Nostalgisch op reis door West-Friesland

Redactioneel door

De leukste uitjes in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik

13 maart 2012 Cultuur West-Friesland, een bijzonder stukje Noord-Holland dat wordt omringd door de enige monumentale dijk ter wereld. In de West-Friese steden is het rijke VOC verleden nog steeds goed zichtbaar. DagjeWeg.NL maakte een rondje van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen en ging terug in de tijd. Zelf brood bakken in het Bakkerijmuseum, reizen over het West-Friese platteland met de Museumstoomtram en even binnenkijken in een huisje uit het voormalige Zuiderzeegebied. Ga mee op reis!

Halte 1: Hoorn

Hoorn is een stad met historie. Monumentale gevels vertellen de geschiedenis van de voormalige VOC stad. En de stad kent maar liefst driehonderd monumenten. Alles over Hoorn in de tijd van de VOC vind je in het Westfries Museum. In 25 zalen komt de geschiedenis van Hoorn tot leven. Met de Museumstoomtram ga je terug in de tijd van de Zuiderzee en reis je net als vroeger over het West-Friese platteland. Wielen zingen en stoom sist tijdens de reis door het verleden. Een reis door de vorige eeuw maak je in het Museum van de Twintigste Eeuw. Oude interieurs vertellen de geschiedenis van de hele twintigste eeuw. Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel!

Van juni tot en met september wordt een dagje Hoorn wel heel speciaal. Dan vindt namelijk de Hoornse Kaasmarkt plaats. De kaasmarkt van Hoorn vertelt in samenwerking met Beemster Kaas een stuk geschiedenis in theatervorm met een marktmeester, kaaszetters, kaasdragers, handelaren, kaasmeisjes en paard en wagens.

Tussenstop: Medemblik

Medemblik is de kleinste, maar ook de oudste van de West-Friese steden. Hier komt de geur van versgebakken brood je al tegemoet. In Medemblik bevindt zich namelijk Bakkerijmuseum 'De Oude Bakkerij'. Hier zie, ruik en proef je hoe de bakkers vroeger hun brood maakten. Ook vinden er regelmatig marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Het museum wordt ook wel het 'lekkerste museum van Nederland' genoemd. Want bijna alles mag je proeven. Nog meer van de stad ontdek je met de Medemblikker Mix van RondjeRegio. Varen met de fluisterboot, een speurtocht met een hapje en een drankje en een potje midgetgolf: uiteindelijk ken je Medemblik als je broekzak.

West-Friesland

Laatste halte: Enkhuizen

We reizen door naar Enkhuizen, ook wel bekend als Haringstad vanwege haar vroegere ligging aan de Zuiderzee. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. De geschiedenis van de Zuiderzee blijft nog steeds levend door het gelijknamige Zuiderzeemuseum Enkhuizen. In het buitenmuseum zijn ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied bijeengebracht. Een aantal van deze panden is van binnen en van buiten nog in originele staat. Hier zijn ook allerlei leuke demonstraties over oude ambachten.

Oude sprookjes krijgen een nieuw leven in Sprookjeswonderland. In 2009 kreeg het park de DagjeWeg.NL Award, bezoekers van DagjeWeg.NL vonden dit toen het allerleukste uitje. Gluur binnen bij de huisjes van het kabouterdorp en overal zie je een ander tafereel. In de grote speeltuin hebben alle speeltoestellen de vorm van een dier. Schommelen in een zwaan of draaien op een krokodil, in Sprookjeswonderland kan het allemaal. Sluit de dag af met het arrangement Happen & Stappen. Samen met een gids wandel je door de historische binnenstad en onderweg wordt er die keer gestopt om lekker te eten.

Ook Wieringermeer, Schagen en een klein stukje van Alkmaar horen bij West-Friesland.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:26:40 · Gepubliceerd: 2012-03-12 11:36:05 - 3059