Biertje! Plus duiken, koekjesdeeg en roofvogels

Dagje uit in Enschede   Redactioneel door
Foto 1. De Oude Markt is het hart van het gezellige Enschede. Foto: Enschede Promotie © Rob Baas

1 maart 2020 bijgewerkt: 18 mei 2023 Toerisme Enschede, Overijssel Niet veel mensen denken bij een dagje uit aan Enschede. Jammer, want er is ontzettend veel te doen in Enschede. In het centrum vind je hippe winkeltjes die passen bij een echte grensstad, overal kom je gezellige cafés, eettentjes en terrasjes tegen en Duitsland ligt om de hoek. Er is meer dan genoeg te beleven voor zelfs een heel weekendje weg! En met deze acht tips wordt je stedentrip heel bijzonder.

1. Cookie dough bar!

Een kopje koffie met broodje of taart kennen we nu wel. Neem in plaats daarvan eens koekjesdeeg bij lunchroom Heel Bijzonder. Zij hebben een van de weinige cookie dough bars in Nederland: een walhalla voor iedereen bij wie koekjes- en cakedeeg op is voor het de oven kan bereiken. Kies een lekkere topping erop en je dag kan niet meer stuk. Broodjes en verse muffins hebben ze ook, net als zelfgemaakte fudge. Het shoppen kan meteen beginnen, want tegenover de lunchroom vind je de woonwinkel van Heel Bijzonder. Een andere aanrader is lunchroom STOET in de bibliotheek. Heb je meteen wat te lezen bij je versgebakken broodje of taart. En er is een Tourist Info Punt vol handige weetjes over Enschede.

Foto 2. Door de hele stad vind je gezellige horeca en terrasjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

2. Shoppen in de kromme straatjes

De bekendste plekken om te shoppen in Enschede zijn het Van Heek Plein en de Langestraat richting de Oude Markt. Hier vind je vooral grote merken. Hou je meer van bijzondere winkeltjes, stap dan de straatjes in die om het hart van het centrum cirkelen en dwaal langs galerijtjes, boetiekjes en bijzondere pop-up stores. Ooit pindakaas met rozemarijn geproefd? In Enschede kan het zomaar gebeuren. Let wel op, want in die rondlopende straatjes verlies je makkelijk elk gevoel van richting. En ga vooral ook even de Haverstraatpassage in, één van de oudste winkelstraten van Nederland.

3. Met je neus vooraan in de bierbrouwerij

Dol op een lekker biertje? Kijk dan hoe bier wordt gebrouwen in de enige koninklijke brouwerij van Nederland: Grolsch. Hoe ze dat geworden zijn zie en hoor je tijdens de Grolsch Brouwerij Tour. Indrukwekkend om al die enorme ketels bij elkaar te zien. En de grote machines waar het bier in flessen wordt gebotteld, waarna robotarmen ze van de band in kratjes zetten. Daarna smaakt zo'n biertje wel in een van hun gezellige cafés.

Foto 3. Ontdek alles over het brouwproces van Grolsch tijdens hun Brouwerij Tour. Foto: Grolsch

4. Lunchen in het Paradijs

Overal in het centrum kom je heerlijke lunchplekjes tegen en de Oude Markt barst van de terrasjes en eettentjes. Niet voor niets vinden veel mensen dit een van de gezelligste en mooiste horecapleinen in Nederland. Wil je iets anders dan anders, wandel dan tien minuutjes het centrum uit naar restaurant Het Paradijs. Zodra je door de deur stapt van een vrij onopvallende schuur kom je in een exotische binnentuin met loopbrug, bomen, schildpadden in een vijver en kleurige kunst. Grillige trappetjes eindigen bij luie wegzakbanken en tussen het groen vind je verborgen zitjes. De kaart bestaat uit veganistische gerechten die gemaakt worden met biologische producten uit de buurt.

● Het Paradijs is open op donderdag tot en met zondag. Reserveren is aan te raden en check altijd van tevoren op de site of ze inderdaad open zijn.

5. Ontmoet roofvogels in het park

Enschede heeft meerdere mooie stadsparken. Het Jan van Heekpark bijvoorbeeld, zo'n twintig minuten lopen uit het centrum. Een fijne plek om in het gras te ploffen voor een picknick of om er een zwoele lente- of zomeravond door te brengen. Ook leuk: iets drinken bij de gezellige theeschenkerij aan de rand van het park. Op het eerste gezicht is dit een gewoon park, maar hier kun je uilen, valken en zelfs gieren tegenkomen! De trainers van Valkenvlucht trainen hier namelijk hun roofvogels. Als de avonden lengen vinden de trainingen door de week vaak 's avonds plaats. In het weekend zijn ze er vrijwel altijd rond 14:00 uur, behalve als ze ergens een show of demonstratie geven.

Foto 4. Selfie op het liefdesbankje van Guusje Beverdam! Een van de vele bijzondere plekjes in de stad. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

6. Duiken in een duiktoren

Net buiten Enschede ligt Go Planet Parc met genoeg te doen voor een hele dag. Bowlen bijvoorbeeld en glowgolfen, schaatsen op de ijsbaan en karten bij ZERO55. Helemaal speciaal is duiken in de tien meter diepe duiktoren van DiveWorld. Duikpak aan, gastank mee en dan sta je in wat een tropische grot lijkt, met voor je een diepe put vol water. Nog nooit gedoken? Reserveer dan een introductieles. Een instructeur legt je elke stap uit. Eerst wat oefeningen op een platform om aan je duikuitrusting te wennen en dan ga je echt de diepte in! Het bereiken van de bodem is een ervaring om nooit meer te vergeten. Sluit de dag af een hapje in een van de restaurants, een filmpje en een biertje in de kroeg.

7. Bijzondere synagoge

Een van de mooiste synagoges van Nederland staat in Enschede. Van veraf is hij al te herkennen aan drie grote koperen koepels. Je kunt met eigen ogen de mozaïeken, het smeedwerk en de andere prachtige versieringen binnen zien die het gebouw zo bijzonder maken, want de Synagoge van Enschede is vier dagen per week open voor bezoek. Een audiotour vertelt je alles over de symbolische betekenissen van de versieringen, de grote sjoel, de dagsjoel, de kerkenraadskamer en de Joodse school. Liever mee met één van de enthousiaste gidsen? Ook dat kan. Met de instaprondleiding bijvoorbeeld, die is elke woensdag en zondag om 14:00 uur.

Foto 5. De Synagoge van Enschede wordt beschouwd als een van de mooiste synagoges van Nederland. Kom zelf kijken waarom. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

8. Eten in een foodhal

Ook uit eten gaan kan nét een beetje anders in Enschede. In de Twentsche Foodhal hoef je je niet te beperken tot één soort maaltijd, want ze hebben acht verschillende keukens. Start met Spaanse tapa's van Uno Mas als voorgerecht. Loop daarna naar Tokook voor Koreaanse of Thaise streetfood. En haal je toetje weer ergens anders. Een lekkere burger is ook mogelijk, of helemaal vegan gaan. Ze hebben voor elk wat wils in deze oude fabriekshal. De tafels staan tussen de verschillende keukens in, waar je goed zicht hebt op het bereiden van het eten. Drink nog even iets uit de kroeg en eindig je avond op de Oude Markt, waar je tot in de kleine uurtjes van café naar café kunt trekken.

● Let op: de Twentsche Foodhal is voor het avondeten open van donderdag tot en met zondag. Lunchen kan wel doordeweeks, net als een bezoekje aan de bar in de hal.

Foto 6. Uit eten, maar dan anders? Bestel je eten bij de acht verschillende keukens in de Twentsche Foodhal en neem plaats aan een van de tafels in het centrale gedeelte. Foto: Twentsche Foodhal

Ook in Enschede

Foto 7. De Oude Markt is het hart van het gezellige Enschede. Foto: Enschede Promotie © Rob Baas

Laatst gewijzigd: 2023-05-18 23:41:06 · Gepubliceerd: 2020-02-27 17:12:12 - 9791