Urk wil schedels terug

Museum van Urk Nieuws door

archief oud artikel 17 september 2007 Urk, Flevoland Musea die menselijke schedels uit Urk in hun bezit hebben, moeten deze wellicht binnenkort teruggeven aan Urk. Daar zullen ze dan opnieuw begraven worden. Een speciaal comité, waaraan ook het Urker museum deelneemt, gaat dinsdagavond 18 september in gesprek met wetenschappers en musea.

De schedels zijn in de negentiende eeuw gestolen van kerkhoven. “Urkers zijn namelijk altijd heel interessant gevonden door wetenschappers”, zegt comité-lid Lucia de Vries. Omdat veel inwoners van Urk generaties lang op Urk blijven wonen, zouden daar 'pure Hollanders' wonen. “Om hen te onderzoeken, werden in de vorige eeuw de hoofden van kinderen opgemeten en schedels van kerkhoven geroofd”, zegt De Vries. “Ze zijn echt gestolen, want er is nog nooit toestemming voor gevraagd ofzo. Zo ging dat.” De opgegraven schedels zijn terechtgekomen in verschillende musea en bij wetenschappers, vaak als 'rariteiten'. Het comité wil de schedels nu teruggeven aan de Urkers.

Opnieuw begraven

Als de Urkers de schedels terugkrijgen van de verschillende musea, zullen ze deze opnieuw begraven. “Ze willen de schedels van hun voorouders niet alleen terug omdat ze gestolen zijn en omdat Urkers zich niet goed behandeld voelen door de wetenschappers, maar ook om religieuze redenen”, aldus De Vries. De schedels zijn al uitgebreid onderzocht en beschreven, dus wat dat aangaat zijn ze niet van erg grote wetenschappelijke waarde meer. Prof. dr. Bert Theunissen, die onderzoek heeft gedaan naar de manier waarop wetenschappers schedels hebben verzameld, denkt dat de Urkers een goede kans maken om de schedels terug te krijgen. “Als je de schedels opnieuw begraaft, gaat er geen enkele wetenschappelijke waarde verloren”, zegt hij op maandag 17 september in het Nederlands Dagblad. Theunissen kan zich niet voorstellen dat een museum kan claimen de eigenaar te zijn van de schedels. Daarom moeten de schedels volgens hem wel teruggegeven worden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 september 2007 - 665