Heerlijk fietsen langs 8 kastelen in de Achterhoek

Wat te doen in Vorden |  
Redactioneel door
Foto 1. Kasteel de Wiersse, een van de kastelen aan De Achtkastelenroute rond Vorden. Foto: Achterhoek Toerisme.

Kleurige bossen en fraaie burchten

3 november 2019 Toerisme Vorden, Gelderland Schijnt het zonnetje? Stap dan op de fiets om lekker een frisse neus halen! Een mooie fietsroute om te rijden is de 36 kilometer lange Achtkastelenroute in de Achterhoek. Heerlijk fietsen door bossen, over landgoederen en langs acht verschillende kastelen.

Volg de gele bordjes

Verkeerd rijden kan bijna niet op de Achtkastelenroute, de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. Deze route bestaat meer dan een eeuw, want al in 1913 wezen bordjes de weg langs de acht kastelen: Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Vorden en Suideras. Kies een beginpunt en daarna hoef je alleen maar de gele zeshoekige bordjes te volgen. Die leiden je door het fraaie bosgebied rond Vorden, langs akkertjes en weiden met historische boerderijtjes en door pittoreske dorpjes. De fietspaden en rustige landweggetjes brengen je van het ene naar het andere landgoed, waar je vaak vlak langs de kastelen fietst. Reken maar dat er veel fotomomentjes zijn onderweg - en niet alleen bij de kastelen.

Tips voor stops

De meeste kastelen onderweg kun je niet bezoeken, omdat ze in particulier bezit zijn en vaak nog bewoond worden. Een uitzondering is Kasteel Vorden, het enige kasteel dat je van binnen kunt bekijken. Ook dit pareltje wordt bewoond, maar het is in de weekenden regelmatig open voor bezoek. Net als het restaurant in de boerderij achter het kasteel. Hou onderweg je ogen open voor landwinkeltjes bij de boer om lekkere streekproducten te kopen. Een mooi plekje om onderweg even van de fiets te stappen vind je bij Kasteel de Wildenborch: het parkbos met zijn grote waterpartijen is de moeite waard om even rond te struinen. En het is natuurlijk altijd leuk om in een van de dorpjes te stoppen. Zoals Vierakker, waar ze een heuse chocolaterie hebben. Mmmm.

Waar beginnen?

Het officiële startpunt van de route bevindt zich op het Marktplein in Vorden. Hier kun je ook een fiets huren. Eigen fietsen mee? Dan is starten en finishen bij Landgoed Hackfort een aanrader. Het ligt net buiten Vorden en heeft een restaurant waar je heerlijk bij kunt komen van de tocht. Geniet zeker ook even van het fraaie landgoed zelf met veertiende-eeuws kasteel, koetshuis, watermolen en imposante eikenlanen. Het kasteel kun je niet bezoeken omdat het een kleinschalig hotel is, maar de imposante watermolen opent elke zaterdag de deuren.

Handige weetjes

  • Bij de VVV in Vorden kun je een uitgebreide brochure halen over de route, met interessante weetjes over de landgoederen en kastelen;
  • Op het meest oosterse puntje van de route ben je vlak bij Kasteel Ruurlo. In dit kasteel vind je Museum MORE met kunst van onder andere Carel Willink.
Foto 2. Geniet van de prachtige herfstkleuren tijdens de Achtkastelenroute. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten.

Laatst gewijzigd: 2020-03-17 14:31:30 · Gepubliceerd: 2019-10-31 17:23:09 - 8031