Doe een fijn dagje Gouda!

Verken de stad van kaas, stroopwafels en grachten

Wat is er te doen in Gouda? Redactioneel door
Foto 1. Het prachtige stadhuis om de Markt in Gouda. Foto: VVV Gouda

24 maart 2021 bijgewerkt: 15 mei 2023 Toerisme Gouda, Zuid-Holland Wie Gouda zegt, zegt als eerste kaas en stroopwafels. En daar is de Zuid-Hollandse stad trots op! Maar behalve kaas en stroopwafels, is ook de stad zelf de moeite van een bezoekje meer dan waard. Mooi meegenomen: alles is op loopafstand van elkaar. Wij zetten de leukste Goudse activiteiten en must-sees voor je op een rijtje.

Stad van de wereldberoemde kaas

Waar ter wereld je ook bent, één ding vind je in elke supermarkt... Goudse kaas! En als je toch een dagje in Gouda bent, hang dan vooral lekker de toerist uit. Leer alles over het ambacht van kaasmaken in de Goudse Waag, waar tegenwoordig het Kaas- en Ambachtenmuseum huist. Het gebouw uit 1668, ontworpen door de beroemde architect Pieter Post, is vanbuiten al een bezienswaardigheid op zich, maar het pronkstuk vind je toch echt binnen. Hier staat namelijk de originele waag waar de kooplieden al eeuwenlang hun kazen wegen. Mocht je je afvragen wat het beste moment is voor je Goudse stedentrip: iedere donderdagochtend (van april tot en met augustus) vindt op het plein voor de Waag de ouderwetse Kaasmarkt plaats. Kaasjongens gooien er met kazen, de handelaren en boeren doen ouderwets handjeklap en natuurlijk lopen er ook vrolijke kaasmeisjes in klederdracht. Hollandser wordt het niet!


De Waag is het perfecte startpunt voor je stedentrip, want op de begane grond vind je ook direct de VVV.

Foto 2. Kaasjongens gooien ouderwets met kazen op de Kaasmarkt. Foto: VVV Gouda
Maak er een weekendje van. Bekijk waar je kunt overnachten in Gouda.

Bezoek de Gouda Cheese Experience

Heb je dan nog geen genoeg van al die kaas? Bezoek dan de interactieve Gouda Cheese Experience. In dit knalgele gebouw is alles kaas, zelfs de lampen! Je beleeft een toffe show in een enorme kaas en je gaat zelf aan de slag met ontdekwanden, virtueel melken, kazen keren en de aloude kunst van het handjeklap. Poseer voor een fotoshoot in klederdracht en scoor die leuke herinnering voor op de schoorsteenmantel. Maar, het woord experience is pas écht op zijn plaats, na het proeven van een stukje 'geel goud' tijdens de mini-kaasproeverij. Smikkelen!

Foto 3. Ervaar kaas in de Gouda Cheese Experience. Foto: VVV Gouda

Bak je eigen stroopwafels

Kaas is dan misschien het bekendste exportproduct, maar wist je dat ook stroopwafels van oorsprong Gouds zijn? Sinds 1810 bakt de familie Kamphuisen er al haar beroemde 'siroopwafels'. Dat de wafel een succes bleek, is een understatement. Wil je weten waar de stroopwafel zijn oorsprong vond? De 'enige echte'? Breng dan een bezoekje aan Kamphuisen Siroopwafelfabriek. Help mee in het maakproces, terwijl de heerlijke aroma's je neus binnen dwarrelen. Als je weer naar buiten loopt weet je alles over dit oer-Hollandse product. Oh, niet vergeten: eet je zelfgemaakte wafel op met een lekker bakje koffie erbij. Warm zijn ze namelijk het allerlekkerst. Maar er zijn meer plekken in Gouda waar je zelf aan de slag kunt. Ook bij Berg's Bakery, bakker van de beroemde Van Vliet Siroopwafels, steek je zelf de handen uit de mouwen tijdens een workshop. Reserveer vooraf bij de bakkerij.

Foto 4. Ben je in Gouda? Proef dan de beroemde Goudse stroopwafels. Foto: VVV Gouda

Sightseeing: gevels, grachten en hofjes

We kunnen het ons niet voorstellen, maar houd je niet van kaas én stroopwafels? Maak dan in ieder geval een fijne stadswandeling door de historische binnenstad van Gouda. Er is genoeg te zien en te ontdekken. Dwaal door smalle straatjes, bezoek leuke winkeltjes en galeries en de allereerste Fairtraide straat van Nederland: de Groenendaal. Vergaap je tijdens je tocht aan de sfeervolle grachten en schitterende eeuwenoude gevels. Loop onder andere langs de Visbanken, Achter de Kerk (bij Museum Gouda), het pand van De Vier Gekroonden en de Jeruzalemkapel. En wat dacht je van de Trappenbrug uit 1507? Maak hier de mooiste selfies met een gracht vol waterlelies.

Foto 5. De Visbanken langs de Gouwe. Foto: VVV Gouda

Ontdek de Goudse Hofjes

Struin nog even verder en spot verschillende knusse hofjes zoals het Hofje van Letmaet, het Hofje van Cincq en Hofje Willem Vroesenhuis. Deze 'hofjes van barmhartigheid' werden gesticht vanaf de zestiende eeuw door de rijke Gouwenaren. Zij wilden hun arme stadgenoten een veilig thuis bieden. Het leverde prachtige en romantische woninkjes op, die nog altijd het stadsbeeld van Gouda kleuren. Buiten de drie hierboven genoemde hofjes, zijn er nog veel meer van deze verborgen pareltjes te vinden in de stad. De beste tip die we je kunnen geven: loop vooral niet te snel van highlight naar highlight, maar kijk goed om je heen.

Foto 6. Ga op zoek naar de verborgen hofjes van Gouda, zoals het Willem Vroesenhof. Foto: VVV Gouda

Goudse Glazen in de Sint-Janskerk

Tijdens je bezoek aan Gouda mag een bezoek aan de Sint-Janskerk niet ontbreken. De middeleeuwse kerk brandde uit in 1552, maar het gebouw is na de wederopbouw zeker niet minder indrukwekkend. Met zijn 123 meter is het de langste kerk van Nederland. Maar waar de Goudse Sint-Jan vooral beroemd om is, zijn de 72 gebrandschilderde Goudse Glazen. Ontdek de geschiedenis door de eeuwen heen in de kleurrijke ramen van soms wel 20 meter hoog. Van de renaissance, tot de reformatie en opstand tegen de Spanjaarden; de glazen kunstwerken vertellen de verhalen. Waar tijdens de beeldenstorm de meeste katholieke beelden zijn gesneuveld, zijn de ramen gelukkig gespaard gebleven. Sterker nog... de nieuwe machthebbers, de steden van Holland, gingen twintig jaar na de opstand verder met het plaatsen van nieuwe glazen. En daar mogen we ze dankbaar voor zijn, want het maakt een bezoekje aan de kerk adembenemend. Een extra bijzonder schouwspel ontstaat wanneer het licht door het glas naar binnen schijnt. Laat je betoveren. Bij je het entreeticket is een audiotour inbegrepen.

Foto 7. Tuur naar de Goudse Glazen in de gebrandschilderde Sint-Janskerk. Foto: VVV Gouda

Bruisende Markt met het oude Stadhuis

Een andere plek die je beslist niet mag overslaan, is de Markt met in het midden het prachtige gotische Stadhuis uit de vijftiende eeuw. Loop er een rondje omheen en kijk op je gemakje naar de karakteristieke rode luiken, het carillon en de beeltenissen van belangrijke figuren uit de Goudse geschiedenis. Hoewel het sinds 2012 niet meer gebruikt wordt voor raadsvergaderingen, vormt het gebouw nog altijd het hart van de stad. Niet in de laatste plaats omdat het plein op warme dagen volstroomt met Gouwenaren die er de verkoeling zoeken van een koud biertje. Kien je bezoekje in ieder geval zo uit dat je rond twee minuten over het hele en het halve uur een blik kunt werpen op het klokkenspel aan de gevel. Hier speelt ieder uur een tafereel, waarin te zien is hoe Floris V in 1272 de stadsrechten overhandigt.

Foto 8. Bezoek dan de Markt met het sprookjesachtige Stadhuis. Op de achtergrond de Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland. Foto: VVV Gouda

Volop historie in Museum Gouda

Museum Gouda is gevestigd in een schitterend pand, het voormalig Catharina Gasthuis. Sinds 1947 vind je er onder meer een uitgebreide collectie van Gouds plateel (sieraden), werk van Ferdinand Bol, zestiende-eeuwse altaarstukken, een interactieve maquette van Gouda in 1562 en mooie wisselende tentoonstellingen. Ook voor kinderen is een bezoekje aan het museum een hele belevenis met de familietour. Of vlieg als een vogel boven de stad! Na het bezoek even uitrusten? Plof dan neer in de binnentuin voor een heerlijke lunch of ga voor een 'high cheese' in het Museumcafé, met uitzicht op de Sint-Janskerk. Hier ben je in het oudste stukje van Gouda. Voor je de tuin binnenstapt, moet je eerst door het historische Lazaruspoortje. Kijk dus ook even omhoog.

Foto 9. Duik in de geschiedenis in het statige Museum Gouda. Foto: VVV Gouda

Bekijk de stad vanaf het water

De mooiste manier om een stad te bekijken, is vanaf het water. Ook in Gouda maakt een rondvaart je stedentrip helemaal af. De intieme grachten, de oude bruggetjes en gerestaureerde sluizen bepalen voor een groot deel de sfeer in de stad. Boek daarom een historische grachtentocht van met Reederij de IJsel en laat door een enthousiaste schipper meenemen naar het Gouda van de middeleeuwen. Mooi weer? Beweeg je dan op eigen kracht voort over het water tijdens een SUP-tour. De instructeur brengt je naar unieke plekken en vertelt je alles wat hij weet. Buk terwijl je onder bruggetjes door drijft. Geen zin om te staan? Dan is een kano een prima alternatief. Gewapend met een routebeschrijving peddel je door de grachten.

Spot historische schepen in de Museumhaven

Bij het water hoort natuurlijk ook een haven. En in Gouda vind je een wel heel bijzondere: de Museumhaven. Hier dobberen oud-Hollandse woonschepen rustig op de deining van de Goudse grachten. Deze unieke ligplaats biedt schippers van historische schepen een speciale ligplaats. Nieuwe boten en schepen komen er hier niet in en dat geeft een nostalgische sfeer. Een bijzonder initiatief van de stad om de bijzondere havensfeer te behouden. Wandel er eens rond en vergeet de bijzondere vaartuigen niet op de gevoelige plaat vast te leggen.

Foto 10. Schepen genoeg in de Museumhaven. Foto: VVV Gouda

Toeren op de fiets, step of E-Chopper

Wil je meer van de stad zien dan alleen de binnenstad? Huur dan een stoere e-chopper van E-Chopper Adventures en ontdek de omgeving. Volledig elektrisch tuf je door de straten en door de schitterende groene Krimpenerwaard. Een unieke belevenis, waarmee je in korte tijd veel van de mooie Goudse omgeving bekijkt. Trap je liever zelf? Huur dan een e-bike óf, lekker sportief, een fiets zonder accu bij één van de vele fietsverhuurbedrijven in de stad zoals Keck. pal tegenover het centraal station. Of ga voor een rondje steppen! Huur bij Stepverhuur Gouda een knalgeel exemplaar. Dat is weer eens wat anders...

Chillen in de stadsspa

Na je citytrip helemaal ontspannen naar huis? Breng dan een bezoekje aan Spa Gouda, gevestigd in een voormalig badhuis uit 1922. Stap binnen in een zoutsteensauna of ontspan op het verwarmde marmer van de Hamam. Kom tot rust in het Romeinse bad of laat je voeten verzorgen door de Garra Rufa visjes. De vermoeidheid vloeit uit je weg na een heerlijke ontspannings- of hotstonemassage. Bij Spa Gouda kun je zelfs een kinderfeestje vieren. In het thema van duizend-en-één-nacht genieten de kinderen op hun eigen manier van wellness en spa. Waan je in een oosters badhuis.

Meer toffe stedentrips

Foto 11. Op de Kaasmarkt voor de Waag gooien handelaren met kazen, een boeiend schouwsspel. Foto: VVV Gouda

Laatst gewijzigd: 2023-05-15 16:13:19 · Gepubliceerd: 24 maart 2021 - 7029