De leukste markten in september

Markten, fairs, beurzen en braderieën die je niet wil missen

Markten en braderieën in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Er zijn weer veel leuke markten en braderieën in september. Foto: DagjeWeg.NL

archief oud artikel 1 september 2023 Toerisme Landelijk Op jacht naar leuke hebbedingetjes? Bezoek een leuke markt! Daar scoor je mooie tweedehandse koopjes, snuffel je rond voor streekproducten, of koop je kunst rechtstreeks van de kunstenaar. Deze markten en braderieën staan op de planning in september.

3 september: Natuurmarkt in Gimborn

DOORN - Tussen de statige bomen van Nationaal Bomenmuseum Gimborn staan de kraampjes van een Natuurmarkt. Zie de mandenvlechter aan het werk, loop je neus achterna naar de verse stroopwafels en bewonder Afrikaanse kunst en prachtige creaties van hout. Overal in dit mooie arboretum vind je bijzondere spullen uit de natuur of voor gebruik in de natuur. Oh, en voor in de tuin, van planten en tuingereedschap tot tuindecoraties. Want ook dat is een stukje groen. Neem vooral de kinderen mee, zij kunnen op speurtocht, spelen in de boomhut en speeltuin en nog veel meer. Gestrest na al dat shoppen? Probeer dan een bosbad uit en dompel je even met al je zintuigen helemaal onder in de natuur.

3 september: Creatiefmarkt Kleurrijk

ENKHUIZEN - Hou je van creativiteit, lapjes, draadjes en veel kleur? Dan is Creatiefmarkt Kleurrijk Enkhuizen helemaal jouw ding. Midden in het historische centrum van Enkhuizen - dat op zich al een bezoek waard is - vind je allerlei ambachtelijke hebbedingetjes en spullen om je hobby naar de next level te tillen. Terwijl je snuffelt tussen alle kleurige spullen klinkt muziek en kom je vrolijk middeleeuws straattheater tegen. Geen oppas kunnen regelen? Ook aan de kinderen is gedacht, voor hen is er kindertheater.

9 september: Stoeprommelmarkt

ZWOLLE - Voor de echte snuffelaars en koopjesjagers: in de Zeeheldenbuurt van Zwolle is vandaag een heuse Stoeprommelmarkt, van wel 4 kilometer! Dus trek je wandelschoenen aan of neem je fiets mee en ga op zoek naar vintage kleding, speelgoed, overgebleven inboedel en zelfgemaakte spullen. Wat dacht je van een met de hand gebreide trui voor de komende winter? En spulletjes uit grootmoeders tijd die je nog goed kunt gebruiken in de keuken? Wie weet kom je wel iets heel bijzonders tegen, zoals een boek waar je als kind dol op was of net zo'n koffiemolentje als oma had.

Foto 2. Bij de grote Stoeprommelmarkt in Zwolle kom je echt van alles tegen. Foto: R.vd.Vegt

10 september: Najaars Brocante Zondag

HULSBERG - Najaars Brocante Zondag is een kleinschalige brocantemarkt in herfstsfeer vol vintage, antiek en pompoenen vers van het land. Paspoppen, oude keukenspullen, mooie kastjes en rekken, linnengoed, bruidskroon, stolpen, zink, flessenrekken, luiken: hier is van alles te vinden. Zowel in de tuin als binnen in de brocante schuur. En over de tuin gesproken: ze hebben ook een mooie collectie tuindecoratie van glas of van roest, zoals gietijzeren tuinvazen en tuinsetjes.

Foto 3. Ga op jacht naar antiek en brocante op Najaars Brocante Zondag. Foto: Anjola Akkermans

Extra tip: in het weekend van 9 en 10 september kun je ook weer heel veel monumenten bezoeken. Dit wil je niet missen tijdens Open Monumentendag 2023.

16 september: Bloemencorso Festijn Voorthuizen

VOORTHUIZEN - Het is volop tijd voor de dahlia bloemencorso's. Wil je die niet missen én fijn shoppen? Bezoek dan de braderie van Bloemencorso Festijn Voorthuizen. Terwijl je in het centrum slentert van kraampje naar kraampje vol nuttige spullen en leuke hebbedingetjes, krijg je de prachtige praalwagens van het corso er gratis bij! 's Middags rijden ze door de straten van Voorthuijzen en 's avonds staan ze vol lichtjes te stralen. Verder zijn de straten versierd met dahlia's en dahlia mozaïeken, kunnen kinderen terecht bij de kinderactiviteiten en eindigt de dag ook nog eens met het corsofeest. Zo kleurig en fleurig heb je nog nooit geshopt.

16 en 17 september: Herfstfair Bourtange

BOURTANGE - Je weet dat de herfst er echt aankomt als de herfstfairs starten. Zoals de jaarlijkse Herstfair in Bourtange met kraampjes op het Marktplein, het Brouwhuisplein en rond de vestingmolen. Snuffel op deze mooie historische plek op je gemak tussen de decoraties, tuinmeubelen, antiek, brocante, jams en chutneys, kleding en nog veel meer spullen met een herfstig tintje. Alles onder de klanken van livemuziek op het Marktplein. Wip tussendoor ook even de musea in om de geschiedenis van de vesting extra goed te kunnen beleven. Met een entreekaart voor de musea kun je ook nog eens gratis naar de Herfstfair.

16 en 17 september: Keramisto

MIDDELAAR - Bij keramiekdorp Milsbeek aan de Mookerplas vindt dit jaar het 35ste Keramiekfestival Keramisto plaats. In deze omgeving zijn al sinds de Romeinse tijd pottenbakkers actief. Nu kun je hier tussen de bomen keramiek bewonderen van topkeramisten uit heel Europa: van kunst en design tot servies. En ook nog eens zien hoe al dit moois gemaakt wordt tijdens de demonstraties en presentaties. Neem de tijd en laat dit mindfull maakproces op je inwerken. Daarna kijk je gegarandeerd met andere ogen naar alle keramische wondertjes om je heen. Kinderen kunnen zelf aan de slag in de kinderkleikraam. En een festival zou niet echt een festival zijn zonder de verschillende terrasjes en overdekte plekken om een hapje of drankje te nemen. Allemaal met uitzicht op het water.

Foto 4. Bewonder keramiek op het Keramiekfestival Keramisto. Foto: Gijs Jacobs

16 en 17 september: Oogstfeest Meppen

MEPPEN - Het is zover: de tijd van de oogst is daar. En in Meppen wordt dat uitbundig gevierd met een Oogstfeest. Vier ook de oogst van de natuur en het land mee. En wat creatieve ambachtslui daar mee weten te doen. Verfrissende bessensappen maken bijvoorbeeld, zoete jam, notentaart, pompoensoep, appelcider en bier. Maar ook cosmetica, bloemstukken en zelfs beschilderde veren en eierschalen. Hier proef je niet alleen de oogst, er is ook van alles te beleven. Bekijk oude trekkers en demonstraties, doe mee met workshops en ga op pad met een excursie door de mooie omgeving. Zaterdag is er een boerenbruiloft en op zondag diverse optredens. Hier ga je niet alleen naar huis met een tas vol spullen, maar ook met een hoofd vol leuke ervaringen.

17 september: Boerenmert Hapert

HAPERT - Oude ambachten, muziek, kindervermaak en een braderie: tijdens de Boerenmert in Hapert ga je een dagje terug naar zo'n honderd jaar geleden. Terwijl je shopt bij de kraampjes van de braderie kom je langs klassieke trekkers, een zingend koortje uit begin 1900 en een boerin die de was doet op een wasbord, naast een grote ketel. Sigaren-, manden- en klompenmakers, houtsnijwerkers, turfstekers, een stoelenmatter, tingieter, glasblazer, palingroker en klokkenmaker demonstreren hun werk. Er is een boerenpaviljoen met kinderboerderij. En twee keer trekt er een historische optocht door het dorp. Zou de spectaculaire bokkenwagen er weer zijn dit jaar?

Foto 5. Twee keer komt de historische optocht voorbij, compleet met boerenbruidspaar. Foto: Boerenmert Hapert

23 en 24 september: Herfstmarkt bij Trompenburg

ROTTERDAM - De prachtige botanische tuin van Trompenburg Tuinen & Arboretum is een sfeervolle plek voor een bijzondere Herfstmarkt vol planten, bloemen en struiken. De groene omgeving doet je vergeten dat je hier loopt onder de rook van Rotterdam. En de kwekers en hoveniers helpen je graag om de juiste vaste planten, eenjarigen en bloembollen te vinden voor je eigen tuin of balkon. Zodat je alvast aan de slag kunt om ervoor te zorgen dat je volgend jaar je eigen groene paradijsje hebt. Je vindt er verder tuingereedschap, tuindecoratie, honing en leuke cadeautjes. Er is live muziek en kindervertier. En natuurlijk zijn er terrasjes om even bij te komen en te genieten van deze prachtige plek.

Foto 6. Op de Herfstfair in Trompenburg Tuinen & Arboretum vind je alles voor je eigen tuin of balkon. Foto: Trompenburg Tuinen & Arboretum

24 september: Vlooienmarkt

BREDA - Zin in niet zomaar een vlooienmarkt, maar een supergrote vlooienmarkt? Dan ben je bij de vlooienmarkt in het NAC- stadion op het goede adres. Het hele stadion is gevuld met honderden kraampjes van particulieren die hun overtollige huisraad kwijt willen en dat betekent: koopjes! Schilderijtjes, houten kastjes, servies, gereedschap, speelgoed, zelfs kleren worden van de hand gedaan. Dus geef je ogen goed de kost, zodat je tussen de stapels spullen niets over het hoofd ziet wat je goed kunt gebruiken. Of gewoon helemaal super-te-gek vindt voor in je eigen huis.

Meer leuke ideeën:

Foto 7. Reis terug naar grootmoeders tijd op de Boerenmert in Hapert. Foto: Boerenmert Hapert

Laatst gewijzigd: 2023-10-02 13:29:42 · Gepubliceerd: 1 september 2023 - 6