Vrede van Utrecht herdacht

Culturele activiteiten in en rond Utrecht tot 2013

De kleine Biënnale   Redactioneel door

6 juni 2006 Utrecht, Utrecht Vrede van Utrecht organiseert tot en met 2013 in stad en provincie Utrecht verschillende culturele activiteiten, als theater, muziek, film, tentoonstellingen, lezingen en debatten. Aanleiding voor het programma is de historische Vrede van Utrecht waarmee in 1713 een einde kwam aan anderhalve eeuw oorlog. Tot 2013 zal de Vrede van Utrecht plaats bieden aan een divers nationaal en internationaal programma. Rode draad is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijke thema's als oorlog en vrede, conflict en dialoog.

In juni richt de Vrede van Utrecht zich vooral op een jonge publieksgroep met internationale festivals, exposities en voorstellingen op bijzondere locaties in Utrecht en omgeving. Een greep uit wat de Vrede van Utrecht in juni allemaal te bieden heeft:

De kleine Biënnale

Op 28 mei is 'de kleine Biënnale' geopend. Tot en met 18 juni kunnen kinderen en volwassenen in Fort 't Hemeltje in Houten kennismaken met kwaliteitskunst. De kunstenaars hebben werk gemaakt dat de zintuigen en het intellect van kinderen aanspreekt. Het fort heeft de kunstenaars geïnspireerd en de militaire geschiedenis van het fort wordt door middel van enkele kunstwerken herdacht. Aangezien het fort niet meer gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel, ligt zijn toekomstige betekenis open. Kunstenaars kapen nu het fort of lenen het uit aan het publiek.

Festival Nieuwe Grond

Van 8 juni tot en met 11 juni vindt Festival Nieuwe Grond plaats op Landgoed de Horst in Driebergen. Het is een nieuw festival plaats waar kunst, cultuur, politiek en samenleving bij elkaar komen. Nieuwe Grond zoekt samenwerking en draagvlak met denkers en bestuurders, en wakkert de dialoog aan tussen kunstenaars en politici. Het wil een beeld schetsen van een nieuwe generatie makers. Het is dé plek waar zij zich kunnen presenteren met kleine exposities, voorstellingen, performances en multimedia presentaties. Daarnaast is Nieuwe Grond een werkfestival; een belangrijk onderdeel van het festival zijn intensieve workshops voor jonge makers en studenten door internationale theatermakers en kunstenaars. Artistiek leider van Nieuwe Grond is Jeffrey Meulman.

Xynix Opera

Na het succes van Dido en Aeneas op Fort Rijnauwen, brengt Xynix Opera van 22 juni tot en met 9 juli L’ Orfeo van Monteverdi op betonmortel centrale Basal in Amersfoort. Deze eerste opera uit de muziekgeschiedenis wordt uitgevoerd met authentieke blaasinstrumenten en uitgebreid met instrumenten in zomerse sfeer. Xynix Opera neemt de bezoeker me naar de onderwereld waar Orfeo een wanhopige poging doet om Euridice uit deze bizarre wereld weg te halen.

In het tweede, derde en laatste weekend in juni wordt de Musical Kabaal! opgevoerd. Kabaal! is een jongerenmusical van het Utrechts Centrum voor de Kunsten waarin korte metten wordt gemaakt met vriendschap en vrede. Hieraan gekoppeld is een foto-expositie naar aanleiding van de fotowedstrijd Kabaal voor jongeren. In de maanden april en mei zijn voor deze wedstrijd ruim honderd middelbare scholieren uit Utrecht, Nieuwegein en Amersfoort onder begeleiding van een fotografiedocent in verschillende fotoworkshops aan de slag gegaan om het thema Conflict en Verzoening vast te leggen in beelden. Alle ingezonden foto's worden geëxposeerd op de locaties waar ook de gelijknamige jongerenmusical speelt.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2006-06-06 11:32:26 - 1494