Stad vol dieren

O dierbaar Antwerpen Redactioneel door

archief oud artikel 9 mei 2007 Antwerpen is gevuld met dieren. Tot september 2007 stelt deze Vlaamse stad de relatie dier, mens en stad op scherp met het festival ‘O dierbaar Antwerpen'. Tientallen evenementen vinden plaats, variërend van buiten, tentoonstellingen, kinderactiviteiten, films, theater, lezingen en stadswandelingen. Zelfs als ‘dieronvriendelijk stadswoud vol gebouwen' wil Antwerpen een woonplaats zijn voor dieren.

Op straat

Een paviljoen met duiventil op het dak biedt onderdak van vele verhalen. Bezoekers vertellen hier over hun bijzondere relatie met een dier. “De hond van Antoine werd opgegeten tijdens de oorlog, de parkiet van Petra werd gered van tussen de tramsporen en een schaap werd uiteindelijk het huisdier van Ahmed” geeft de organisatie als voorbeeld. Grote, kleine, leuke en lieve verhalen: allen worden ze opgeschreven door de verhalenverzamelaars, samen met een meegebrachte foto krijgt de vriendschap tussen mens een dier een plekje in ‘Paloma'. In juli en augustus van woensdag tot zaterdag, open tussen 12.00 en 18.00 uur, gratis. Op het Centraal Station verwelkomen van dierensculpturen uit het Middelheimmuseum de bezoeker. De negenkoppige olifantenfamilie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha is recent aangekocht door de Antwerpse Zoo en wandelen tijdens het festival over het wandelgebied van het Astridplein.

Vreemd en veelzijdig

Maar liefst vier exposities staan stil bij ‘O dierbaar Antwerpen'. Bijvoorbeeld het Rariteitenkabinet van de Zoo. Deze oude dierentuin heeft een hele verzameling met embryo's, skeletten, opgezette, dieren en vreemde huiden. Of bekijk in het Rockoxhuis de dierenverhalen en tekeningen van bekende jeugdauteurs en –illustratoren. De standaardcollectie toont de papegaai in de salon, de pauw in de siertuin, de mieren in de sinaasappelboompjes en de vlinders op de bloemstukken. Speciaal voor kinderen heeft ARGUS in het Rockoxhuis een snuffeltocht uitgestippeld. Die geeft antwoorden op vragen als: Hoe slapen ze?, Hoe bewegen ze zich?, Waarom stinken ze soms? Wat doen ze om te overleven? Wat zijn parasieten? Verder staat in elke zaal een ‘snuffelbox' waarmee kennis getoetst wordt.

Kinderactiviteiten

Het festival organiseert diverse activiteiten voor kinderen en jongeren. Art Basics for Children nodigt bezoekers uit voor een nieuwe interactieve studio die een link legt tussen de stad, het dier en de mens. In de ABC-Dierenstudio kunnen 6 tot 12 jarigen aan de slag rond dierenarchitectuur, schaduwdieren en dierlijke yoga-houdingen. Verder horen ze dierenverhalen en fabels of het gezang van allerlei stadsvogels. In het bricolage-atelier is er genoeg te knutselen: vogelhuisjes timmeren, origamidieren vouwen of dierenmaskers ontwerpen. Ook in het Ecohuis kunnen de kinderen actief aan de slag. Hier met het maken van een nestkastje of voederplankje uit recyclagemateriaal. Vogels zijn ook het onderwerp van de ‘Vreemde vogels workshop fotografie'. Leer toveren met een fotocamera. Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet biedt nog meer variatie. Op enkele dagen maken de kleine knutselaars een eigen rariteitenkabinet, leren illustraties maken met aquarel en ecoline of maak een geheim boek over fabelachtige dieren uit verre landen. Kijk voor meer informatie en data op de website van het festival www.odierbaarantwerpen.be

Verder...

Er is meer: een stadsafari langs etalages, een zondagmiddagwandel of -fietstocht toch langs stadsvogels, vleermuizen en vliegende insecten. Bekijk de website van het festival voor lezingen, theater en de bijzondere films.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 mei 2007 - 2409