Synagoge Enschede

De Synagoge van Enschede is een architectonisch sieraad in Enschede. Het gebouw werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van Karel de Bazel en in 2004 gerestaureerd. Van veraf is de synagoge al te herkennen aan de drie koperen koepels. Binnen tref je een grote sjoel, dagsjoel, kerkenraadskamer, Joodse school, feestzaal en bezoekersruimte aan. Anno 2020 is het gebedshuis nog altijd in gebruik.

De Synagoge van Enschede is onderdeel van Het Grootste Museum van Nederland en is dan ook vier dagen per week open. Kijk rond met de audiotour en verwonder je over symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen. Ze maken deze synagoge tot een van de mooiste in Nederland. Of boek een rondleiding en geniet van de verhalen van de enthousiaste gids.

Tip: ga mee met de wandeling 'Sporen van een Joods verleden' door de wijk rondom de synagoge. De wandeling is elke tweede woensdag en elke laatste zondag van de maand om 12.00 uur. Je kunt je vlak voor de wandeling aanmelden bij de ingang van de synagoge.

Foto: Enschede Promotie © Hermen Gerrits
Foto: Enschede Promotie © Hermen Gerrits