Het boeddhisme van Tibet

Openingstijden |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

14e Dalai Lama onder de aandacht in WereldMuseum Rotterdam

29 mei 2006 Rotterdam, Zuid-Holland Wie is de Dalai Lama? Hoe word je Dalai Lama? Wat is Tibetaans boeddhisme? De tentoonstelling 'Tibet en de 14 dalai lama's' en de verschillende lezingen, muziek- en dansvoorstellingen, films, demonstraties en workshops geven antwoord op vele vragen over de Dalai Lama. Van 3 juni tot en met 7 januari staat het hele WereldMuseum in Rotterdam in het teken van Tibet. Voor jongeren en kinderen zijn speciale programma's samengesteld.

Multimediaal

De tentoonstelling begint met een multimediale inleiding over de Tibetaanse cultuur, de geschiedenis van het land en het boeddhisme. Het principe van reïncarnatie wordt uitgelegd en het publiek ziet afbeeldingen van de verschillende vredelievende en angstaanjagende goden. In een ingerichte tempelruimte waant de bezoeker zich in een Tibetaanse tempel. De veertien mannen die sinds 1391 de titel van de Dalai Lama hebben gedragen, vormen de rode draad van de tentoonstelling. Afbeeldingen in de vorm van schilderingen en beelden tonen de afzonderlijke Dalai Lama's.

Bezetting

Eeuwenlang was Tibet een gesloten samenleving waar maar weinig westerlingen toegang toe kregen. Er ontwikkelde zich in het land een unieke cultuur. Sinds de bezetting van Tibet door China in 1949 is het boeddhisme onderdrukt en zijn vele monniken gedood, gemarteld of gevlucht. De Tibetanen vormen tegenwoordig in hun eigen land een minderheid. In plaats van duizenden monniken wonen er echter slechts een klein aantal, en de monniken die er wonen worden in vele essentiële aspecten van hun leven beperkt door regels vanuit Peking.

Cultuur

De spiritueel leider van de Tibetanen, de 14e Dalai Lama, probeert de Tibetaanse cultuur in stand te houden en de culturele vrijheid van de Tibetanen te herwinnen. Voor de tentoonstelling in Rotterdam heeft de leider onder andere zijn Nobelprijs voor de Vrede ter beschikking gesteld. Daarmee vestigt de tentoonstelling ook de aandacht op de huidige politieke situatie en de problemen waarmee de Tibetaanse cultuur te kampen heeft. Deze boodschap wordt geillustreerd door moderne kunst die ook in de tentoonstelling te zien is.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-05-29 11:48:08 - 3023