1

Biesbosch MuseumEiland in Nationaal Park de Biesbosch
Biesbosch MuseumEiland

Geen enkel natuurgebied in Nederland is zoals de Biesbosch. Het is een zoetwatergetijdengebied, ontstaan door de St. Elisabethsvloed in 1421 en lange tijd door mensen bewerkt. Hoe het gebied er nu uitziet, hoe het was en wat de toekomst brengt, is te zien op het Biesbosch MuseumEiland. Dit museum ligt in het hart van het gebied en is het startpunt voor je verkenningstocht. Het schitterende ontwerp van het Biesbosch MuseumEiland won in 2016 zelfs een architectuurprijs: de Dutch Design Award.

Bekijk de interessante exposities, struin door het buitenmuseum of vaar geruisloos mee met een rondvaart op een fluisterboot.

Het verhaal van de Biesbosch

In het uitgebreide museum in Werkendam start de expositie met een animatie van de St. Elizabethsvloed in 1421, de ramp waarna de Biesbosch ontstond. Ook is te zien onder welke, vaak moeilijke werkomstandigheden de griendwerkers leefden. Het museum heeft een bijzondere vorm en gaat door de schuine, met gras begroeide daken, als het ware op in de natuur. Bekijk de permanente tentoonstelling over onder andere de geschiedenis van de landbouw, natuurontwikkeling, oude ambachten, waterbouw en de rol van de Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers smullen in Museumcafé Biesonder van streekproducten en genieten ondertussen van het uitzicht.

Spelen in een Biesbosch van beton

De Biesbosch Beleving is een betonnen schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen. In 45 minuten verandert de waterstand van heel laag tot heel hoog! Leer spelenderwijs het verschil tussen eb en vloed en beïnvloed het water zelf door schuifjes en sluisjes open en dicht te zetten. Tip: neem een handdoek mee, want kinderen mogen gewoon in het water spelen en erdoorheen lopen.

Varen en wandelen

Bij het museum hoort ook het buitenmuseum de Pannekoek. Dit gebied, een griendencomplex, is voorzien van wandelpaden. Hier vind je ook een schrankkeet, een onderkomen waar de griendwerkers vroeger de hele week in woonden. Zij werkten in de grienden (akkers met wilgen). Behalve wandelend kun je de Biesbosch ook over het water verkennen. Stap aan boord van één van de fluisterstille rondvaartboten, die zelfs door de meest ondiepe plaatsen van de Biesbosch varen. In alle stilte hoor je slechts het kabbelende water, de vogels en misschien een bever: het geluid van de Biesbosch.

Biesbosch MuseumEiland in Werkendam leent zich ook goed voor een familiedag, kinderfeestje (vanaf € 9,00 p.p.), schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.biesboschmuseumeiland.nl

Boottocht door de Biesbosch. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Boottocht door de Biesbosch. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Zo groot is een bever. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Zo groot is een bever. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Meevliegen. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Meevliegen. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Het Biesbosch MuseumEiland. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Het Biesbosch MuseumEiland. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Plezier met de Biesbosch Beleving. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland
Plezier met de Biesbosch Beleving. Foto: Archief Biesbosch MuseumEiland