1

Zomerbucketlist: bezoek één van deze leuke steden

8 verrassende dorpen en stadjes in Nederland voor een dagje uit

Doe inspiratie op voor een leuke stedentrip Redactioneel door
Foto 1. Bezoek het mooie Middelburg. Foto: DagjeWeg.NL

21 juni 2020 Cultuur Landelijk Ga voor een stedentrip in Nederland voorbij aan de grote steden en vind echte pareltjes voor een dagje uit. Kleinere steden met een historisch centrum; deze 8 plaatsen zijn het bezoeken waard.

1. Alkmaar

Wie Alkmaar zegt, denkt kaas. Nog iedere zomer rollen hier de kazen over de markt voor een ouderwetse kaasmarkt, zoals dat eeuwen geleden al gebeurde. En dat is niet enige wat historisch is in Alkmaar. De stad heeft maar liefst 399 monumenten, voornamelijk verdeeld over de prachtige binnenstad met grachten. Vaar mee met een rondvaart over de grachten, ontdek het Huis met de Kogel en neem een kijkje in de Grote Kerk. En ontdek de unieke winkels en gezellige lunchtentjes in de Oude Stad.

En dat is nog niet alles! Dit is er nog meer te doen in Alkmaar.

2. Elburg

Wandel het kleine Elburg in en je waant je in een oud-Hollands schilderij. Eens was dit een bedrijvig vissersstadje, maar nu liggen de botters werkeloos in de haven net buiten de stad. Netten vol met vis leveren ze niet meer, maar het is wel een mooi plaatje. En je kunt nog steeds een stukje meevaren op zo'n traditionele botter! Maar eerst het stadje maar eens verkennen. Loop door de historische Vischpoort, kijk toe hoe de smid gloeiend heet metaal bewerkt en ga langs bij de touwslagerij. In Elburg worden tradities in ere gehouden.

Lees hier wat er nog meer te doen is in Elburg.

3. Zutphen

Een dagje uit in Zutphen begint met een bakje koffie van De Pelikaan, sinds 1920 specialist in koffie en thee. Met een beetje geluk is de koffiebrander in werking die je trakteert op de geur van versgebrande koffiebonen. Na de koffie is het de hoogste tijd om de eeuwenoude Hanzestad Zutphen eens verder te verkennen. Je vindt er knusse hofjes, oude koopmanshuizen en poëzie op de muren - let maar op! Sla vooral de Walburgiskerk niet over: deze kerk staat bekend als een van de mooiste kerkgebouwen in Nederland.

Dit kun je nog meer doen in Zutphen.

4. Middelburg

De Zeeuwse hoofdstad is een ideale bestemming voor een dagje uit, al is het misschien een eindje rijden. Beklim de Lange Jan, midden in het centrum en geniet van een prachtig uitzicht. Met mooi weer kijk je over heel Walcheren! Eenmaal weer beneden valt er nog veel meer te ontdekken. Bijvoorbeeld wat er allemaal achter die schitterende gevels schuilgaat? We kunnen alvast verklappen dat Middelburg veel leuke winkeltjes heeft, gerund door kleine ondernemers. Naar huis gaan met lege handen is bijna onmogelijk.

Dit is er nog meer te doen in Middelburg.

5. Dordrecht

In Rotterdam moeten ze er niet zoveel van weten, maar een dagje uit in Dordrecht is echt leuk! Loop over eeuwenoude kades en kijk omhoog om de typisch Dordtse trapgevels te spotten. Aan de historische Wolweverskade ligt de enig overgebleven stoomsleper van Nederland. En bij het Groothoofd - waar drie rivieren samenkomen - spot je nog veel meer verschillende schepen! Een echte eyecatcher is de Grote Kerk, met een kerktoren nog schever dan die van Pisa. Wie durft 'm te beklimmen?

Dit kun je nog meer zien en doen in Dordrecht.

6. Sneek

Sneek, Snits, zoals de Friezen zeggen, is een van de Friese Elfsteden én tijdens de jaarlijkse Sneekweek het kloppende watersporthart van de provincie. Maar ook zonder al die feestelijkheden of schaatsen rijden is Sneek op zichzelf een schitterend en al eeuwenoud stadje. Wandel langs de iconische Waterpoort en kijk door de poort naar een van de 11 Fountains die midden in het water staat. Sneek heeft verschillende musea waaronder het Fries Scheepvaartmuseum en het Nationaal Modelspoormuseum. Hoe je een dagje Sneek ook invult, sluit af met glaasje echte Beerenburg van Weduwe Joustra op het Kleinzand.

Bekijk hier wat er nog meer te doen is in Sneek.

7. Doesburg

Een verrassende bestemming voor een stedentrip is het Gelderse Doesburg, een oude Hanzestad aan de IJssel. Doesburg staat bekend om de Doesburgsche Mosterd en wie in de stad is kan de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek dan ook haast niet overslaan. Hier kun je zien hoe de mosterd nog op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Een potje mee voor thuis om lekkere mosterdsoep of iets anders lekkers van te maken. Daarnaast heeft Doesburg een veel historische panden; weinig steden zijn zo gaaf bewaard gebleven. Wandel door de binnenstad en over de kade langs de IJssel en geniet van het mooie Doesburg.

Bekijk hier wat er nog meer te doen is in Doesburg.

8. Appingedam

Dé bezienswaardigheid van Appingedam is geen kerk of een museum, maar een keuken. Deze Groningse plaats staat bekend om de hangende keukens, die letterlijk boven het water van het Damsterdiep hangen. De bewoners die de keukens aan hun huis bouwden wilden graag extra ruimte overhouden in de rest van de woning. Slim, en best stevig blijkbaar, want ze hangen er nog steeds! Verder is Appingedam een mooi, historisch stadje met een bijzondere Groninger zilverkamer en historische kerken. Ook kent de plaats een rijk joods verleden, wat je terug vindt in de synagoge.

Hier vind je meer ideeën voor een dagje Appingedam.

Dagje uit in Nederland

Foto 2. Schepen spotten in Dordrecht. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Drink een kopje koffie bij De Pelikaan in Zutphen. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-06-20 23:20:31 · Gepubliceerd: 2020-06-18 11:50:22 - 6876


-advertentiepositie-