1

Eindje slenteren door Elburg

Wat is er te zien en te doen in Elburg?

Wat te doen in Elburg   Redactioneel door
Foto 1. Verken het historische Elburg. Foto: Marketing Oost © Gijs Versteeg

4 augustus 2023 bijgewerkt: 9 augustus 2023 Toerisme Elburg, Gelderland Eens een roerig vissersstadje, nu een kalm historisch plaatsje, nog altijd omringd door vestingmuren. Niet meer aan de zee - al lijken de botters in de haven zo weg te kunnen varen. De touwslager is hier nog in vol bedrijf en de smid stookt het vuur roodgloeiend. Welkom in Elburg! Wat is er te zien en te doen op deze mooie locatie met zicht op het Veluwemeer?

Oude ambachten springlevend in Elburg

Beroepen die je eigenlijk alleen nog in openluchtmusea ziet, zijn nog springlevend in het pittoreske Elburg. Een kijkje in de smederij of bij de botters: het is alsof je terug gaat in de tijd. Tijdens een dagje Elburg kun je deze locaties niet overslaan:

  • Museumsmederij De Hoefhamer stookt de vuurhaard nog net zo hoog op als vroeger. In deze historische smederij wordt nog altijd op ambachtelijke wijze gesmeed: een fascinerend schouwspel.
  • Toen Elburg nog aan de Zuiderzee lag, was de visserij een grote bron van inkomsten, naast de handel en landbouw. De haven, net buiten de stadsmuren, is een blijvende herinnering. Hier liggen de botters te blinken en te wachten op mensen die mee willen varen. Stap aan boord van een botter en bekijk de mooie omgeving! Bij het Bottermuseum is een museumwerf, waar de botters liggen voor onderhoud. Hier is ook de gelegenheid om mee te varen met een botter.

Leuk weetje: als je Elburg van boven bekijkt is het stadje een vierkant, met allemaal rechte straten. Het stadje werd eind 14e eeuw compleet verplaatst en kreeg de vorm van een vierkant met stadsmuren. De kerk van de oude stad volgde als laatste, daarom staat deze aan de rand.

Bezienswaardigheden in Elburg

Vlakbij de haven vind je de toegangspoort tot Elburg: de Vischpoort. Deze historische toren was één van de verdedigingsbouwwerken rondom de stad. De zware eikenhouten deuren konden dicht om zo de inwoners van de stad te beschermen. Later deed de toren dienst als vuurtoren. Dat redde de Vischpoort van de sloop, hij had nog nut. De andere poorten ontsnapten de sloophamer niet en de Vischpoort is de enig overgebleven verdedigingstoren van de stad. In de zomermaanden is de toren korte tijd open voor publiek.

Om nog meer bezienswaardigheden van Elburg te zien, kun je het best ook even naar beneden kijken. De stoepen in Elburg zijn namelijk het bekijken waard! Deze zogenaamde keitjesstoepen, die voor sommige huizen liggen, zijn gemaakt met zwarte en witte steentjes. Waarschijnlijk zijn mensen al voor de 18e eeuw begonnen met deze stoepen, waarin ze de mooiste afbeeldingen maakten. Vaak zegt de afbeelding op de stoep iets over het pand of haar bewoners.

Ook een aanrader in Elburg is Bijbelverhalen in zand. In een enorme loods zijn uit zo'n vierduizend kuub zand voorstellingen gemaakt van Bijbelverhalen. De tot acht meter hoge zandsculpturen verbeelden Bijbelse figuren, maar ook sfinxen uit het oude Egypte en botters uit historisch Nederland. Lees ook: De Bijbel in zand.

Foto 2. Bewonder de Vischpoort van Elburg. Foto: Marketing Oost © Gijs Versteeg

Musea in Elburg

Wie meer wil weten over de historie van Elburg is aan het juiste adres bij Museum Elburg. In het prachtige Agnietenconvent, een vrouwenklooster uit de vijftiende eeuw, wordt de geschiedenis van het stadje uit de doeken gedaan. Wandel door de verstilde kloostertuin, neem plaats in de oude kappersstoel en ontdek hoe Elburgers in de middeleeuwen werden gestraft. Met een combiticket kun je - als de locaties open zijn - ook de Vischpoort, de kazematten en het muurhuisje bezoeken. Het muurhuisje laat prachtig zien hoe Elburgers honderd jaar terug leefden.

Bijzondere verhalen klinken in Museum Sjoel Elburg, gevestigd in de oude synagoge. In dit museum luisteren bezoekers naar de verhalen van de kleine, joodse gemeente in een niet-joodse gemeenschap. Het dagelijkse leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg woonden staat centraal.

Restaurants in Elburg

Een aantal historische pandjes in Elburg hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Maar ook een heel aantrekkelijke nieuwe bestemming gekregen. Een lunch, diner of gewoon een drankje tijdens een dagje in Elburg? Dit zijn leuke locaties!

  • Restaurant De Herberg is te vinden in de historische herberg aan de haven. Schuif net als de vissers in de 19e eeuw aan in dit gezellige restaurant, met een terras met uitzicht op de jachthaven.
  • De naam van Restaurant 't Olde Regthuys verwijst nog naar de vorige functie van het gebouw, het was namelijk een rechthuis. Nu wordt er met recht gesmuld, van een lunch, diner of high tea!

Foto 3. Vishappen in Elburg. Foto: Marketing Oost © Gijs Versteeg

Combineer een dagje Elburg met deze leuke uitjes:

  • Bezoek de gezondste plek van Nederland tussen 't Harde en Elburg. In de A. Vogeltuinen groeien talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Ook is er een blotevoetenpad en speeltuin.
  • Rol door het zand van stuifzandgebied De Haere, of laat je betoveren door de bijzondere natuur.
  • Smul van een heerlijk ijsje bij IJsboerderij Bonestroo in Doornspijk. Neem ook gelijk een kijkje in de koeienstal!
  • Op de legerplaats in Oldebroek ligt het Nederlands Artilleriemuseum. Hier bewonder je kanonnen en ander geschut.
Foto 4. Blinkende botters in de haven van Elburg. Foto: Marketing Oost © Gijs Versteeg

Laatst gewijzigd: 2023-08-09 14:36:37 · Gepubliceerd: 2018-08-09 15:44:43 - 23210