1

Crossing Time Kamp Vught

Bepaal je plaats in het geheel in Crossing Time

  Nieuws door
Foto 1. Foto: Anna van Kooij

archief oud artikel 14 november 2023 Geschiedenis Vught, Noord-Brabant De audiovisuele beleving Crossing Time neemt bezoekers mee in de geschiedenis en laat zien dat wat zich 80 jaar geleden afspeelde in Nationaal Monument Kamp Vught nog steeds actueel is. Dompel je onder in tijd en licht en bepaal je perspectief terwijl jouw schaduw onderdeel wordt van een grote stoet. Loop je mee of kijk je toe? Houd je afstand of niet?

Welke rol kies je?

In het donker, wandelend over het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught, worden bezoekers van de voorstelling Crossing Time aan het denken gezet. Je hoort voetstappen, ziet schaduwen op de bomen en muren om je heen verschijnen. Mannen, vrouwen, kinderen doemen op en je wordt omringd door een hele stoet mensen. Dreigende geluiden klinken en het onbehagen groeit. Door slechts een paar stappen te zetten ben je onderdeel van de groep en een paar passen terug maken je weer toeschouwer. Wat wordt jouw rol? De makers van de meeslepende audiovisuele voorstelling Crossing Time willen je van dat dilemma bewust maken.

Actuele thema's

De makers van Crossing Time, Beeldjutters en Theatermachine, vroegen zich af hoe we de vrijheid kunnen herdenken als we geen oorlog hebben meegemaakt. De conclusie is: door mensen onderdeel te maken van gebeurtenissen en zelf een rol te kiezen. Hierdoor komen gebeurtenissen uit het verleden dichterbij en kun je ze beter begrijpen. En waar het in Crossing Time over situaties in de Tweede Wereldoorlog gaat, ontkomen bezoekers niet aan de actualiteit van thema's uit oorlogstijd. Denk aan de oorlogen die nu woeden en de migrantenstroom over de hele wereld. Voor iedereen een moment van bewustwording: hoe kijk ik naar deze gebeurtenissen en welke keuzes zou ik maken?

Foto 2. Bezoekers volgen een lange stoet over het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Foto: Karin Jonkers

Brabant Herinnert

Crossing Time was al eerder te zien in Nationaal Monument Kamp Vught, rondom de viering van 75 Jaar Vrijheid in 2020. Vanwege de eerste lockdown tijdens de coronapandemie kwam er een abrupt einde aan de voorstellingen. Nu, met het oog op de viering van 80 Jaar Vrijheid, is deze bijzondere voorstelling alsnog te zien. Het is een van de kunstprojecten van een nieuw cultureel programma 'Brabant Brug naar Vrijheid' in 2024-2025, rond een aantal bruggen die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Praktische informatie

De voorstelling Crossing Time is te zien vanaf 16 november tot en met 2 december op donderdag, vrijdag en zaterdag. De voorstelling start iedere avond om 19:00 uur, 19:30 uur en 20:00 uur.
Tickets kosten € 9,50 zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Let op: je reserveert tegelijk met de tickets een starttijd. Zorg ervoor dat je uiterlijk een kwartier voor aanvang aanwezig bent.
Ook bij slecht weer gaat de voorstelling in de buitenlucht door.
Foto 3. Op bomen en muren doemen schaduwen op van mannen, vrouwen en kinderen. Foto: Anna van Kooij

Laatst gewijzigd: 2023-11-16 17:01:14 · Gepubliceerd: 2023-11-14 15:44:33 - 1283