Open Joodse Huizen: huizen van verzet

Ontdek de persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Dodenherdenking Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Nieuws door
Foto 1. Kleinschalige, persoonlijke dodenherdenking in één van de De Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Foto: Joods Cultureel Kwartier © Jordi Huisman

archief oud artikel 29 april 2022 Geschiedenis Landelijk Rond en op 4 mei herdenken we de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Soms massaal, zoals op de Dam in Amsterdam. Maar ook op kleinere schaal, op heel veel plaatsen door het land. Zoals in de Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, die dit jaar weer de deuren openen van 30 april tot en met 8 mei.

Schrijnend actueel

Om 5 uur 's ochtends op 5 mei klinken in de Nieuwe Badkapel de namen van de oorlogsslachtoffers die daar dan worden herdacht. Muziek wisselt af met het verhaal van Hanneke Gelderblom. Zij zal vertellen hoe ze als Joods meisje de oorlog overleefde. Ondertussen begint de Bevrijdingsdag, de viering van onze bevrijding 77 jaar geleden.

Bij deze herdenking zal ook de Oekraïense celliste Katja Dirven aanwezig zijn. Om te vertellen over haar land, waar de oorlog nog volop bezig is en de vrijheid ver te zoeken. Het maakt de herdenking van dit jaar wel heel actueel.

Door heel Nederland

De Nieuwe Badkapel is één van de Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, die van 30 april tot en met 8 mei door heel Nederland hun deuren openen voor kleinschalige en heel persoonlijke dodenherdenkingen. Van woonhuizen tot kerken en voormalige scholen.

Een herdenking meemaken in één van de Huizen van Verzet is heel persoonlijk, in een huiskamersfeer. Na het stilstaan bij de oorlogsslachtoffers die in dat specifieke huis worden herdacht vertelt iemand in 15 tot 20 minuten zijn of haar verhaal en ook waarom hij/zij dit verhaal juist die dag wil vertellen.

Van Huis naar Huis

Daarna kunnen de bezoekers reageren met vragen of op een andere manier bijdragen aan de herdenking. Een herdenking duurt meestal rond de 45 minuten, zodat je de tijd hebt om naar een volgende herdenking te gaan. In een stad met minder Huizen van Verzet, zoals Assen, kunnen de herdenkingen iets langer duren.

In 16 plaatsen

Dit jaar openen Huizen van Verzet hun deuren in 16 plaatsen. Van het kleine Elburg tot het grote Den Haag. De Huizen van Verzet zijn huizen waar voor, tijdens en na de oorlog Joden woonden of waren ondergedoken bij verzetsstrijders. Zo worden niet alleen Joodse slachtoffers herdacht, maar ook de verzetsstrijders die hen hielpen.

De plaatsen die meedoen zijn:

Klik op de link voor het programma in een stad.

Tip: bestel tickets voor het Joods Cultureel Kwartier met gratis audiotour en plattegrond en bezoek het Joods Museum, het Joods Museum Junior en de nog helemaal authentieke Portugese Synagoge in Amsterdam.
Foto 2. De Huizen van Verzet kunnen in allerlei gebouwen zijn. Foto: Joods Cultureel Kwartier © Jordi Huisman
Foto 3. Verhalenvertellers op de foto met een groep studenten. Foto: Joods Cultureel Kwartier © Jordi Huisman

Laatst gewijzigd: 2023-06-22 16:14:09 · Gepubliceerd: 2022-04-28 12:24:45 - 576