Speelgoed in Beweging

Speelgoed Lehmann 125 jaar

Openingstijden Redactioneel door

archief oud artikel 13 maart 2006 Roden, Drenthe Tot en met 7 januari 2007 is Museum Kinderwereld in Roden open voor het publiek met de thematentoonstelling 'Speelgoed in beweging'. Deze expositie laat de complete historie zien van blikken mechanisch speelgoed van de Duitse fabrikant Lehmann uit Neurenberg, die dit jaar 125 jaar bestaat en nog steeds mechanisch speelgoed fabriceert.

Van blik naar kunststof

Het blikken speelgoed dat eerst door middel van solderen en later door lipjes in elkaar werd gezet, rijdt, springt, draait, danst en beweegt op de meest gekke manier. Voorbeelden van mechaniekjes uit de tentoonstelling zijn onder meer een springend varken, een tapdanser, bijzondere tollen in de vorm van bijvoorbeeld een ballerina die uit elkaar spat, rijdende motoren en auto's, vliegende zeppelins en draaiende molens. In de tweede helft van de twintigste eeuw ging men over tot het maken van mechaniekjes in kunststof, die niet ontbreken in deze expositie.

Treinen

Tegenwoordig is Lehmann vooral bekend vanwege de LGB-treinen, waarvan de eerste in 1965 werd gemaakt, namelijk de Lehmann Gross Bahn. In april 2006 wordt “Speelgoed in beweging” uitgebreid met een unieke LGB (breedspoor) treinenbaan van de firma Lehmann uit Neurenberg. Ook kunnen kinderen vanaf die tijd zelf hun treinenbaan aanleggen en de loco-motiefjes en wagonnetjes laten rijden in de tentoonstellingsruimte.

Naast de thematentoonstelling, is in het museum een grote vaste collectie oud en antiek speelgoed te zien. Ook H. Scheepstra, schrijver van schoolboekjes, die alles heeft geschreven dat betrekking had op het kinderleven ten tijde van Ot en Sien, is rijk vertegenwoordigd. Zowel binnen als buiten kan worden gespeeld met spelletjes van vroeger. Zo kunnen kinderen en volwassenen hinkelen, hoepelen, tollen, steltlopen, een ritje maken op de vliegende Hollander, vélocipède of in de ouderwetse draaimolen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 maart 2006 - 4755