1

Zomer van Bruegel

Belgische schilder centraal in vijf tentoonstellingen in Brussel

Volledige programma rond Bruegel 06 Redactioneel door

archief oud artikel 7 juni 2006 Deze zomer herleeft schilder Pieter Bruegel de Oude in Brussel en de Groene Gordel. Bruegel 06 is een zomerfestival met onder andere tentoonstellingen, wandelingen, uitstappen, fietstochten, lezingen en concerten. Met het cultureel evenement Bruegel 06, dat tot en met 3 september duurt, gaat de bezoeker aan de hand van reproducties, origineel prentwerk en de ideeënwereld van Bruegel de confrontatie aan met de Belgische kunstenaar.

Bruegel imaginair

De Houyouxgalerij van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel toont met de tentoonstelling 'Bruegel imaginair' alle schilderijen van Pieter Bruegel aan de hand van reproducties op ware grootte. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op ontdekkingstocht door de verscheidenheid van het werk van Bruegel, dat meer is dan kermissen, bruiloften en spreekwoorden.

Bruegel geprent

In de eerste plaats was Bruegel schilder, maar hij heeft daarnaast veel getekend. Bovendien zijn veel van zijn prenten bewaard gebleven De meeste prenten zijn door Bruegel geetst of gegraveerd naar tekeningen die Bruegel daarvoor heeft gemaakt. In de Nassaukapel van de Koninklijke Bibliotheek van België zijn alle bewaarde prenten van de Belgische schilder bij elkaar gebracht.

Bruegel en zijn tijd

In het Kasteel van Gaasbeek belicht de expositie 'Bruegel en zijn tijd' verschillende aspecten van de samenleving van de zestiende eeuw, met aandacht voor de politiek-religieuze situatie, voor de wetenschappelijke vooruitgang, maar ook voor de dagelijkse leefwereld van de elite en van het volk. Daarnaast richt de tentoonstelling zich ook op de romantische recuperatie van de zestiende eeuw, van Bruegel en van de opstand tegen Spanje.

Bruegel inspireert

Al heel vroeg was er een grote interesse voor Bruegels kunst. Zijn schilderijen werden verzameld door vorsten en rijke kooplui en waren daardoor slechts in een beperkte kring bekend. De prenten waren in een ruimere kring verspreid en hebben daardoor een grote rol gespeeld in de beeldvorming rond Bruegel. Tientallen kunstenaars hebben Bruegel nagevolgd, geïmiteerd of elementen van zijn werk overgenomen in eigen kunstwerken. 'Bruegel inspireert', te zien in Hof van Merlijn in Tervuren, brengt een bloemlezing uit de verschillende etsen en gravures die elementen van Bruegels werk overnamen.

Pieter Bruegel de Oude (circa 1525 – 9 september 1569) was een Vlaamse kunstschilder. Hij was de vader van Pieter Brueghel de Jonge en van Jan Brueghel de Oude. Men denkt dat Brueghel dichtbij het huidige Bree in Belgisch-Limburg, vroeger Brede, Brida, Breda genoemd, geboren is. Het is echter waarschijnlijker dat Breda in Nederlands Noord-Brabant de juiste locatie is. De h uit zijn naam heeft hij later laten vallen.

In 'Bruegel revisited' zoeken Vlaamse kunstenaars aan de hand van fotografie, grafiek, installaties, video en film naar een antwoord op de vraag wat Bruegel kan betekenen voor de 21e eeuw. Bij hun creatie van nieuw werk, nemen de kunstenaars zowel Bruegel als de specifieke historische en ruimtelijke context van de locatie, Kasteel van Boucout in de Nationale Plantentuin in Meise, als vertrekpunt. Hierbij zal het Kasteel van Bouchout zelf de belangrijkste tentoonstellingsruimte zijn. Delen van het project zijn echter ook in de tuin zelf te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 juni 2006 - 2313