Wandel of fiets met de leukste apps

Wandelen door Nederland |  
Redactioneel door
Foto 1. Onbezorgd de natuur in met een route-app. Op de foto: Evelijn Vink. Foto: Jonna Arendse

Ontdek Nederland met deze leuke apps

3 februari 2021 Toerisme Landelijk Altijd fijn: lekker uitwaaien tijdens een mooie wandeling of fietstocht! Dwalend over een lang leeg strand, over de paadjes van een landgoed of door de straten van een historische stad: al wandelend of fietsend laat je even de boel de boel en kom je weer helemaal bij. Terwijl de benen lekker moe worden krijg je in je hoofd weer nieuwe energie. Geen wonder dat er zoveel gewandeld en gefietst wordt in Nederland. En je beste gids voor een mooie tocht zijn deze gave apps vol tips voor mooie routes.

De app Wandelen

Struinen door de natuur of een mooi ommetje door de stad: je vindt het in de App Wandelen. Zo zie je onder andere meteen waar je in de buurt op stap kunt, waar je ook bent. De gratis app biedt je al veel routes. Daarnaast kun je per provincie een module toevoegen voor €0,99: met honderden routes meer per provincie. Dus trek je stevige stappers aan en kies een lange tocht, of ga voor een relaxed ommetje.

Langs fietsknooppunten

Nederland ligt vol fietsknooppunten, die het makkelijk maken om je eigen routes samen te stellen. Maar het kan nog makkelijker! Met de app van Fietsnetwerk en met de Fietsknoop app fiets je zorgeloos van knooppunt naar knooppunt. Selecteer van tevoren alvast afstappunten. Maar ga ook zeker off route als je daar zin in hebt. Met deze apps kom je zo weer op de oorspronkelijke route terug. Beide apps hebben zowel een gratis als een premium versie. De Fietsnetwerk app heeft een ingebouwde kompas, die van Fietsknoop spraakondersteuning.

Lekker de natuur in met de fiets, de benenwagen of misschien zelfs wel de kano? Bekijk de leukste apps voor in de natuur.

Route.nl app

Met de app van Route.nl heb je in één keer 150.000 routes in je jas- of broekzak. Allemaal gemaakt door enthousiaste wandelaars en fietsers die net als jij gaan voor de leukste weggetjes en plekjes. Bijna net zo gemakkelijk is het om je eigen route te maken. Klik op de routeplanner symbool, geef je beginpunt aan en vervolgens alle punten waar je langs wilt wandelen of fietsen. Klaar? Dan kun je via de knop 'Start Navigatie' de route in 3D oproepen en je laten leiden door een stem die je vertelt waar je heen moet. Voor een tientje per jaar heb je de premium app en kun je je eigen routes opslaan en delen.

MTBroutes.nl app

Voor de sportieve fietser die het liefst door de bossen en over andere moeilijke paden crosst is er de MTBroutes.nl App. Zorg voor een mountainbike, want er staan aardig wat routes op die je je gewone fiets niet aan wilt doen. Ook in het platte Nederland kun je namelijk drops, jumps en snelle kombochten tegenkomen. En door het zand ploeteren gaat ook echt een stuk beter met een MTB. Nice: je kunt per provincie kijken wat de populairste routes zijn. Hier zie je alvast de 7 mooiste MTB-routes van Nederland.

Klompenpaden app

Op ontdekking door het boerenland! Met de Klompenpaden app loop je langs akkers, dwars door weilanden en soms zelfs over een boerenerf. Maar ook over mooie landgoederen en door de bossen. De klompenpaden liggen in Utrecht en Gelderland, helaas (nog?) niet in de andere provincies. De app is zeer basic, met een lijst routes zonder duidelijke volgorde en een map om te zien waar ze liggen. Klik de gekozen route aan, dan de download knop en je hebt een kaartje waarmee je de route kunt lopen. Helaas zonder verdere aanwijzingen, daarvoor moet je naar de site. Maar wel bijzonder om net als in Engeland dwars door allerlei weilanden te kunnen lopen. Leuke combinatie van cultuur en natuur.

Beleefroutes app

De naam zegt het al: met de Beleefroutes app maak je tochten waar wat te beleven valt. De app bevat natuur- en cultuur wandelroutes en fietsroutes, allemaal met wat extra's. Zo zijn er Gidsroutes, Verhalenroutes, Quizroutes en Kinderroutes. Onderweg krijg je signalen als er bijzondere dingen zijn: allerlei leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een kwis of een spelletje. Bijzondere stadsroutes zijn bijvoorbeeld de schildersroutes: 'Op pad met Rembrandt' in Amsterdam en 'Het Delft van Vermeer'.

Door de stad

Voor een leuke stedentrip kun je ook terecht bij de Walk the City app! Die staat namelijk vol tochtjes door steden, ook steden in Nederland. Ze zijn ongeveer vijf kilometer lang, dus alle tijd om uitgebreid de bezienswaardigheden te bekijken waar je langs komt. Of op een bankje te ploffen in een mooi parkje. Je betaalt wel voor elke wandeling. Liever een gratis app? Ook deze zijn interessant voor een stedentrip:

Foto 2. Wandel of fiets langs de street art in onze steden en ontdek graffitikunst, zoals deze roze wasbeer in Arnhem. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs Löwenthal

Laatst gewijzigd: 2021-08-20 21:24:05 · Gepubliceerd: 2021-02-01 16:24:39 - 1378