De natuur in met je eigen gids: je smartphone!

Ontdek de natuur met deze handige apps

De natuur in Redactioneel door
Foto 1. Ontdek de natuur in Nederland en ga ook eens naar de minder bekende natuurgebieden. Je vindt ze met een handige app. Foto: Nikki Arendse

30 januari 2021 bijgewerkt: 6 juni 2023 Natuur Landelijk Rugzak om en struinen door de natuur. Heerlijk fietsen over een natuurfietspad. Van bankje naar bankje kuieren. De kano in. Of onderweg alles leren over de vogels die je tegenkomt. Wij zetten de beste apps om de natuur te ontdekken in Nederland voor je op een rij.

Op pad met de IVN Routes App

De meer dan 300 routes in de IVN Routes App zijn gemaakt door de vrijwilligers en gidsen van de lokale IVN afdelingen. Mensen dus die de mooie plekjes en de bijzondere verhalen over een gebied kennen. Handig: je kunt aangeven wat voor soort route je wilt. Met kinderen, of juist met ouderen. Een route langs de natuur in de stad of over het strand. Of misschien een paddenstoelenroute. Download de route alvast thuis met wifi en ga op pad met deze gratis app vol info over de natuur. Soms laat de gps het afweten, opnieuw downloaden van de kaart kan dan helpen.

Twee apps waar veel wandelaars en fietsers blij van worden: de Alle Bankjes App voor als je moe bent, helaas alleen voor android. Welk bankje is het dichts in de buurt? En de onmisbare HogeNood App! Hou er rekening mee dat niet alle toiletten beschikbaar zullen zijn in deze coronatijd.

Natuur Routes App van Natuurmonumenten

Of je houdt van wandelen, fietsen of varen: de Natuur Routes App van Natuurmonumenten leidt je langs de mooiste plekken. De boswachter vertelt onderweg allerlei leuke weetjes en je mobieltje trilt als je in de buurt komt van een markant punt. Er staan meer dan driehonderd routes op, van korte kinderroutes tot langeafstandroutes voor de echte hiker. Ook bij deze app kun je de routes alvast thuis downloaden met wifi. En ook bij deze blijft de gps soms hangen, maar dan heb je in elk geval nog een duidelijke routekaart. Let op: alleen te gebruiken als je lid wordt of een eigen bijdrage hebt gegeven.

Langs het klimaatpad met de Klimaatpad App

Benieuwd naar de invloed van het klimaat op de natuur? Loop dan een keertje het Klimaatpad met de gratis Klimaatpad App. De route loopt door de Oisterwijkse Bossen en Vennen, in een ruime boog om Bezoekerscentum Oisterwijk heen. Op het pad zijn verschillende plekken waar de invloed van het klimaat te zien is. Ze staan allemaal op de kaart in de app, maar die hoef je niet steeds voor je neus te houden. Je krijgt namelijk een signaal wanneer je bij een klimaatpunt komt. Dan plopt ook de info over dit punt op je scherm. Leuk om eens een keer deze kant van de natuur te bekijken.

Natuur ontdekken met de Crossbill Routes

De Crossbills Guide Foundation heeft twee mooie natuurroute apps voor Nederland ontwikkeld, die ook nog eens gratis zijn. De Crossbill Routes Veluwe voor android en voor Apple phones. En de Crossbill Routes Wadden voor android en voor Apple. Deze wandel- en fietsroutes zijn speciaal ontwikkeld om bijzondere landschappen, flora en fauna te ontdekken en bevatten veel foto's en vogelgeluiden. Je kiest zelf thema's uit waar je meer over wilt weten als vogels, planten, vlinders, landschap of ecologie. De veldgids die je ziet is speciaal voor de gekozen route, met de soorten die je onderweg kunt tegenkomen én tips om ze te herkennen. Gaaf extraatje: de informatie is aangepast aan het seizoen.

Volg je eigen pad door de natuur

Genoeg mensen willen helemaal geen route volgen, maar zelf op ontdekking gaan. Dan is een navigatie app een uitkomst.

  • Een bekende is de navigatie app van Komoot. Een keertje geen zin om je pad zelf te vinden? Kies dan een van de vele routes, want die heeft de app ook. Of koppel hem met je favoriete (route)app. De eerste kaart is gratis, de volgende kaarten koop je.
  • Ook bekend: OsmAnd, deze app maak gebruik van de gratis kaarten van Open Street Map. Er is een gratis en een betaalde versie.
  • Puur en alleen navigeren en altijd zien waar je bent? Dat kan met Topo GPS, een app met hele secure topografische kaarten van Nederland. Ongelogen, zelfs de kleinste bospaadjes staan erop. Dat maakt het makkelijk om avontuurlijke routes te plannen. Je koopt de app voor een paar euro met de Nederlandse kaart erop. Andere kaarten moet je bijkopen.
  • En dan was er ook altijd ViewRanger, geliefd bij veel hikers en fietsers. ViewRanger is echter onlangs overgenomen door Outdooractive en roept nu iedereen op om de Outdooractive apps te downloaden. Ook dit zijn uitgebreide navigatie apps.

Natuurapps voor onderweg

  • Herken planten onderweg met Pl@ntNet voor android of voor Apple. Werkt met foto's. Of gebruik hiervoor Google Lens op de android;
  • Hoor je een vogel fluiten? Neem het snel en reuzesimpel op met BirdNET voor android of voor Apple. Heb je een goed stukje te pakken? Stop de opname, selecteer het duidelijkste stuk, klik op 'analyseer' en je ziet welke vogel het is;
  • Een leuke app om erachter te komen wat voor vogel je daar weg ziet schieten is Vogels in Nederland: voor android en voor Apple;
  • Zie je een dier in je huis, tuin of de natuur en weet je niet wat het is? Kijk er dan goed naar en kom erachter met de Dierenzoeker. Ook vogels. Ook insecten en wormpjes. Alles;
  • Wandelen met het hele gezin? Met deze apps gaan kinderen graag mee!
Foto 2. Vind de mooiste natuurpaadjes door Nederland dankzij een van de handige apps. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. Wat groeit hier? De app Pl@ntNet helpt een handje om hier achter te komen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. Ganzen, maar wat voor ganzen? Kom erachter met de app Vogels in Nederland. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Lekker fietsen door de natuur met een van de apps vol leuke natuurroutes. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-06 16:04:19 · Gepubliceerd: 30 januari 2021 - 2468