1

Feest in Hoorn: 450 jaar Slag op de Zuiderzee

Twee dagen vol gratis activiteiten in havenstad Hoorn

Slag op de Zuiderzee Nieuws door
Foto 1. Muziekgroep Vive les Gueux reist door de straten van Hoorn. Foto: Benno Ellerbroek

archief oud artikel 4 oktober 2023 Geschiedenis Hoorn, Noord-Holland In het weekend van 14 en 15 oktober 2023 is het precies 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond. En dat wordt groots gevierd in havenstad Hoorn met diverse gratis activiteiten, straattheater en indrukwekkende verhalen. Met als spectaculair hoogtepunt het schouwspel de HoornSail dat zich op zondagmiddag afspeelt in en rond de haven.

Slag op de Zuiderzee

Op 11 oktober 1573 werd er op de Zuiderzee, ten hoogte van Hoorn, een grote strijd geleverd tussen de Spanjaarden en de watergeuzen als onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog. Er werd zwaar gevochten, maar de watergeuzen wisten toch het vlaggenschip om te hakken, nadat de beroemde matroos Jan Haring in de vlaggenmast was geklommen om de admiraalsvlag eraf te snijden. Na deze ommekeer vluchtten de overgebleven Spaanse schepen terug naar de Amsterdamse havens en was dit moment, samen met het beleg van Alkmaar, het begin van de bevrijding van Nederland.

Foto 2. Plaat van de Slag op de Zuiderzee. Foto: Slag op de Zuiderzee

Twee dagen feest

Zo’n grote overwinning verdient een feestje en daarom wordt er dit jubileumjaar fiks uitgepakt met heel veel toffe activiteiten. Op de zaterdag kun je overdag interessante lezingen bijwonen in de Oosterkerk en in de straten barst het feestgedruis ook los. Een enthousiaste muziekgroep zorgt voor straattheater en de Compagnie te Voet bouwt haar kamp op om de stad te bewaken. Neem een kijkje in het kamp en zie hoe het leven van deze infanterie-eenheid eraan toe gaat. In de avond is er nog veel meer te doen. Van een multimediashow over het verhaal van Hoorn en een theatervoorstelling over liefde en geld tot een show van een middeleeuwse muziekgroep en een expositie over de schaduwzijde van de vrijheid.

Foto 3. Stap aan boord van een schip en verken de haven van Hoorn. Foto: Benno Ellerbroek

Activiteiten op zondag

Op zondag 15 oktober krijg je de kans om het grote zeilschip Bounty van binnen en buiten te bewonderen en mag je mee met de watertaxi door de haven. En ook deze dag lopen er door de straten vrolijke muziekgroepen in kledij uit de 16de eeuw. Stap in de schoenen van Jan Haring en klim de klimwand op om de admiraalsvlag te bemachtigen op de Vismarkt. Het hoogtepunt is de Vlootschouw. Waarbij alle vaartuigen welkom zijn om mee te varen met de grote zeilschepen, waaronder de nagebouwde Statenjacht De Utrecht. Tijdens de Vlootschouw wordt ook het vlaggenmoment van Jan Haring nagespeeld.

Foto 4. Er werd hard gevochten op de Zuiderzee. Foto: Slag om de Zuiderzee

Laatst gewijzigd: 2023-09-28 08:32:10 · Gepubliceerd: 4 oktober 2023 - 1361