1

Crossen door de bossen en duinen over de mooiste MTB routes

Ook in Nederland vind je routes met drops, jumps en kombochten

Op weg met de fiets   Redactioneel door
Foto 1. Crossen door de bossen op de mountainbike. Dat gaat het fijnst op een mountainbikeroute waar je niet constant wandelaars tegenkomt, maar wel uitdagende bochten en obstakels. Foto: Adrián Gómez - Millán Díaz via Pixabay.

19 juni 2023 bijgewerkt: 17 juli 2023 Toerisme Landelijk Nederland mag dan vooral een plat landje zijn, het heeft toch veel te bieden voor de fanatieke mountainbiker. Je kunt tegenwoordig kiezen uit meer dan 200 routes. Door prachtige bossen, over steile duinen en ja: ook met pittige klimmetjes en mooie afdalingen. Leef je uit op de mooiste mountainbikeroutes van Nederland!

1. Kort maar krachtig

WESTERSCHOUWEN - De eerste route is niet lang, maar vraagt wel veel kracht en techniek! Hij is dan ook uitgezet door de Zeeuwse mountainbikevereniging X-Treme, waar ze houden van een uitdaging. Mountainbikeroute Westerschouwen gaat dwars door de prachtige bossen en duinen van Boswachterij Westerschouwen. Je krijgt een 7 kilometer lange single track onder je wielen met steile klimmetjes en korte, maar heftige afdalingen. Na anderhalve kilometer moet je al op de pedalen voor de eerste klim, een zandheuvel op. Onderweg kom je ook een trappenafdaling tegen, met daarachter direct een zandafdaling. Net als je denkt dat je het ergste wel gehad hebt en je geniet van het mooie landschap, kom je terecht in een moeilijk gedeelte waar het echt op je techniek aankomt. Starten kan vanaf parkeerterrein A. van de Weydeweg in Burgh-Haamstede en je volgt palen met een oranje kop en zwarte pijlen.

2. Dwars door prachtige natuur

VELUWEZOOM - Eindeloos crossen door de natuur in Nederland? Dan denk je al snel aan de Veluwe. En ja, daar liggen inderdaad prachtige MTB-routes. Zoals de route door Nationaal Park Veluwezoom, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Sprookjesachtig mooi met bossen, heide en stuifzand. Maar ook met pittige ruwe klimmetjes over de stuwwal in dit gebied, snelle afdalingen en technische trails. De hoofdroute van zo'n 50 kilometer wordt aangegeven met een blauw MTB-symbool (een driehoek met daaronder twee rondjes). Maar het echte werk zit 'm in de 'rode lussen', aangegeven door een rood MTB-symbool. Daar vind je vooral de steile stukken, jumps, drop-offs, switchbacks en trappetjes. Wat de mountainbikeroute Veluwezoom ook heeft: on-Nederlands lange afdalingen. Het is namelijk de MTB-route met de meeste hoogtemeters van Nederland! Wil je het wat rustiger aan doen? Pak dan de groene gravelroute over bredere grind- en fietspaden. Je kunt starten in Loenen, Eerbeek en De Steeg.

● Tip: deze route kun je combineren met de met zwart aangegeven MTB-route Apeldoorn. Samen zijn ze goed voor zo'n 100 kilometer dwars door de natuur!

3. Op en neer over smalle paadjes

HONDSRUG - Voel de Hondsrug in je benen, wanneer je op en neer hobbelt over een pumptrack op de MTB-route Gieten-Gasselte. Of als je bij een voormalige zandafgraving omhoog ploetert, met als beloning een fraai uitzicht over het blauwe water. Je komt door een mooi oud landschap met heide, bossen en weilanden. Maar wat de route echt fantastisch maakt, is dat hij vrijwel helemaal over single tracks gaat. En die kunnen soms heel, heel smal zijn. Dat maakt een afdaling opeens een stuk uitdagender! Net als het bochtenwerk. Her en der houden kombochten namelijk goed de snelheid erin. Je hebt dus wel wat mountainbike ervaring nodig. Deze route van 32,4 kilometer is ook fantastisch in de winter, als een laag zonnetje de rijp op de bomen laat schitteren. Een van de startpunten ligt bij Buitencentrum Boomkroonpad.

Slingerend tussen de bomen

SALLANDSE HEUVELRUG - Niet bang om op een smal zandpad de hoogte in te gaan of een steile helling af te denderen? Dan ben je klaar voor Mountainbikeroute Hellendoorn, dwars door het bos op de Sallandse Heuvelrug. Ja, klimmetjes. Ja, afdalingen. Ja, kombochten. Maar vooral leuk: kilometers lang racen tussen de bomen door, wat veel klein bochtwerk inhoudt. De route ligt in het bij mountainbikers geliefde noordelijke deel van de Sallandse Heuvelrug, waar de hoogteverschillen en het mooie landschap zorgen voor een afwisselend parcours (en ja, je komt ook even langs attractiepark Hellendoorn). Vind je 18 kilometer door dit mooie natuurgebied te weinig, dan kun je de paarse Hellendoornroute combineren met de blauwe Holtenroute (30 kilometer) en de groene Reggedalroute (19 kilometer). Starten kan onder andere bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

5. Van duintop naar duintop

SCHOORLSE DUINEN - Krappe bochten tussen de bomen door, zorgen dat je niet onderuit gaat over een grote boomwortel en dan het 48 meter hoge duin De Schoorlse Nok op voor een prachtig uitzicht. Wie haalt hem op de trappers, of wordt het toch een stukje lopen? Pas op bij de steile afdaling, een van de gevaarlijkste tijdens je tocht door de prachtige Schoorlse Duinen. Mountainbikeroute Schoorl is genieten voor die-hard mountainbikers en voor natuurliefhebbers. Fraaie uitzichten richting de zee, ploeteren door het duinzand, langs heide en vennetjes en door bossen: deze route van 14,2 kilometer heeft het allemaal. De meeuwen roepen boven je hoofd, het zand stuift om je heen en terwijl je geniet van de geur van dennen kom je opeens door een kuil. Soms kom je een obstakel over met een sprong, een andere keer moet je het hebben van je techniek. De paaltjes met blauwe pijlen en het blauwe fietslogo wijzen je de weg. Starten kan onder andere bij Het Witte Huis, Postweg 2 in Aagtdorp.

6. Techniek oefenen

HELMOND - In de Bakelse Bossen ligt een track die het helemaal is voor iedereen die zijn techniek bij wil schaven. De MTB-route Bakelsbos is van begin tot eind alleen maar single track. En 9 kilometer lijkt misschien kort over het vrij vlakke terrein, maar even bijkomen van de jumps, hobbels en kuilen is er niet bij. Deze route tussen de hoge naaldbomen kent namelijk geen lange rechte stukken. Je komt onderweg zowel supersnelle als korte, scherpe bochten tegen. Overal is het opletten! Er zitten ook aardig wat jumps in het traject - als je ze aandurft. Blijkt na afloop die 9 kilometer inderdaad niet genoeg? Dan rijd je toch gewoon nog een rondje? Starten kan bij de parkeerplaats van sportcomplex De Rijpel, Rijpelbergseweg 1 in Helmond.

7. Door de Limburgse heuvels

GULPEN - Er zijn vast routes met meer technische uitdagingen en ja, je gaat soms zelfs over een stukje weg. Maar de grote aantrekkingskracht van de 26 kilometer lange mountainbikeroute Gulpen zijn de heuvels van Zuid-Limburg. Wat een uitzichten, wat een mooi landschap! Hier voel je je even in het buitenland. Wees niet bang dat dit puur een toeristische route is, want je moet vaak stevig klimmen. Soms tegen hellingen van wel 20%, zoals de Gulperberg op. De minder gevorderde mountainbiker zal waarschijnlijk herhaaldelijk even van de fiets moeten om verder te lopen. Maar wat geeft het als de beloning zulke mooie vergezichten en lange afdalingen zijn? Start- en eindpunt is Parkeerplaats Landsraderweg, vlak bij de Pannekoekenmolen in Gulpen.

Handige app

Je vindt alle mountainbikeroutes in Nederland op de MTBroutes.nl App. Om de routes en hun GPS track op te halen heb je verbinding met het internet nodig, maar daarna kun je ze ook offline bekijken.
Foto 2. Met de mountainbike kom je op de mooiste plekjes in de natuur. Foto: Matthias Groeneveld via Pixabay
Foto 3. Ook door de duinen vind je mooie mountainbikeroutes. Foto: Christelle Prieur via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2023-07-17 14:13:52 · Gepubliceerd: 2021-01-13 15:48:43 - 3466