Turks evenement in Enschede

Het programma van het Anatolie Festival |  
door

Twee weken Turkse kunst en cultuur

30 januari 2006 Enschede, Overijssel Het Anatolië (Turkije en omstreken) Festival beleeft dit jaar zijn vijfde editie en trekt ieder jaar honderden Turkse en Nederlandse bezoekers. Ook dit jaar bevat het festival een uitgebreid programma met muziek, theater, beeldende kunst, workshop en film op verschillende locaties in Enschede. Van 4 februari tot en met 23 februari is het Anatolië Festival te bezoeken.

Het Anatolië Festival is met ruim 2000 bezoekers het grootste evenement in Nederland op het gebied van Turkse kunst en cultuur. Hoogtepunten tijdens dit festival zijn Erdal Erzincan, de rockgroep Mogallar, Sivan Perwer en Musa Elias & Ninib Lahdo & koor. De festivalopdracht wordt uitgevoerd door het Nederlands Jeugd Strijkorkest en de wereldmuziekgroep @orchestra, met medewerking van Erdal Erzincan.

Muziek, film en expositie

Andere bijzonderheden zijn de vertoning van twee films, Waiting for the Clouds en Kebab Connection, waarvan de tweede een voorpremière beleeft. Beeldend kunstenaar Ertugrul Sarac uit Izmir exposeert zijn werk in het Muziekcentrum. De feestelijke opening van de expositie vormt meteen de opening van het festival. De Turkse dansgroep El Ele uit Arnhem treedt op tijdens de opening in het Muziekcentrum; Ismet Topcu (ook baglamaspeler) en Taksim en Turqumstances (geïmproviseerde jazz op percussie, basklarinet en gitaar) laten zien wat de mix van culturen en cultuurinvloeden doet met hun muziek. Verder geeft Ertugrul Sarac een workshop, waarin de verschillen in thematiek en materiaalgebruik tussen het schilderen in Turkije en in het westen centraal staan.

Activiteiten

4 t/m 23 feb - expositie Ertugal Sarac
4 feb - Ismet Topcu & band
5 feb – Workshop oriëntaalse muziek
5 feb - Taksim
5 t/m 12 feb - Waiting for the Clouds
19 feb - Kebab Connection
7 feb - Workshop Ertugal Sarac
8 feb - Turqumstances & Slobodan Trkulja
9 feb - Turqumstances
9 feb - Tiyatro Oyunevi
10 feb - Sivan Perwer & band
10 feb - Rockgroep Mogollar
11 feb - Nederlands Jeugd Strijkorkest & @rchestra en Erdal Erzincan
12 feb - Erdal Erzincan & trio
12 feb - Musa Elias & Ninib Lahdo & koor

Anatolië (Turks: Anadolu) is de naam voor het grote schiereiland in het uiterste westen van Azië, dat vandaag de dag het Aziatische deel van het land Turkije beslaat. Het grenst in het westen aan Europa, in het noorden aan de Zwarte Zee, in het oosten aan Georgië, Armenië en Iran, in het zuidoosten aan Irak en Syrië, en in het zuiden aan de Middellandse Zee. De oppervlakte van Anatolië bedraagt ongeveer 756.000 vierkante kilometer. De naam Anatolië komt van het Griekse woord voor rijzende zon oftewel oosten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-01-30 15:21:13 - 1445