er over de hele wereld nog maar zes van zijn. In de jaren '50 en '60 reed hij op het spoor tussen Harlingen en Leeuwarden. Op dit moment is het een informatiepunt waar je gratis in kunt.

De leukste manier om de Willemshaven te ontdekken is vanaf het water. Dat kan voor slechts 2 euro met Zonnepont Jonge Seun. Vaar gezellig een rondje mee langs de steigers in de haven. Alleen oversteken naar een andere steiger kan ook. Zo kom je bijvoorbeeld makkelijk en snel bij onze volgende tip: de Zuiderpier.

Foto 3. De Zuiderpier met Radiolichtschip Jenni Baynton. Zonnepont Jonge Seun steekt net over naar de Willemskade. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Een potvis! Uitwaaien op de Zuiderpier

De beste plek om even lekker uit te waaien in Harlingen (en misschien wel heel Friesland) is de Zuiderpier, de 'buitenkant' van de Willemshaven. Links en rechts van je klotst het water en varen de boten voorbij. En hé, daar ligt een potvis! Zie het water uit zijn luchtgat spuiten. Het is de Walvisfontein, één van de Elfsteden Fonteinen in Friesland. Vlak daarbij ligt het vuurrode Radiolichtschip Jenni Baynton voor anker, het enige nog werkende zendschip ter wereld.

Voor het mooiste uitzicht over de Waddenzee loop je naar het uiterste puntje van de pier. Om je heen glittert de zon op het water, of heeft de zee de stormachtige kleur van de grijze wolken boven je hoofd. En voel je je even ver van het land verwijderd. Tot je de rode brievenbus van 'Gedachten aan zee' spot. Als deze plek je inspireert om je eigen gedachten over de zee op te schrijven, doe dat dan zeker en stop ze in de brievenbus. Hij wordt elke week geleegd.

Foto 4. Enkele van de pittoreske geveltjes in Harlingen. Alsof je door een groot openluchtmuseum loopt, zo mooi. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Terrasjes, terrasjes en nog meer terrasjes

Zodra je de Willemshaven verlaat loop je tussen de terrasjes aan de Oude Binnehaven. Ook bij het prachtige voormalig gerechtsgebouw uit 1884 vind je er één; vandaag de dag zit hier Restaurant 't Havenmantsje. Na de brug kom je op Grote Bredeplaats, dé hotspot van Harlingen met zijn vele leuke eettentjes en cafés. Van een frietje tot een maaltje waddenvis, je vindt er geheid je ideale plek voor een lunch of diner. Of voor een kopje koffie met uitzicht op de mooie historische gebouwen om je heen. Daartussen ook de prachtige trapgevel van voormalige Wijnhandel van Doolgaard en Zoon op nummer 35. De vele rood met zachtgele luiken maken de look helemaal af. Fotomomentje!

Foto 5. Eén van de monumenten op de Grote Breedeplaats. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Shoppen tussen de monumenten in de Voorstraat

Waar de Grote Bredeplaats eindigt begint dé shoppingstraat van Harlingen: de Voorstraat. Kleding, woonaccessoires, leuke hebbedingetjes, de meest fantastische kazen, galerijen vol kunst, je vindt er vrijwel alles. Oh, een bakker! Even een echt Fries suikerbrood kopen. Moeilijk om je voor te stellen dat het midden van deze gezellige straat aan het einde van de negentiende eeuw nog een gracht was.

Ook voor de niet-shoppers is de Voorstraat de moeite waard vanwege de monumenten die er staan. De meest opvallende is de Raadhuistoren die eigenwijs tussen alle winkeltjes de hoogte in reikt. Op nummer 56 vind je Gemeentemuseum Het Hannemahuis. Ontdek binnen de geschiedenis van Harlingen, bewonder prachtige zilversmeedwerk en staande klokken van Harlinger ambachtslieden en loop door een jeneverstokerij uit 1760. Ze hebben ook een heerlijke binnentuin met de mooiste boom van Harlingen, een reusachtige rode beuk.

Foto 6. Fan van shoppen? Dan is de Voorstraat dé place to be! Daar vind je enorm veel leuke winkeltjes. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Wandel door de steegjes

Tegenover het museum ligt het geboortehuis van de beroemde schrijver Simon Vestdijk. Maar daar herinnert alleen een klein bordje nog aan dat te vinden is aan de zijkant van het huis, in de Roeperssteeg. Dit is slechts één van de vele steegjes die Harlingen rijk is. Waar je in andere historische steden verborgen hofjes vindt, kun je hier de leukste steegjes ontdekken met de Stegen wandeling. Deze neemt je mee door de smalle, kronkelige Jekelsteeg met zijn scheve muren, de Rinnertspijp waar je bovenop een afwateringspijp loopt in plaats van in een straatje, de chique Tuinsteeg, de Zeepaardsteeg die slechts twee stoeptegels breed is en nog 19 andere.

Langs de Noorder- en Zuiderhaven

Naast de Willemshaven, Voorhaven en Oude Buitenhaven heeft Harlingen nog twee havens. Aan de zuidkant van de binnenstad ligt de Zuiderhaven waar onder andere de Sint Michaëlkerk staat, ingeklemd tussen de koopmanshuizen. Aan de noordkant van het centrum vind je de pittoreske en vrij smalle Noorderhaven, die nog helemaal de sfeer van de zeventiende eeuw heeft. Links en rechts van het water staan allemaal authentieke historische huisjes en pakhuizen. Daartussen pronkt het stadhuis met het grote gouden beeld van Sint Michaël, de beschermheilige van de stad. Voor het stadhuis ligt de sierlijke Raadhuisbrug. Even oversteken, want aan de overkant wandel je zo naar het mooie Zoutsloot.

De huisjes en gracht van Zoutsloot

Zoutsloot is misschien wel het mooiste stukje van Harlingen. De naam verwijst naar de zoutindustrie die hier ooit enorm was. Overal stonden de zoutketen of zoutziederijen, schuren waarin het aangevoerde zout in grote pannen werd gekookt om de verontreinigingen eruit te krijgen. Toen er zout werd gevonden in Twente verdween de zoutindustrie uit Harlingen. Wat bleef waren de arbeiders in hun huisjes. Ooit waren deze huisjes armoedig en verwaarloosd, nu zijn ze prachtig gerestaureerd en zou je er zelf wel willen wonen. In het midden van Zoutsloot loopt nog steeds een gracht, met bloembakken aan de brugleuningen. Een idyllisch stukje van de stad.

In het westen eindigt Zoutsloot bij de Oude Binnenhaven, in het oosten bij de Engelse Tuin. Dit stadsparkje ligt op wat er nog over was van de vestingwallen en steekt daarom boven de omgeving uit. Leuk weetje: aan de overkant van het bruggetje bij de ingang van de tuin op de Franekereng, ligt de Meteo Service van weerman Piet Paulusma. In een statig wit huis.

Foto 7. Eén van de mooiste plekken in Harlingen: Zoutsloot. En dat wil wat zeggen, want Harlingen barst van de mooie plekjes. Hier loop je tussen meer dan 500 monumenten! Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

De Grote Kerk

De Grote Kerk is inderdaad wat de naam al zegt: groot. En hij lijkt nog groter door de kleine historische huizen eromheen, waar de kerk fier bovenuit steekt op zijn groene terp. Je ziet een duidelijk verschil tussen het grote kerkgebouw en de kerktoren. De tufstenen toren stamt nog uit de middeleeuwen, de rest van de monumentale kerk is gebouwd in de achttiende eeuw. In de zomermaanden is de kerk regelmatig open, in juni tot en met augustus ook elke zaterdagmiddag. Als je naar binnen stapt voel je je even klein, want wat een hoogte!

Aan alle kanten zijn balkons gebouwd, twee lagen zelfs. Kijk ook even naar je voeten, want je loopt over een vloer van grafstenen. Dé blikvanger is het enorme orgel met zijn vele ornamenten en 2300 (!) pijpen.

Naar het strand

Zo'n 10 minuutjes lopen van de Willemshaven ligt het strand van Harlingen, daar waar ook de Zuiderpier begint. Het strand ligt onder de Westerzeedijk en pal aan de Waddenzee. Dat betekent dat je bij eb moet rekenen op een stukje wadlopen om bij het water te komen, terwijl bij vloed het strand vrij smal is. Met het mooie uitzicht over het Wad is dit een heerlijke plek om te zwemmen, surfen en lekker languit in het zand te zonnebaden. Voor een kopje koffie, ijsje of een hele maaltijd kun je terecht bij Strandpaviljoen 't Zilt. Niets fijner dan hier te genieten van een schitterende zonsondergang met een ijskoud biertje in je hand. Is het buiten te koud? Ook binnen bij de open haard zit je heerlijk.

Ontdek Harlingen met een rondvaart

Geen betere manier om deze havenstad te leren kennen dan vanaf het water. Ontdek zelfs de kleinste grachten met De Ouwe Seun Bootjesverhuur. Je kunt instappen bij Stadspodium Kleine Voorstraat met zijn brede podiumtrap naar het water, vlak bij Gemeentemuseum Het Hannemahuis. Want de speciale rondvaartsloep Suupsloot Princes kan onder alle bruggetjes door, zelfs onder de Noordijs. In de sloep staan fijne stoelen en liggen volop kussens voor een comfortabele tocht. De sloep vaart van half juni tot eind september elke dag - om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur.

Liever mee met een grotere, overdekte boot? De Singel Prinses vertrekt op meerdere dagen per week om 13:30 uur vanaf het Havenplein bij de Oude Binnenhaven.

Foto 8. De Singel Prinses bij haar vertrekpunt aan het Havenplein, bij de Oude Binnenhaven. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Ook leuk

Foto 9. Eén van de mooiste plekken in Harlingen: Zoutsloot. En dat wil wat zeggen, want Harlingen barst van de mooie plekjes. Hier loop je tussen meer dan 500 monumenten! Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-05-18 22:13:40 · Gepubliceerd: 19 februari 2023 - 21276