Gratis lichtkunst in hartje Utrecht

Bewonder prachtige lichtkunstwerken tijdens I Light U 2023

I Light U 2023 Nieuws door
Foto 1. Reusachtige lampen geven een huiselijk gevoel weer. Foto: I Light U 2023 © TILT

archief oud artikel 6 januari 2023 Toerisme Utrecht, Utrecht De tweede editie van I Light U staat voor de deur! Geniet van 6 tot en met 29 januari van sfeervolle en reusachtige lichtkunstwerken in het stationsgebied in Utrecht. Trek de winterjas aan en wandel langs, tussen en door de mooiste werken. Heb je gelijk je beweging gehad voor de dag. (Goede voornemens, check!)

Utrecht in de spotlight

Na een succesvolle eerste editie is Lichtfestival I Light U weer terug! Lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland verwelkomen je in een expositie in en rondom het stationsgebied van Utrecht. Er is geen vaste route uitgestippeld, dus je bepaalt zelf in welke volgorde je de kunstwerken bekijkt. Wandel langs de reusachtige lampen, ren mee met de mannetjes in het park of spiek bij het kantoorfeestje naar binnen. Hmm is het wel een feestje?

Foto 2. Wat gebeurt er met onze werkplekken tijdens onze afwezigheid? Foto: I Light U 2023 © Parker Heyl
Benieuwd naar de achtergrondinformatie van de kunstwerken? Maak gebruik van de speciale audiotour!

Daar kun je mee thuiskomen

Het lichtfestival draait om het thema Homecoming, thuiskomen. Alle kunstwerken geven op een eigen manier weer hoe thuis voelt en waar het om draait. Bekijk bijvoorbeeld de reizigersstromen van en naar huis, op de trappen van het Jaarbeursplein. Check de lichtprojecties van vluchtelingenkinderen, ze hebben elk hun eigen beeld van thuis getekend. Kom samen rondom een romantisch kampvuurtje, dat steeds feller gaat branden naarmate er meer mensen bijkomen. En ga op zoek naar de theepot van 7(!) meter hoog, die is versierd met kleurrijke, lichtgevende grafitti. Laat je verrassen door interactieve kunstwerken, zoals 'The spaces in Between', waarbij je deel uitmaakt van de zon of componeer je eigen muziek met een muziekinstrument van wel 6 meter.

Foto 3. Lichtkunstwerk van de Sloveense Sedemminut. Foto: I Light U 2023 © Sedemminut

Energiezuinig festijn

De energieprijzen rijzen de pan uit, ook voor het Utrechtse lichtfestival. Daarom is er tijdens het ontwerpen van de kunstwerken gebruik gemaakt van led-technologie. Daarnaast schakelen alle partners van I Light U in het stationsgebied hun eigen verlichting uit. Zo compenseren de energiekosten en kun je de lichtgevende kunstwerken nâg beter bewonderen. Win-win!

Ontdek meer lichtgevende uitstapjes

  • Bezoek Trajectum Lumen, een ontdekkingstocht in het donker langs allerlei lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht, te zien van zonsondergang tot middernacht;
  • De avonden worden weer betoverend mooi in Ouwehands Dierenpark tijdens Light Nights AquaLuna, tot en met 4 maart 2023;
Foto 4. Reusachtige lampen geven een huiselijk gevoel weer. Foto: I Light U 2023 © TILT

Laatst gewijzigd: 2024-01-11 16:48:05 · Gepubliceerd: 2023-01-04 12:11:32 - 1850