Ontdek Verhalenmuseum Sjoel Elburg
Museum Sjoel Elburg

Maak kennis met Anna Schapira en verpleegster Roosje Vecht of lees de brief van Klaartje de Hond uit Westerbork in Sjoel Elburg. Dit museum vol verhalen geeft een kijkje in het leven van een joodse gemeenschap. Ontdek de bijzondere verhalen van een kleine, joodse gemeente in een niet-joodse gemeenschap en leef het dagelijkse leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg woonden. Maak kennis met het jodendom in Sjoel Elburg! Neem een kijkje bij de gebruiken en rituelen in de synagoge, leef het joodse leven in de provincie of schrijf je naam in Hebreeuwse letters in de Kinderhoek.

Ontmoet joden uit de provincie in Sjoel Elburg

Ontmoet joodse Elburgers

In de Sjoel is speciale aandacht voor Isaäk Waaker, de laatste rabbijn in Elburg. Ontmoet ook Anna Schapira, de joodse onderwijzeres uit Elburg. Ze overleefde de verschrikkingen van concentratiekamp Bergen Belsen. En lees de brief van Klaartje de Hond. Vanuit Westerbork schrijft ze een briefje aan haar oude buren. Het is het laatste levensteken dat van Klaartje is vernomen.

Ontmoet verhalen op straat

Maak onder leiding van een professionele gids de stadswandeling 'Joods Elburg', want de verhalen liggen in Elburg voor het oprapen. Ontdek de verhalen en gezichten van zestien verschillende joodse panden in de binnenstad en laat je verrassen.

Museum Sjoel Elburg in Elburg leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Maak kennis met de Joodse gemeenschap.