Zweef boven de wolken in een heteluchtballon

Bekijk de wereld van 2000 meter hoogte

Ballonvaren in Nederland Reportage door
Foto 1. Vaar naar de horizon in een heteluchtballon. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

15 augustus 2023 bijgewerkt: 18 augustus 2023 Toerisme Barneveld, Gelderland Wanneer de avonden langer worden en de temperaturen stijgen, verschijnen de luchtballonnen aan de horizon. We waren benieuwd hoe het is om de wereld vanaf die hoogte te bekijken en gingen mee met een heteluchtballon van Ballonvaartcentrum van Manen. Wil je weten hoe een ballonvaart in zijn werk gaat? Wij zetten het voor je op een rij.

Met de ballon mee

Vol enthousiasme rijden we donderdagavond naar Ballonvaartcentrum van Manen, dat direct naast de snelweg in Barneveld ligt. We parkeren de auto en zien dat het terras al vol zit met mensen die eveneens een ballonvaart hebben geboekt. Van dit centrum gaan deze avond drie luchtballonnen de lucht in. De bussen zijn ingeladen en we stappen met ons gezelschap in. Vanavond stijgen de ballonnen op in Amersfoort, dus we hebben nog een busrit van een half uur voor de boeg.

Wist je dat je in een heteluchtballon geen hoogtevrees kunt hebben? Dit komt doordat de ballon geen contact heeft met de grond, zoals je bij een kermisattractie of een hoge ladder wel hebt.

Aan de slag

We arriveren op een groot veld, net buiten het centrum van Amersfoort. Deze plek wordt vaker gebruikt voor opstijgingen want er staan al verschillende mensen naast de kant die zijn komen kijken. Het uitpakken kan beginnen en iedereen wordt gevraagd een handje mee te helpen. Allereerst wordt er gekeken naar de windrichting. Een heliumballon wordt opgeblazen en losgelaten. Op die manier kunnen we zien welke kant we opgaan met de luchtballon. Vervolgens tillen we de mand en de gasflessen uit de bus. Wanneer alles klaar staat, rijdt een van de vaarders met de openstaande bus naar het einde van het veld, terwijl de ballon stukje bij beetje uit de bus valt. Op deze manier wordt de luchtballon soepel uitgevouwen zonder dat dit veel spierkracht vergt. Slim! Met z'n allen trekken we het doek helemaal uit, zodat de ballon opgeblazen kan worden. De mand zetten we op zijn zijkant en de lijnen worden vastgezet zodat het doek verbonden is met de mand.

Foto 2. Als de ballon op de grond ligt, lijkt hij een stuk kleiner. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

De laatste voorbereidingen

Nadat alles is voorbereid, gaat de ventilator aan. Twee van ons houden het doek open terwijl de ballon zich vult met lucht en gas. De ballonvaarder wandelt de ballon binnen om aan de binnenkant diverse touwen te bevestigen. Het is een grappig gezicht om iemand in zo’n gigantische ballon te zien lopen. Het duurt niet lang voordat de ballon helemaal is opgeblazen en de helft van onze groep mag alvast in de mand gaan zitten, op de knieën. We hebben een ballon voor acht personen en de mand is verdeeld in vijf vakken. Het middelste vak is het grootste en is voor de ballonvaarder en de gasflessen. De andere vier vakken bevinden zich aan de zijkant. Het is dus de bedoeling dat er twee personen per vak plaatsnemen. De luchtballon die naast ons wordt opgezet, is dubbel zo groot en biedt plaats aan zestien personen. Voor grotere gezelschappen is dat dus een goede optie. Je stapt in het mandje door je voeten in de gaten te plaatsen die aan de zijkant van de mand zijn gemaakt. Op die manier klim je over de rand en spring je in de mand. Enige mobiliteit is dus vereist.

Foto 3. Even de branders testen voordat de luchtballon wordt gekoppeld. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

Tijd om omhoog te gaan!

Terwijl vier van ons al in de mand zitten, wordt het mandje weer rechtop gezet. Ook de ballon, die tot nu toe nog op de grond lag, gaat de lucht in. De overige passagiers mogen instappen en we zijn klaar voor vertrek! De voorbereidingen hebben zo’n uur geduurd, maar het is zover: we komen los van de grond. Wat heen en weer schommelend gaan we de lucht in. De eerste meter gaat heel langzaam, maar dan gaat het opeens heel snel! In een mum van tijd zijn de uitzwaaiers op de grond kleine poppetjes geworden en hebben we een volledig uitzicht op Amersfoort van bovenaf.

Foto 4. Stijg langzaam op terwijl tientallen mensen je uitzwaaien. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

De wereld in het klein

Amersfoort wordt steeds kleiner en in de verte zien we Harderwijk en Barneveld al liggen. Het is een mooie heldere avond en het uitzicht is prachtig. Links van ons zien we een wolk drijven; we zijn gewoon op dezelfde hoogte! Kort daarna varen we boven de wolken. De zon straalt ons tegemoet en vol verwondering genieten we van de wereld om ons heen. Om de zoveel minuten zet de ballonvaarder de gasbrander aan waardoor we het geen seconde koud hebben. Je voelt een windje blazen, maar het is niet onaangenaam. De tocht gaat richting Barneveld en Ede en voor we het weten hebben we Amersfoort al achter ons gelaten. Het voelt niet alsof we bewegen, maar we gaan toch met een snelheid van 18 kilometer per uur door de lucht.

Foto 5. Links zie je de plas Zeumeren met daarnaast de Harselaar. Rechts zie je Barneveld. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

Speurtocht naar herkenningspunten

Om ons heen zweven meer luchtballonnen en de ballonvaarder communiceert constant via een walkietalkie met andere vaarders. Je wilt elkaar natuurlijk niet in de weg zitten. Ook verschilt het per locatie hoe hoog je mag vliegen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de vliegroutes van vliegtuigen vanaf Schiphol. Het hoogste punt dat we bereiken is 2100 meter. Op dat moment kun je geen mensen en losse huizen meer onderscheiden, maar zie je hele dorpen en natuurgebieden liggen. Omdat we in deze omgeving zijn opgegroeid, proberen we herkenbare punten aan te wijzen: de middelbare school, het plaatselijke zwembad, maar ook de Rijn en het Kootwijkerzand weten we te vinden.

Foto 6. We zweven boven de wolken. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

En weer naar beneden

Na een poosje beginnen we aan onze daling. We zijn aan de buitenrand van Barneveld beland en het is leuk om wat dichter bij de grond te vliegen. In het buitengebied van Barneveld zijn veel dieren te vinden, en we worden dan ook regelmatig begroet door loeiende koeien en blaffende honden die een luchtballon maar vreemd vinden. We hebben ruim een uur in de lucht gehangen en het begint al iets te schemeren. Tijd om te landen! De ballonvaarder is bekend in de buurt en kiest zorgvuldig een veld uit om te landen. Hij heeft op zijn telefoon verschillende markeringen van plekken waar hij kan landen. Door zijn jarenlange ervaring weet hij precies waar een luchtballonlanding niet gewenst is, maar ook waar kippen of koeien lopen. Je kunt natuurlijk niet landen tussen de dieren of in een maisveld.

Foto 7. Amersfoort vanuit de lucht. Zie je een bekend punt? Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

Met beide voeten op de grond

De vaarder kiest een weiland dat verdeeld wordt door een klein greppeltje. Langzaam wordt de daling ingezet en we worden gerustgesteld dat het een zachte landing wordt. Bij harde wind of mindere omstandigheden kan het mandje door de landing op de zijkant vallen en dan moet je een speciale houding aannemen voor een veilige landing. Gelukkig is dat voor ons niet het geval en we mogen gewoon blijven staan. De grond komt steeds dichterbij, maar ook het kleine slootje. En ja hoor, we komen er precies in terecht… Gelukkig weet de ballonvaarder de mand weer de lucht in te krijgen en al schommelend komen we een paar meter verder tot stilstand. Het crewlid dat ons in de bus heeft gevolgd, gaat op zoek naar de landeigenaar van het land en we moeten blijven staan totdat toestemming geregeld is.

Inpakken en wegwezen

Gelukkig is het allemaal in orde en mogen we uit het mandje klimmen. Nu moet alles nog ingepakt worden en we helpen allemaal mee. Het inpakken is een flinke klus en tegen de tijd dat alles in de bus staat, gaat de zon al bijna onder. De bubbels komen tevoorschijn en we sluiten op het veld de vaart af met een toast. Uitgelaten praten we na over de reis en na het drankje stappen we weer in de bus om terug te rijden naar het ballonvaartcentrum. Omdat we in Barneveld zijn geland, zijn we snel weer bij de auto’s. Op het terras krijgen we allemaal nog een drankje met wat lekkers. Door alle indrukken en inspanningen is iedereen moe geworden en is het tijd om naar huis te gaan. Dit was een avontuur om niet snel te vergeten!

Goed om te weten:

  • De branders hangen best dicht boven je hoofd. Zet dus een petje op tegen de warmte.
  • Draag dichte schoenen en makkelijk zittende kleding.
  • Hoe lang duurt een ballonvaart? Ga uit van zo'n drie tot vier uur, waarvan je ongeveer 1,5 uur in de lucht zit.
  • Wat zijn de kosten van een ballonvaart? Bij Ballonvaartcentrum van Manen boek je al een last-minute ballonvaart voor € 180,-. De reguliere prijs is € 195,- per persoon. Daarnaast kun je ook nog een privé ballonvaart boeken met bijvoorbeeld twee personen. Daar betaal je € 1000,- voor.
Foto 8. De ballon vult zich met lucht en gas. Foto: DagjeWeg.NL © Daniëlle Kleijer

Laatst gewijzigd: 2023-08-18 08:14:04 · Gepubliceerd: 15 augustus 2023 - 1320