Hotspot in Tilburg: ontdek de Spoorzone

Wat is er te zien in dit 'nieuwe' stukje Tilburg achter het station?

Zien in Tilburg Reportage door
Foto 1. Eén van de hotspots van de Spoorzone: de LocHal. Foto: DagjeWeg.NL

21 januari 2023 bijgewerkt: 9 februari 2023 Cultuur Tilburg, Noord-Brabant Achter het station van Tilburg maken grote loodsen en werkplaatsen ruimte voor creativiteit, muziek en lekker eten. Kom kijken wat er allemaal gebeurt in de Spoorzone! We streken neer in een koffietentje, bezochten de imposante LocHal en het creatieve Ontdekstation013. Dit zijn wat ons betreft allemaal leuke activiteiten in de Tilburgse Spoorzone.

Imposant: de LocHal

Eens reden er locomotieven de enorme werkplaats binnen voor een reparatie, maar nu stromen mensen in en uit de LocHal, misschien wel het grootste gebouw van de Spoorzone. Je vindt hier een grote bibliotheek en heel veel ruimte om in alle rust te werken, te studeren of elkaar te ontmoeten. Maar je kunt er ook op je gemakje rondkijken en de imposante architectuur bewonderen. Wij waren erg onder de indruk van het gebouw, waar het oude industriële karakter met het glas en staal zo mooi gecombineerd is met de nieuwe elementen. Leuk detail: de enorme gordijnen die je ziet hangen zijn gemaakt in het Tilburgse Textielmuseum. Door bijna het hele gebouw zijn werkplekken en vergaderruimtes ingericht, die erg in trek zijn. Ook op de grote trappen naar de bieb, zitten veel mensen te werken of gezellig te praten. Zin in een bakkie of een broodje? Bestel dan iets lekkers bij het StadsCafé.

Foto 2. De oude locomotiefloods is nu een bibliotheek, werk- en ontmoetingsplek. Foto: DagjeWeg.NL
Iets eten of drinken in de Spoorzone? Daar hoef je niet lang naar te zoeken, want er is volop horeca te vinden. Wij lunchten in het StadsCafé in de LocHal en schoven aan bij Smeer 'm voor een lekkere cappuccino. Neem er vooral een lekker taartje bij!

Aan de slag in het Ontdekstation013

Ook in het Ontdekstation013 is het een en al bedrijvigheid. Wij stapten binnen in dit station in de Spoorzone: een plek waar kinderen hun creativiteit aan het werk zetten en spelenderwijs aan de slag gaan met techniek. Alles wat ze daarvoor nodig hebben is hier voorhanden. Kleine bouwers metselen de muren van een eigen huis in de beroepenhoek en met de green screens creëren kinderen zelf een gave film. In de machinekamer wachten 3d-printers en allerlei tools om te programmeren met Lego. Het leuke is dat het Ontdekstation013 ieder weekend en in de vakanties open is voor vrije inloop. Van 13:00 uur - 17:00 uur zijn kinderen welkom om aan de slag te gaan met wat ze maar willen. Een robot bouwen in de maakhoek of toch een podcast opnemen in de podcaststudio? Er is zoveel te doen, je komt vast nog een middagje terug!

Foto 3. Maak iets moois in het Ontdekstation013. Foto: Ontdekstation013

Groene ruimte in het Spoorpark

Tussen de industriële gebouwen en werkplaatsen ritst de stad open en komt het groen tevoorschijn in het Spoorpark. Dat is wat het kunstwerk de Rits van kunstenares Marieke Vromans verbeeld. Je vindt dit herkenbare kunstwerk aan het begin van het park, met daarbij een waterspeelplaats. Op warme dagen zijn hier altijd kinderen te vinden die spelen met het water uit de fonteintjes. Het hele Spoorpark is dan erg in trek, want op het grote grasveld is genoeg ruimte om te spelen, picknicken en te barbecueën. Supertof is de 30 meter hoge Kempentoren midden in het park. Voor € 1,50 mag je de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Doen!

Foto 4. Klim op de Kempentoren voor een prachtig uitzicht. Foto: Spoorpark Tilburg

Doloris’ Meta Maze

Nog een attractie die niet in dit rijtje mag ontbreken is Doloris' Meta Maze. Om hier te komen loop je door de Willem II passage, een tunnel onder de spoorrails door, met steeds veranderende verlichting. Zo loop je eigenlijk de Spoorzone uit, richting de binnenstad. Maar dit is zo dichtbij de Spoorzone, dat wil je niet missen! In Doloris' Meta Maze ga je als Alice in Wonderland op reis door een wonderlijk doolhof met wel veertig verschillende kamers. Je beleeft dit avontuur alleen en kruipt en klimt door allerlei gangetjes steeds een andere wereld in. Zo sta je ineens op een bodem van een put of lig je op een grote hand. Een wonderlijke ervaring, waar je volop van nageniet in de Rooftop bar en restaurant op het dak van het gebouw. Met uitzicht op de skyline van Tilburg.

Dagje of weekendje Tilburg

Heb je na de ontdekking van de Spoorzone nog tijd over in Tilburg? Dan zijn dit nog meer leuke dingen om te doen:
  • Zie hoe ze toveren met stof in het Textielmuseum en sta er met je neus bovenop.
  • In Dierenpark De Oliemeulen spot je de bizarste dieren. Ooit een varaan of gladhoofdkaaiman van dichtbij gezien?
Foto 5. De enorme gordijnen die de LocHal verdelen in verschillende ruimtes zijn gemaakt in het Textielmuseum. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-02-09 11:18:36 · Gepubliceerd: 2023-01-19 14:29:05 - 3744