Gratis dagje uit met kinderen

Loop het Kabouterpad en ontmoet bejaarde paarden

Gratis uitjes met kinderen Nieuws door
Foto 1. Konijntjes knuffelen is gratis! Foto: Adina Voicu via Pixabay

30 december 2022 bijgewerkt: 7 juni 2023 Toerisme Landelijk Een dagje uit naar de dierentuin, een uitje naar een pretpark, een ijsje hier, een drankje daar. Als je een dagje uitgaat kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Houd je liever de hand op de knip, maar wil je wel graag een dagje erop uit met de kids? Er zijn genoeg mogelijkheden! Wij geven tips voor een gratis dagje uit met kinderen.

Konijntjes knuffelen in de kinderboerderij

WERKENDAM - Knuffel met schattige konijntjes, aai de cavia's en lig in een deuk om de knorrende varkens. Bij Kinderboerderij Floreffehoeve valt er van alles te beleven en te leren. Op een terrein van zo'n tien hectare vind je onder andere pauwen, ganzen, vogels, kippen, schildpadden en duiven. Stel je vragen aan een van de dierenverzorgers en leer alles over het voeren en verzorgen van dieren. Uitgeaaid? Dan mag je lekker uitrazen in de superleuke speeltuin die ook bij de kinderboerderij hoort!

Extra tip: in Werkendam vind je ook het Biesbosch MuseumEiland, een mooi startpunt voor een verkenningstocht door de unieke Biesbosch. Wil je naar binnen, dan betaal je wel een toegangsprijs. Blijf je liever dichter bij huis? Zoek dan een kinderboerderij in de buurt.

Kabouters zoeken in het bos

NUNSPEET - Gele, blauwe en rode mutsjes en het gekraak van takjes onder je voeten. Verscholen in de Veluwse bossen van Nunspeet wonen tientallen kabouters die je de weg wijzen door het bos. Startpunt van dit Kabouterpad, favoriet onder kleine kinderen, is Bezoekerscentrum Nunspeet waar je tegen een betaling van € 2,- toegang hebt tot een expositie met opgezette Veluwse dieren. Naast het Kabouterpad vind je het Veluwetransferium, een uitkijktoren van dertig meter hoog die je gratis mag beklimmen. Het uitzicht over de Veluwse natuur is adembenemend. Aan de voet van de uitkijktoren zit ook een mooie speeltuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen.

Extra tip: is Nunspeet te ver? Er liggen kabouterpaden in heel Nederland, dus vast ook eentje in de buurt. Zo lopen er veel mooie kabouterpaden door de gebieden van Staatsbosbeheer.

Foto 2. In de gebieden van Staatsbosbeheer liggen de leukste kabouterpaden, door heel Nederland. Foto: Staatsbosbeheer © Loïs Koelewijn

Dieren en oude ambachten op één plek

GOES - Rennen over een heuvelachtig landschap, klauteren op de leukste speeltoestellen, dieren aaien in de kinderboerderij en alles leren over oude ambachten. Je vindt het allemaal op één plek in Recreatiegebied De Hollandsche Hoeve. In het ambachtscentrum zie je hoe kaarsen worden gemaakt, de edelsmid z'n werk doet en ambachtslieden weven en hout snijden.

Extra tip: combineer je bezoek aan De Hollandsche Hoeve met een bezoek aan het Omnium in Goes. Hier geniet je tegen betaling van een subtropisch zwembad en kun je een kijkje nemen in het bijbehorende tropische bos.

Foto 3. Een deel van de grote speeltuin in De Hollandsche Hoeve. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Op bezoek bij bejaarde paarden

SOEST - Eigenlijk is het een soort bejaardentehuis, maar dan voor paarden. Bij De Paardenkamp wonen zo'n 120 paarden en pony's. Deze twintigplussers (dat is oud voor een paard) genieten er in alle rust van hun oude dag. Paardenliefhebbers kunnen hun geluk niet op want bij De Paardenkamp mag je de dieren gratis komen bezoeken. Alle paardenvragen die je maar kunt bedenken, kun je kwijt bij de verzorgers. Help mee met het verzorgen, bekijk een film over De Paardenkamp en verwen de beesten met paardensnoepjes uit de winkel. Op sommige woensdagmiddagen en in de vakanties mogen kinderen meehelpen met het borstelen van de pony's. Maar let op: vol is vol! Dus wees op tijd met aanmelden.

Extra tip: vlak bij De Paardenkamp vind je ook natuurgebied De Soesterduinen, ideaal om met de kinderen heen te gaan. Ze kunnen hier lekker in het zand spelen, klimmen in de klimbomen en fijn vliegeren. Met de wandeling Ommetje Paardenkamp kom je vanzelf bij de Soester zandduinen.

Foto 4. Ontmoet paarden van dichtbij. Foto: DagjeWeg.NL © Coby Boschma

Onder de grond

HAARLEM - Het Archeologisch Museum Haarlem binnenlopen is meteen al een beetje spannend. Je gaat namelijk ondergronds en komt terecht in een gewelvenkelder uit de zeventiende eeuw. Hier liggen bijzondere archeologische vondsten uit Haarlem in speciale vitrines waar ook kinderen makkelijk in kunnen kijken. Weet je wat een puntneuskan, een baardmankruik of een snavelschoen is? Na een bezoek aan dit museum wel. Een deel van de opgravingen ligt nog half begraven in de grond van de kelder zodat kinderen zelf als archeoloog aan de slag kunnen gaan. Leuk! Maar ook een beetje griezelig, want ligt daar een skelet? Wie niet durft kan meedoen aan een toffe speurtocht.

Extra tips: jonge kinderen leven zich na een museumbezoek graag uit in Speeltuin Het Paradijsje, dat midden in het centrum van Haarlem ligt. Ga met oudere kinderen op speurtocht naar de vele leuke hofjes in de stad. Of bezoek het Draaiorgelmuseum, ook helemaal gratis!

Foto 5. Ontmoet middeleeuwer Cornelis in het Archeologisch Museum Haarlem. Foto: Archeologisch Museum Haarlem © Wiebrig Krakau

Klein maar fijn: gratis dierentuin

BEVERWIJK - In Beverwijk ligt een gratis dierentuin: dierentuin Animal Farm. Niet groot, want dit is een van de kleinste dierentuinen van Nederland, maar wel de goedkoopste. Een bezoekje kost namelijk niks. Je maakt er kennis met exotische dieren als leguanen, pythons, corsac vosjes, neusberen, nandoes en de Japanse nachtegaal. Animal Farm ligt op een groen eilandje, midden in een plantsoen met speeltuintje. Op hun site kun je speurtochten downloaden voor kleuters en voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

Extra tip: in Beverwijk ligt ook De Bazaar vol winkeltjes en kraampjes met spullen uit de hele wereld. Daar is ook van alles te doen voor kinderen: een rondje rijden op een pluchen beest, in de draaimolen of zelfs op een echte pony en zich laten schminken. Voor oudere kinderen is er de bungee jump. Allemaal gratis.

Meer tips

Foto 6. Konijntjes knuffelen is gratis! Foto: Adina Voicu via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 12:07:00 · Gepubliceerd: 30 december 2022 - 20506