Nostalgisch op reis door West-Friesland

Hollandse dagjes weg |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

De leukste uitjes in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik

13 maart 2015 Cultuur West-Friesland, een bijzonder stukje Noord-Holland dat wordt omringd door de enige monumentale dijk ter wereld. In de West-Friese steden is het rijke VOC verleden nog steeds goed zichtbaar. DagjeWeg.NL maakte een rondje van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen en ging terug in de tijd. Zelf brood bakken in Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, reizen over het West-Friese platteland met de Museumstoomtram en even binnenkijken in een huisje uit het voormalige Zuiderzeegebied. Ga mee op reis!

Foto 1. De haven van het oude stadje Hoorn in West-Friesland. Foto: DagjeWeg.NL, Tonny van Oosten.

Wat te doen in Hoorn?

Hoorn is een prachtige plaats vol historie. Monumentale gevels vertellen de geschiedenis van de voormalige VOC stad. En die stad kent maar liefst driehonderd monumenten. Alles over Hoorn in de tijd van de VOC vind je in het Westfries Museum. In tientallen zalen komt de geschiedenis van Hoorn hier tot leven. Met de Museumstoomtram ga je terug in de tijd van de Zuiderzee en reis je net als vroeger over het West-Friese platteland. Wielen zingen en stoom sist tijdens de reis door het verleden. Een reis door de vorige eeuw maak je in het Museum van de Twintigste Eeuw. Oude interieurs vertellen de geschiedenis van de hele twintigste eeuw. Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel!

Van juni tot en met september wordt een dagje Hoorn wel heel speciaal. Dan vindt namelijk de Hoornse Kaasmarkt plaats. De kaasmarkt van Hoorn vertelt in samenwerking met Beemster Kaas een stuk geschiedenis in theatervorm met een marktmeester, kaaszetters, kaasdragers, handelaren, kaasmeisjes en paard en wagens.

 • Bestel tickets met € 3,- korting voor Museumstoomtram via DagjeWeg.NL Tickets.
 • Boek Museum van de Twintigste Eeuw kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets en krijg 20% korting op je tickets!
 • Wat te doen in Medemblik?

  Medemblik is de kleinste, maar ook de oudste van de West-Friese steden. Hier komt de geur van versgebakken brood je al van ver tegemoet. In Medemblik bevindt zich namelijk Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij. Hier zie, ruik en proef je hoe de bakkers van oudsher hun broden maken. Ook vinden er regelmatig marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Het museum wordt ook wel het 'lekkerste museum van Nederland' genoemd. Want bijna alles hier mag je proeven. Nog meer van de stad ontdek je met de Medemblikker Mix. Varen met de fluisterboot, een speurtocht met een hapje en een drankje en een potje midgetgolf: uiteindelijk ken je Medemblik als je broekzak.

 • Boek tickets voor Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij via DagjeWeg.NL Tickets. Je krijgt 20% korting op al je tickets.
 • Wat te doen in Enkhuizen?

  Last but not least Enkhuizen, ook wel bekend als Haringstad vanwege haar vroegere ligging aan de Zuiderzee. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. De geschiedenis van de Zuiderzee blijft levend door het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. In het buitenmuseum zijn ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied bijeengebracht. Een aantal van deze panden is van binnen en van buiten nog in originele staat. Hier zijn ook allerlei leuke demonstraties over oude ambachten.

  Oude sprookjes worden nieuw leven ingeblazen in Sprookjeswonderland. Gluur binnen bij de huisjes van het kabouterdorp en overal zie je een ander tafereel. In de grote speeltuin hebben alle speeltoestellen de vorm van een dier. Schommelen in een zwaan of draaien op een krokodil, in Sprookjeswonderland kan het allemaal. Ook leuk om te doen in Enkhuizen: Happen & Stappen. Samen met een gids wandel je door de historische binnenstad en onderweg stop je op drie locaties om lekker te eten.

  Dagje weg in West-Friesland

  Ook Wieringermeer, Schagen en een klein stukje van Alkmaar horen bij West-Friesland.
  Foto 2. Halte Medemblik met de Museumstoomtrein Hoorn-Medemblik. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
  Foto 3. Een gedeelte van het buitenmuseum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

  Kijk ook bij...

  Laatst gewijzigd: 2020-10-09 15:03:25 · Gepubliceerd: 2012-03-12 11:36:05 - 3140