De leukste gratis uitstapjes

Ga vliegtuig spotten of bezoek de apeneilanden van stichting AAP

Gratis dagjes uit Nieuws door
Foto 1. Voor de voetbalfans: een gratis voetbalmuseum. Foto: DagjeWeg.NL

16 oktober 2023 bijgewerkt: 4 april 2024 Toerisme Landelijk Niet iedereen heeft geld over voor dure activiteiten, helemaal niet in deze tijd van stijgende prijzen. Wie een goedkoop dagje weg wil, kan natuurlijk gaan wandelen of fietsen. Maar er zijn nog veel meer gratis uitstapjes in Nederland. We hebben een paar leuke uitjes geselecteerd die gratis zijn. Doe er je voordeel mee!

Op bezoek bij de apen

ALMERE, FLEVOLAND - Stichting AAP in Almere is vrij toegankelijk voor publiek. Hier wonen apen en andere dieren die een ellendig leven achter de rug hebben. Bij Stichting AAP kunnen ze bijkomen en herstellen. Het hele jaar kun je een Rondje AAP lopen, rondom de apenverblijven. De apen zijn meestal tussen 09:30 uur en 16:00 uur buiten. Tussen februari en november kun je op vrijdag, zaterdag en zondag ook mee met een gratis rondleiding en een kijkje achter de schermen nemen! Aanmelden kan via de website.

Bekijk nog veel meer gratis uitstapjes voor een spotgoedkoop dagje uit. Je kunt ook met kinderen goedkoop op stap.

Kom kijken op de geitenboerderij

OUDDORP, ZUID-HOLLAND - Op Boerderij de Mèkkerstee wonen maar liefst 650 geiten! Van hun melk wordt de lekkerste geitenkaas en heerlijk ijs gemaakt. Elke dag mag je hier komen kijken bij het melken en wie weet kun je wel een blokje geitenkaas proeven. Loop rond tussen de geiten en andere boerderijdieren, zoals kippen, cavia's, paarden en varkens. Kinderen leven zich ondertussen uit in de speeltuin. De toegang tot de boerderij is gratis! Misschien nog een lekker ijsje halen in het restaurant?

Vliegtuigen spotten

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - In het gras picknicken en naar vliegtuigen kijken: dat klinkt als een leuk dagje uit. Met name het Panoramaterras op Schiphol is een aanrader. Van hier heb je een schitterend uitzicht over de luchthaven. Ook Rotterdam Airport heeft een panoramaterras: het terras van restaurant Uitzicht. Verder zijn op meerdere plekken in Nederland kleine vliegvelden te vinden, van Zeeland tot Texel. Neem de verrekijker mee en spot de mooiste vliegtuigen!

Veentreintje

VRIEZENVEENSEVELD, OVERIJSSEL - Terug in de tijd met het Veenmuseum in Vriezenveenseveld. Dit historisch museum staat midden in de mooie natuur van Twente. Er zijn onder andere veenhutten, een Vriezenveense boerderij en een winkeltje uit de negentiende eeuw te vinden. Met een origineel veentreintje kan een rondrit gemaakt worden over het terrein. De toegang is gratis, een donatie wordt erg op prijs gesteld.

Bekijk ook deze 8 leuke gratis musea voor een uitstapje met een snufje cultuur.

Beleef de toekomst in FutureLand

MAASVLAKTE, ZUID-HOLLAND - Op de zeewering van de huidige Maasvlakte, met uitzicht op het nieuw ontwikkelde land, staat FutureLand, het informatiecentrum van Maasvlakte 2. Hier is van alles te zien, te doen en te leren. FutureLand is geschikt voor jong en oud, voor landrotten en waterratten, voor havenliefhebbers en gamers, voor gezinnen en groepen. In de interactieve omgeving van FutureLand is altijd wat te beleven.

Foto 2. In de interactieve omgeving van FutureLand is altijd wat te beleven. Gratis! Foto: DagjeWeg.NL

Dagje uit op Willemsoord

DEN HELDER, NOORD-HOLLAND - Het schitterende cultureel erfgoed van Willemsoord laat je nog precies zien hoe de werf er vroeger uitzag. Dit is niet voor niets een rijksmonument! Je kunt hier gratis struinen over de oude werven en een rondwandeling maken over het hele complex. Een frietje met kibbeling erbij van de Frietboetiek en het is een leuk uitje. Heb je wat meer te besteden? Bezoek één van de leuke musea, maak een vaartocht in een prachtig gerestaureerd schip of laat de kinderen naar hartenlust spelen in een speelparadijs.

Historische wandeling

Een hele dag cultuur snuiven en dat helemaal gratis! Het kan met de monumentale wandeling door Dordrecht, de oudste stad van Holland. Deze wandeling van het VVV kost 3 euro, maar er zijn genoeg alternatieven gratis te downloaden op internet. DagjeWeg.NL ging je al voor: lees de reportage over een dagje Dordrecht. Ook de binnenstad van Alkmaar werd door DagjeWeg.NL verkend. Lees alles over de historie van beroemde kaasmarkt, pittoreske straatjes en monumenten.

Alles over bijen

GRIJPSKERKE, ZEELAND - Bij Imkerij Poppendamme draait het allemaal om de bij! De bij is het kleinste landbouwhuisdier. In het museum is van alles te vinden over de honingbij. Je ziet ze hier aan het werk - achter glas - en leert alles over ze in een informatieve film. Neem een lekker stukje honingtaart of een honingijsje op het terras!

Voetbalmuseum Fanatic

MIERLO, NOORD-BRABANT - Voetbalfans in huis? Neem ze mee naar Voetbalmuseum Fanatic! Schoenen van Marco van Basten, een keeperstrui van Hans van Breukelen en een wedstrijdbal van het EK in 1988. Het zijn een paar topstukken uit de honderden items die Jos Lenssen verzamelde. Een selectie van zijn verzameling is te zien in het gratis toegankelijke Voetbalmuseum Fanatic, te vinden in het HUP sporthotel.

Bijna gratis naar de speeltuin

VAESRADE, LIMBURG - Oké, Speeltuin Vaesrade is niet helemaal gratis. Toch is het de moeite waard om er aandacht aan te besteden. Voor iets meer dan één euro krijg je toegang tot een zeer uitgebreide speeltuin met allerlei glijbanen, schommels en klimtoestellen. Er is ook een kinderboerderij met onder meer kippen, cavia's, konijnen en schapen. Opa's en oma's die met hun kleinkinderen komen, mogen gratis naar binnen.

Beklim een Romeins fort

DE MEERN, UTRECHT - Castellum Hoge Woerd is een nieuw fort, precies even groot als het Romeinse fort wat hier 2000 jaar geleden stond. Binnen de muren vind je geen Romeinse soldaten, maar een museum, een educatiecentrum, stallen en een café-restaurant. Bewonder het 1800 jaar oude Romeinse vrachtschip, waar de spullen van de kapitein nog in liggen. En beklim dit stoere fort! De entree is gratis; een donatie wordt erg op prijs gesteld.

Pannenkoeken in het Kabouterbos

DRONTEN, FLEVOLAND - In Het Grote Kabouterbos draait het allemaal om, je raadt het al, kabouters! In de bosrijke omgeving liggen de paddenstoelenhuisjes verscholen. Loop de kabouterroute en speel op de kaboutertrimbaan. Er zit ook een pannenkoekenhuis verborgen. Hier eten is helaas niet gratis, maar de entree voor Het Grote Kabouterbos wel!

Nog meer tips voor een gratis dagje uit

Foto 3. Kom de interactieve omgeving van FutureLand gratis ontdekken! Foto: FutureLand.

Laatst gewijzigd: 2024-04-04 16:30:10 · Gepubliceerd: 16 oktober 2023 - 171776