Duik in de knotsgekke wereld van Jan van Haasteren

Tentoonstelling ter ere van 10 jaar Studio Jan van Haasteren in Harderwijk

Nieuws door
Foto 1. 10 jaar Studio Jan van Haasteren: reden voor een feestelijke tentoonstelling. Foto: Ruben Schipper

archief oud artikel 31 mei 2023 Opmerkelijk Harderwijk, Gelderland In ieder winkelschap met puzzels vind je er wel eentje van Jan van Haasteren: een puzzelliefhebber kan gewoon niet om zijn grappige en chaotische platen heen. En je kunt wel blijven puzzelen, want al tien jaar lang rollen er elk jaar nieuwe puzzels uit de Studio Jan van Haasteren. En dat is reden voor een feestje! Vier het jubileum van de studio mee in de tentoonstelling Alle gekheid op een stukje in Stadsmuseum Harderwijk.

Jan van Haasteren

Meer dan honderd puzzelplaten tekende de 87-jarige Jan van Haasteren al. Hij begon als strip- en reclametekenaar voor verschillende opdrachtgevers, maar zijn tekeningen werden pas echt bekend toen puzzelproducent Jumbo ze in 1980 uit begon te geven als puzzels. Deze vrolijke puzzels van chaotische en absurde taferelen zijn inmiddels zo populair dat er naast Jan van Haasteren zelf nog vier andere tekenaars werken voor Studio Jan van Haasteren! Om het jubileum van deze studio te vieren is er een bijzondere tentoonstelling ingericht in het Stadsmuseum Harderwijk.

Foto 2. Jan van Haasteren met zijn dochter Saskia tijdens de opening van de tentoonstelling in het Stadsmuseum. Foto: Ruben Schipper

Tekenen als Jan van Haasteren

In de tentoonstelling Alle gekheid op een stukje kom je erachter hoe de tekenaars werken en hoe een puzzelplaat ontstaat. En mag je zelf aan de slag aan de tekentafel! Lukt het je om een echte Jan van Haasterenscene te bedenken en te tekenen? In het museum zijn originele platen te zien uit de Jan van Haasteren Studio en bezoekers krijgen te zien hoe een puzzelplaat ontstaat. Je kunt ook de nieuwste puzzel, die pas in september 2023 uitkomt, bekijken. Kun je de haaienvin ontdekken die altijd op de tekeningen voorkomt? Of spot je ergens in een hoekje Sinterklaas? Op een echte Jan van Haasteren kom je steeds een paar dezelfde figuren tegen.

Zin in een uitdaging? Speciaal voor dit jubileum brachten de tekenaars van Studio Jan van Haasteren een XXXL-puzzel uit van - hou je vast - 30200 stukjes. Daar ben je wel een poosje mee zoet!

Foto 3. Leer de tekenaar Jan van Haasteren kennen in het Stadsmuseum Harderwijk. Foto: Ruben Schipper

Marius van Dokkum

De expositie over Jan van Haasteren was een idee van schilder Marius van Dokkum. Hij nodigde Van Haasteren uit om te exposeren in het Stadsmuseum, vlakbij zijn eigen Marius van Dokkum Museum in Harderwijk. De twee kunstenaars zijn bevriend en vieren dit jaar allebei een jubileum. Het Marius van Dokkum Museum bestaat namelijk vijf jaar. En zo is het dubbel feest in Harderwijk! En dat gaat verder buiten de museummuren met drie Jan van Haasteren-routes door de stad. Volg de haaienvinnen langs het water en volg de 'schoonmoeder' (een terugkerend personage in de puzzels) langs de leukste winkeltjes en restaurants. Of kies voor de puzzeltocht om een bezoek aan de expositie in het Stadsmuseum in stijl mee af te sluiten.

Praktische informatie

De tentoonstelling Alle gekheid op een stukje is te zien van 26 mei 2023 tot en met 14 januari 2024 in Stadsmuseum Harderwijk.
Volwassenen betalen € 10,- entree en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Nog een rondje door de stad? Deze 11 bezienswaardigheden in Harderwijk wil je niet missen.
Foto 4. Word als bezoeker onderdeel van de chaotische puzzelplaten van Jan van Haasteren. Foto: Ruben Schipper

Laatst gewijzigd: 2023-05-31 14:07:57 · Gepubliceerd: 2023-05-30 16:29:57 - 10138