1

Verhard u niet

Website 'Noodkreet' Redactioneel door

archief oud artikel 4 juni 2007 Wie redt wie? Dat is de vraag die boven komt bij de Foto-expositie van Artsen zonder Grenzen. Is het de vreselijke situatie waar de geportretteerden zich in bevinden, of is het onze onverschilligheid die om actie vraagt? Met ‘Noodkreet: hoe leuk moeten we het maken?!?’ wil de hulporganisatie ons met een kunstzinnige interpretatie opnieuw bewust maken van het lijden dat de foto’s weergeven. De tentoonstelling, waaraan diverse gerenommeerde kunstenaars meewerkten, is momenteel te zien in Amsterdam en trekt tot 15 oktober 2007 door het land.

Cliché doorbreken

Modevormgever Aziz Bekkaoui omschrijft de aanleiding tot deze expositie als volgt: "Een dodelijk cliché. Dat zijn wij. Wie is er hier nu ziek: zij daar? Of wij hier, die stervende mensen een cliché vinden?" De vele beelden van honger, dood en oorlog hebben ons immuun gemaakt, lijkt het wel. Om mensen (opnieuw) te raken vroeg Artsen zonder Grenzen 13 Nederlandse kunstenaars een foto te selecteren uit hun collectie. Deze foto diende als bron van inspiratie voor de kunstwerken die nu door het hele land zijn te zien. De tentoonstelling toont zowel de bewerking als de originele foto. Al is het de vraag wat uiteindelijk meer overtuigt, de harde werkelijkheid of een kunstwerk.

Arme idolen

De deelnemende kunstenaars hebben hun sporen verdiend in de wereld van grafische vormgeving. Hun achtergrond loopt sterk uiteen: van modevormgever tot architect, fotograaf of tatoeëer. Bijvoorbeeld Carli Hermès, Rob Admiraal, Fenna Haakma Wagenaar en Casper Faassen. Allen werkte belangeloos mee om het leed in de wereld op hun eigen wijze te verwoorden en aandacht te geven. Interaction designer Dimme van der Hout licht zijn werkt toe met de volgende woorden: "Ik heb geprobeerd om het gat dat tussen armoede en popster zit, uit te beelden en hopelijk mee te geven aan de kijker, dat wij geneigd zijn geld te geven aan commerciële instellingen die het ‘ik-gevoel’ aanspreken. Het beeld leunt op glimmers en status maar de jongen blijft dezelfde, met zijn verwondingen. Wat ziet de kijker, een arme jongen of een idool?"

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 juni 2007 - 1223