Vier het feestje mee in Gouda

Vier Gouda750: alle evenementen |  
Redactioneel - Commerciële bijdrage door
Foto 1. Koning Willem-Alexander opende het feestjaar op 12 april met de tentoonstelling het Wonder van Gouda. Foto: VVV Gouda

750 jaar stadsrechten wordt gevierd met allerlei leuke evenementen

13 juli 2022 Toerisme Gouda, Zuid-Holland Hoera, het is feest in Gouda! De stad van kaas, stroopwafels en kaarsen heeft al 750 jaar lang stadsrechten. En dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd, met grote en kleine evenementen, tentoonstellingen en bijzondere bezienswaardigheden. Alle reden om binnenkort een dagje naar Gouda te gaan!

Feestjaar in Gouda

Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris van Holland stadsrechten gaf aan Gouda. Van april tot en met september viert de stad dat bijzondere moment met wel 150 verschillende evenementen. Het feestjaar startte al op 12 april met de opening van de tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda, door Koning Willem-Alexander. Maar maak je geen zorgen, er staat de komende nog veel meer leuks op de agenda. Beklim het dak van de Sint-Janskerk voor een spectaculair uitzicht over de stad, spot de Goudse iconen en loop beroemde Gouwenaren tegen het reuzengrote lijf. Hieronder vind je een greep uit de Goudse evenementen deze zomer.

Beleef het Wonder van Gouda

Tijdmachines bestaan niet. Of in Gouda toch wel? In het Wonder van Gouda sta je zomaar in de zestiende eeuw, met unieke kunstschatten en de bewoners uit de tijd. Ontdek de cultuur van toen en bewonder prachtige altaarstukken en andere kerkschatten die de beeldenstorm in die tijd overleefden.

Beleef het Wonder van Gouda is te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur in de Sint Jans-kerk.

Foto 2. Beleef het Wonder van Gouda. Foto: VVV Gouda

Beleef Gouda op grote hoogte

Wie durft de Sint-Janskerk te beklimmen? In zo'n 30 tot 45 minuten klim je helemaal naar het dak van het indrukwekkende kerkgebouw. Het spectaculaire uitzicht boven beneemt je de adem! Bij helder weer kijk je ver de polder in en zie je soms zelfs Rotterdam, Den Haag of Utrecht liggen. Grijp je kans, want deze ervaring beleef je alleen deze zomer, tot en met 17 september 2022.

Beleef Gouda op grote hoogte is te bezoeken van maandag tot en met zaterdag van van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 3. Op het dak van de Sint-Janskerk heb je een prachtig uitzicht over de stad. Foto: VVV Gouda

Dit wordt in Gouda gemaakt

Wie Gouda zegt, denkt kaas. En dan ook meteen stroopwafels en kaarsen. Gouda staat bekend om deze en nog veel meer beroemde producten. In de oude zeepfabriek Viruly is te zien hoe de Goudse industrie zich ontwikkelde. Hoe ontstonden de bedrijven en hoe was het voor mannen, vrouwen en ook kinderen om er te werken?

De tentoonstelling 'Expo Gouda Maakt' is gratis te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur.

Foto 4. Expositie Gouda Maakt. Foto: VVV Gouda

Spot de Goudse iconen

Dat Gouda de kaasstad is, dat weten ze over de hele wereld. En ook in Gouda zelf kun je er niet omheen, helemaal niet nu het bekende beeld ‘de Kaasboerin’ van de kunstenares Ineke van Dijk er vijftig betonnen zusjes bij heeft! Verspreid door de stad kun je deze meisjes op ware grootte vinden. De Gouwenaren zelf, met verschillende achtergronden, decoreren en bewerken deze beelden. Volg een wandel- of fietsroute langs alle Goudse iconen om te zien wat voor moois ze er van maken.

Gigantische Gouwenaren

Tijdens de viering van 750 Gouda kun je niet om ze heen: de Giganten. Ontmoet negen metershoge reuzenpoppen in de straten van Gouda tijdens verschillende evenementen. Voel je klein naast gigant Erasmus, misschien wel de bekendste Gouwenaar van deze Giganten. Wist je dat hij een groot deel van zijn jeugd in Gouda doorbracht? Ook andere bekende Gouwenaren uit de historie van de stad lopen als reuzenpoppen rond. Spot Coornhert, Graaf Floris V, Frau Antje en meer bijzondere figuren.

Foto 5. Spot Gigantische Gouwenaren zoals Erasmus. Foto: Lima Fotografie

Open Monumentendag & Singelloop

Dit jaar staat de Goudse Open Monumentendag ook in het teken van het feestelijke jaar. Samen met de organisatie van de Goudse Singelloop wordt het echt een feest op 10 en 11 september, met verschillende routes en wandelingen langs veel bijzondere monumenten. Een weekend waarin sport en geschiedenis samenkomen. Aanrader!

Finale van het Goudse feest

Op 15 september luidt de laatste Gouda Kaasmarkt van het seizoen het einde in van Gouda750. Op vrijdag en zaterdag staat er theatertafelen en dansen op het programma. Ook is er (straat)theater en een taptoe op vrijdag. En dan op zaterdag de spetterende finale! Geniet van live muziek en theater, heerlijke menu's in de Goudse restaurants en heel veel Goudse gezelligheid. Een feestelijk weekend om Gouda750 mee af te sluiten.

En dit was nog alles wat er er dit jaar te zien en te doen is Gouda. Bekijk het complete programma van het feest Gouda 750.
Foto 6. Feest in Gouda! Foto: VVV Gouda

Laatst gewijzigd: 2022-07-13 13:59:18 · Gepubliceerd: 2022-07-11 15:36:30 - 3268