Groot feest! Het Zuiderzeemuseum bestaat 75 jaar

Maak kennis met de feestelijke tradities uit de regio

Beleef het verleden in het Zuiderzeemuseum   Redactioneel - commerciële bijdrage door
Foto 1. Het Zuiderzeemuseum viert haar 75 jarig jubileum. Foto: Zuiderzeemuseum © Maarten Schets

9 mei 2023 Toerisme Enkhuizen, Noord-Holland Er is er één jarig en dat betekent: feest! Dit hele seizoen, tot en met 29 oktober, viert het Zuiderzeemuseum zijn 75e verjaardag. Vrolijke muziek, versiering en herinneringen ophalen, het hoort er allemaal bij. En als bezoeker ben je van harte uitgenodigd om het verjaardagsfeestje mee te vieren. Hiep, hiep, hoera!

Verdwenen visserscultuur

Vissersdorpjes, klederdracht en traditionele ambachten. Het voormalig Zuiderzeegebied was vroeger een gebied met een typische visserscultuur. Havens vol botters en overal ansjovisrokerijen, het was heel normaal aan het begin van de twintigste eeuw. Maar dat leven in deze regio veranderde rigoureus door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Bepaalde vissoorten verdwenen vanwege het zoete water, met als direct gevolg dat ook het aantal vissers sterk afnam. De bottervloot kromp gigantisch en ambachtelijk geproduceerde vismaterialen waren niet meer nodig. Om de cultuur toch te behouden voor latere generaties, opende in 1948 het Zuiderzeemuseum. En dat er nog altijd behoefte is aan het levend houden van deze rijke historie, blijkt wel uit het feit dat het museum dit jaar 75 jaar bestaat!

Foto 2. Scoor wat te smikkelen bij de bakkerij. Foto: Flying Dutchmen
Het jubileumfeest van het Zuiderzeemuseum duurt van 1 april tot en met 29 oktober. Maar er is nog veel meer te doen voor jong en oud in het museumpark. Lees alles over de activiteiten in het binnen- en buitenmuseum.

Kermis, bloemen en oranje

Feest vieren in het Zuiderzeemuseum kan natuurlijk maar op één manier. Namelijk volgens de tradities uit het voormalige Zuiderzeegebied! Maak kennis met drie volksfeesten uit de regio die tot op de dag van vandaag nog steeds gevierd worden. Zo kleurt de Marker haven oranje voor een typische Marker Koningsdag. Doe mee met oudhollandse spelletjes en ontdek de speciale oranje klederdracht. Ook het Corso Vollenhoven is nog jaarlijks een grote happening. Maak in het vissersdorp je eigen miniatuurwagen en spot de praalwagen, bestaand uit 60.000 dahlia's, speciaal gemaakt voor dit jubileumjaar door het Corso zelf. Gaaf! In veel dorpen is de kermis het hoogtepunt van het jaar. Daarom is het derde volksfeest de Lutjebroeker kermis, die neerstrijkt vlak bij het kerkje in het Zuiderzeemuseum. Doe jij mee aan de kermisspellen?

Foto 3. Ook in 2022 vierde Marken Koningsdag op traditionele wijze. Foto: © André Groeneveld

Nog meer feest

De activiteiten in het buitenmuseum zijn leuk voor bezoekers van alle leeftijden. En behalve de drie 'grote' vieringen is er nog veel meer te doen in het Zuiderzeemuseum. Een goede fuif kan niet zonder muziek. Daarom klinkt er muziek in de muziektent, die er ook nog eens supergezellig uitziet. Nadat je klaar bent met dansen, eet je in het Amsterdamse Huis je buik rond aan een stukje taart. Want ook dat hoort bij een verjaardag! Meer weten over feesten over de hele wereld en de betekenis ervan? In het Jouw feest-gebouwtje kom je alles te weten over feesten van over de hele wereld. Houd je het liever dicht bij huis? Laat dan je eigen feestverhaal achter!

75 jaar Zuiderzeemuseum

Naast feestvieren, is het natuurlijk ook tof om terug te kijken op de ontwikkelingen door de jaren heen. Hoe begon het eigenlijk voor het museumdorp? En wat is er in de loop der jaren veranderd? De tentoonstelling '75 jaar Zuiderzeemuseum' vertelt je van 2 juni tot en met 24 september alle bijzondere verhalen over het ontstaan van het museum zoals het nu is. Heel veel van de gebouwen en huisjes die nu in Enkhuizen het buitenmuseum vormen, stonden ooit ergens anders in de regio. Maar hoe verplaats je een volledig huis? Daar kom je allemaal achter aan de hand van foto's. Na het zien van deze tentoonstelling loop je toch met een net iets andere blik door het museum.

Foto 4. Ontdek onder andere hoe het kaaspakhuis werd geplaatst. Foto: © Collectie Zuiderzeemuseum

4 juni: Jarige Job-dag

Zet zondag 4 juni vast in je agenda, want dan viert het Zuiderzeemuseum de Jarige Job-dag. Op deze extra feestelijke dag vraagt het museum aandacht voor Stichting Jarige Job, die kinderen uit de armste gezinnen trakteert op een onvergetelijke verjaardag. Bij de pop-up kraam van de stichting kun je een cadeau doneren voor een verjaardagsbox. Daar maak je de kinderen heel blij mee! En in het museum kunnen kinderen op deze dag van alles doen: spelletjes spelen, aan het rad van avontuur draaien en feesten met dj's van Hallo Kids.
Foto 5. Het is al feest in het Zuiderzeemuseum sinds 1 april. Foto: Zuiderzeemuseum © Maarten Schets

Laatst gewijzigd: 2023-05-09 16:39:12 · Gepubliceerd: 2023-03-27 15:23:54 - 2866