1

De Kinderboekenweek is dit jaar Gi-Ga-Groen

Word tussen 5 en 16 oktober een echte natuurheld!

Kinderboeken-week Nieuws door
Foto 1. Dit jaar is de Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen en richt zich op natuur en buitenleven. Foto: Victoria-rt via Pixabay

archief oud artikel 3 oktober 2022 Cultuur Landelijk

Kinderen van alle leeftijden doen van 5 tot en met 16 oktober weer mee met de Kinderboekenweek! Dit jaar draait alles om de natuur met het thema Gi-Ga-Groen. Bezoek de doe-expo over de waanzinnige boomhut, feest mee op het gi-ga-groene festival, bezoek een natuurspeeltuin en ruil je boeken met andere kinderen. Heb je weer iets nieuws te lezen na alle activiteiten!

Voor leuke activiteiten in de Kinderboekenweek hoef je vaak niet ver weg te gaan. Overal in Nederland doen bibliotheken, boekhandels, culturele centra en scholen mee en organiseren leuke activiteiten. Of ga lekker naar buiten in je eigen omgeving, want na het lezen van een mooi natuurboek wil je natuurlijk ook zelf van alles ontdekken. Dit is onze greep uit de vele activiteiten, die vaak nog gratis zijn ook:

De waanzinnige opening in Assen

ASSEN - Ken je de populaire kinderboekenserie De Waanzinnige Boomhut al? Bij veel activiteiten kom je deze serie tegen van schrijver Andy Griffiths en tekenaar Terry Denton uit Australië. Zij hebben namelijk ook het Kinderboekenweekgeschenk gemaakt. Uniek, want zij zijn de eerste buitenlandse schrijvers die hiervoor zijn gevraagd - en ze hebben gelukkig 'ja' gezegd. Natuurlijk is dit exclusieve en humoristische verhaal vertaald in het Nederlands, door dezelfde vertaler die de boeken over de boomhut heeft vertaald. Kom op 5 oktober langs in kinderboekenwinkel Rapunsel op Brink 27 en maak kennis met het kinderboekenweekgeschenk en de natuurboeken die helemaal passen bij het thema Gi-Ga-Groen. Ga daarna mee naar buiten om zelf een natuurheld te worden.

Foto 2. Ontdek de natuur en de Waanzinnige Boomhut tijdens de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek. Afbeelding: Maikel Thijssen Photografy

Gi-Ga-Groene boomhut

MAASTRICHT - De schrijver van de Waanzinnige Boomhut, Andy Griffith, is in Nederland tijdens de Kinderboekenweek! Hij is op 5 oktober niet in Assen, maar in Maastricht. Daar verricht hij namelijk bij Boekhandel Dominicanen om 15:30 uur zelf een opening: van een heuse Gi-Ga-Groene boomhut! En wie deze boekhandel kent weet dat daar plek is voor een enârme boomhut. Hun boeken staan namelijk in de grote Dominicanenkerk. Een bijzondere boekhandel die altijd een bezoekje waard is. Let op: dit is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via promotie@boekhandeldominicanen.nl.

Je kunt Andy Griffith ook op 6 oktober ontmoeten in Den Haag, van 16:00 uur tot 18:00 uur bij Boekhandel Paagman op Spui 68.

Foto 3. In zo'n grote kerk past een Gi-Ga-Groene boomhut wel! Foto: Dominicanenkerk © Etienne van Sloun

Voor computerfanaten

STAPHORST - Basisschoolkinderen die liever achter de computer zitten dan achter een boek kunnen op 7 oktober van 16:00 uur tot 17:00 uur terecht bij de Workshop Waanzinnige Micro-Hut. Zelf codes maken met opdrachtjes uit het boek 'De Waanzinnige Boomhut met 13 verdiepingen'. Maar niet op een gewone laptop of zo, nee, op zo'n gave micro:bit! Een superklein computertje dat je zo in je zak steekt. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om je eigen computerprogramma te maken. Bestel snel een ticket, want er kunnen maar acht kinderen meedoen.

Naar de Kinderboekenruilmarkt

ZWOLLE/OMMEN - Zin in nieuwe boeken maar geen geld? Ga dan naar kinderboekenruilmarkt 'Een boek voor een boek'. Die vindt drie keer plaats, elke keer van 14:00 uur tot 17:00 uur. Neem de boeken waar je op uitgekeken bent mee en ruil ze voor heerlijk nieuw leesvoer voor de lange, koude avonden die eraan komen.

  • Op 5 oktober in Zwolle bij Kringloop Zwolle Zuid, Nieuwe Deventerweg 6;
  • Op op 7 oktober in Ommen bij Noggus & Noggus Ommen op Strangeweg 23;
  • En ook op op 7 oktober in Hasselt bij Noggus en Noggus Hasselt, Buiten de Venepoort 3.

Foto 4. Ruil de boeken waar je op uitgekeken bent met andere kinderen. Foto: DagjeWeg.NL

Naar de kinderboekenwinkel

LANDELIJK/ARNHEM - Een heleboel kinderboekenwinkels organiseren de leukste activiteiten in de Kinderboekenweek. Soms eentje, soms wel een hele week! Zoals de Arnhemse Kinderboekwinkel, waar ze meerdere kinderspeurtochten hebben uitgezet in de Weverstraat, voor verschillende leeftijden. Ze hebben een audioroute voor kinderen én hun ouders over de natuur in het centrum van Arnhem. Er wordt voorgelezen op verschillende dagen. En ze hebben een aantal leuke workshops, van zelf papier of bloembommetjes maken tot cupcakes versieren en geitjes tekenen met Yvonne Jagtenberg, schrijfster van het boek 'Ik ben Pippi niet!' Bekijk hun activiteiten op hun site.

Gi-Ga-Groen Festival

ROTTERDAM - Bij de Kinderboekenweek hoort ook een echt feestje. En dat is het Gi-Ga-Groen Festival zeker! Schrijfster Bibi Dumon Tak treedt op, je kunt kijken naar de leuke voorstelling Egalus, naar buiten gaan om de stadsvogelbingo te spelen, alles leren over vleesetende planten en meedoen met leuke workshops. Kom botanisch tekenen of maak een nep-insect! Allemaal in en om de mooie, grote bibliotheek van Rotterdam, waar ze ook horeca en een leuk terras hebben voor de ouders. Op 9 oktober en op 16 oktober, van 13:00 uur tot 17:00 uur. Meld je wel even van tevoren aan op de site van de Rotterdamse bibliotheek.

Gi-Ga-Groen Kinderboekenmuseum

Ook het Kinderboekenmuseum doet natuurlijk mee met de Kinderboekenweek. Zij maken er de hele maand oktober een Gi-Ga-Groene herfst van! Doe mee met leuke activiteiten als workshops, masterclasses en vertelvoorstellingen van de Verhalendame. Ontdek de mooiste verhalen van bekende figuren als Kikker, Rupsje Nooitgenoeg, Dolfje Weerwolfje en Pippi Langkous en de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt. En bewonder het werk van de winnaars van Zilveren en Gouden Penselen in de speciale Kinderboekenweek expositie Penselen – In beeld. Hoogtepunt is het werk van Gouden Penseelwinnaar Raoul Deleo met zijn boek Terra Ultima.

Foto 5. Ook het Kinderboekenmuseum doet mee! Foto: Kinderboekenmuseum © © Mike Bink

Muizen in het Muiderslot!

MUIDEN - Tijdens de Kinderboekenweek zijn er ook leuke kindervoorstellingen te zien. Zo wordt het Muiderslot op 16 oktober overspoeld met schattige muizen tijdens de voorstelling 'Het Muizenhuis, Sam en Julia op reis?'. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Het Muizenhuis van Karina Schaapman en wordt verteld door actrice Abke Bruins. Ze beweegt de schattige muisjes over het toneel in de slotkapel en ze maakt ook nog eens de muziek! Deze voorstelling voor kinderen van drie tot en met zeven jaar begint om 14:00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Je betaalt naast de entree voor het kasteel ook 5 euro voor de voorstelling. Bestel makkelijk en snel tickets online.

Foto 6. Dit jaar is de Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen en richt zich op natuur en buitenleven. Foto: Victoria-rt via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2022-10-07 14:40:30 · Gepubliceerd: 3 oktober 2022 - 520