Dagje uit in Dordrecht: dit is er te doen

Te doen in Dordrecht |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Dit zijn de hotspots van Dordrecht

4 juni 2019 Toerisme Dordrecht, Zuid-Holland Dordrecht is een perfecte bestemming voor een dagje uit of een heerlijk weekendje weg. Deze oudste stad van Holland heeft een gezellig centrum, zonnige terrasjes, grachten vol bootjes, prachtige gevels en leuke snuffelwinkeltjes. Wat mag je niet overslaan tijdens een dagje uit in Dordt? DagjeWeg.NL liep langs de vele kades en zocht het voor je uit!

Foto 1. Wandel door het historische centrum van Dordrecht en ontdek hoe mooi deze oudste stad van Holland is! Overal kom je sporen tegen van de rijkdom die de handel bracht, zoals de pakhuizen en de fraaie ijzeren Damiatenbrug. Foto: DagjeWeg.NL

Grachten en geveltjes

Wandelen door Dordrecht is wandelen langs mooie grachten en over eeuwenoude kades, ooit het centrum van levendige handel. Kijk tijdens je wandeling af en toe omhoog om de typische Dordtse trapgevels te ontdekken. Bewonder de gerestaureerde pakhuizen aan de kades en steek de fraaie ijzeren Damiatenbrug over om de stoomsleper Pieter Boele te bekijken. Dit is de enige overgebleven stoomsleper van zijn soort in Nederland. De indrukwekkende Grote Kerk valt meteen op door een toren die nog schever staat dan die van Pisa! Durf jij hem te beklimmen? Ga zeker ook naar binnen voor het fraaie interieur.

Ook leuk: bekijk Dordrecht vanaf het water met een rondvaart in een sloep die onder alle bruggetjes door kan en de mooiste plekjes weet te bereiken.

Maak er een weekendje Dordt van en trek er ook een dag op uit met de Waterbus van Dordrecht! Daarmee ben je in een mum van tijd in Rotterdam, Kinderdijk of de Biesbosch. Fietsen mogen gratis mee.

Shoppen op de Voorstraat

Zin in shoppen? Dan kun je je hart ophalen op de Voorstraat. Ja, 'op', want de Voorstraat is eigenlijk een dijk! In de historische pandjes van deze lange straat vind je de leukste winkeltjes en eettentjes. Neem tussendoor plaats aan een tafeltje in spellenwinkel 4 Your Games om een van hun vele bordspellen uit te proberen. Geheid dat er al mensen fanatiek aan het spelen zijn als je binnenstapt. Ben je een choco-addict? Pas dan op voor 'nJoy Chocolate, waar ze meer dan vijftig soorten bonbons hebben en heerlijke chocoladedranken. Net zo gevaarlijk is Olala Chocola. Voor je het weet loop je verder met een van hun leuke Dordtse gevels van chocola in je tas. Mmmm.

Cultuur proeven

Voor wie Dordrecht echt wil kennen is het Hof van Nederland the place to be. In dit mooie kloostergebouw loop je langs de geschiedenis van Dordrecht. Vanaf de keldergewelven vol interessante archeologische vondsten volg je een route langs allerlei historische hoogte- en dieptepunten. In een kamer over de watersnoodramp van 1953 komt de zee dreigend op je af, je maakt de eerste Vrije Statenvergadering van 1572 mee en je ziet de handel en rijkdom van Dordrecht groeien. Loop ook even het kleine straatje naast het Hof van Nederland in. Daar zie je een oud brandspuithuisje, nu het atelier van een pottenbakker, met de kleinste binnenplaats van Dordrecht.

In Het Huis van Gijn loop je door het volledig ingerichte woonhuis van één familie. De fraaie rode salon, de gezellige familiekamer met spelletjes, de luxe slaapkamers van de bewoners en de kale ruimtes voor de bedienden, alles brengt je even honderd jaar terug in de tijd.

Tijd voor lunch

Dordrecht kent veel mooie plekjes om te lunchen. Ook verborgen plekjes, zoals De Munt. Hier stap je door de middeleeuwse deuren in een gezellige lunchroom. Ook een heerlijk plekje bij mooi weer, want verborgen achter het gebouw vind je in een groene, ommuurde tuin. Moeilijk om je voor te stellen dat hier van 1367 of 1806 de Munt van Holland geslagen werd. Bij Museumrestaurant Art & Dining is juist het terras het eerste dat opvalt. Die ligt namelijk in de fraaie tuin van Dordrechts Museum. Lekker lunchen of een gebakje eten tussen de kunst!

Terrasje pikken op het drierivierenpunt

Bij het Groothoofd in Dordrecht komen drie grote rivieren samen: de Oude Maas, De Noord en de Beneden Merwede. Op dit drierivierenpunt komt van alles langs, van grote cruise- en vrachtschepen tot kleine plezierbootjes. Dé plek om even een terrasje te pikken en schepen te spotten. Bij Restaurant Jongepier kun je vlak bij het water zitten. Door de prachtige Groothoofdspoort loop je weer terug de stad in.

Ook het Scheffersplein is een ideale plek om even op een terrasje neer te ploffen. Dit plein is eigenlijk een brug! En in de zomer lijkt het wel één groot terras. Lekker mensen kijken vanachter je kopje koffie of biertje, bijvoorbeeld bij het gezellige bruine café De Beurs.

Nog niet genoeg inspiratie? Bekijk alle uitjes in Dordrecht en stel zelf je dagje weg samen.
Foto 2. Dordrecht is een stad vol water. Hier kijk je over een haventje richting de Grote Kerk. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Het unieke Stoomsleepboot Pieter Boele heeft zijn thuisplek in de Wolwevershaven. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Het Scheffersplein met de vele terrasjes is eigenlijk een brug. Foto: DagjeWeg.NL
Even wat anders: een spelletje spelen bij 4 Your Games in de Voorstraat. Foto: DagjeWeg.NL
Twee Dordtse trapgevels, met in de bogen boven de ramen de typerende 'klaverbladen' van steen. Foto: DagjeWeg.NL
Bij Het Hof van Nederland maak je kennis met de rijke geschiedenis van Dordrecht. De ondekkingstocht begint in de keldergewelven. Foto: DagjeWeg.NL
Vlakbij Het Hof van Nederland ligt een oud, opgeknapt brandspuithuisje. Nu het atelier van een pottenbakker. Foto: DagjeWeg.NL
In het Huis van Gijn lijkt het of de familie elk moment weer thuis kan komen. De deur achter in de slaapkamer gaat naar een kamertje voor de bediende, die dag en nacht klaar moest staan. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 11:19:19 · Gepubliceerd: 2019-05-06 08:36:58 - 11636