Beoordelingen Wereldmuseum Amsterdam

De kaalslag na de opening van de nieuwe vaste tent
2 Cijfer 2 van 10 punten.2222

Bezoekdatum: 11-5-2024

Datum beoordeling: 12 mei 2024

Reisgezelschap: met partner

De nieuwe vaste tentoonstelling heeft een duidelijke boodschap: bezie het koloniale verleden vanuit een radicaal kritische blik. Niets mis mee, máár: alles maar dan ook alles wordt negatief belicht. Van romantische schilderijen afgedaan als cliché-landschappen, geheel uit de context van een tijdsbeeld gehaald. We hebben het over 1830 en later, waarin bv Italië-landschappen en dergelijke per definitie romantiserend zijn. En een schilderij van nota bene Otto Djaya van een Javaanse jongedame wordt als een stereotiep romantisch beeld afgedaan en geheel ontleed als een koloniale voorstelling terwijl die beschrijving invulling is. Otto Djaya was, ironisch genoeg, één van de voorvechters van de onafhankelijkheid van Indonesië. De schilder Paulides om een klein hoekje en onderbelicht. De gehele wetenschappelijk opgestelde collectie is geruimd en naar het depot gebracht: wat begon met het weghalen van India, Ghana werd gecompleteerd met het weghalen van Oceanië en de rest van Nusantara. Geen objectieve beschrijvingen meer van boeddhabeelden, herkomst, spiritueel doel, materiaal. Geen Peranakan-altaar meer (Peranakan zit ook in mijn DNA). Niet meer vol respectvolle waardering voor een Batak voorouderbeeld staan. Niet meer Only Connect maar alles vingerwijzend en Skrrrt. Het had mooi naast elkaar kunnen staan maar Leiden is de baas en wat Leiden wil, zal en moet gebeuren. Het gebouw is groot genoeg voor én de kritische tentoonstelling én de wetenschappelijke collecties en dan twee wisselende tentoonstellingen met sjeu. Leren doe je inderdaad door de boodschap verkondigd, maar óók door te zien. Wat je weghaalt daar leer je niet meer van. Vergelijk het met het 'shelf life' van bibliotheekboeken: niet interessant dan in de uitverkoopbak ipv te denken: laat het staan dan kan er nog van geleerd worden. Het gebouw ademt leegte uit en zelfs mijn gezelschap zette één stap in het gebouw en voelde dit en verwoorde het voordat ik erover sprak.

Beoordeling gegeven door M.E. O..

Jammer
4 Cijfer 4 van 10 punten.4444

Bezoekdatum: 18-11-23

Datum beoordeling: 18 november 2023

Reisgezelschap: met partner

Buitengewoon onsamenhangend in de keuze en samenhang van onderwerpen met veel diapositieve teksten die slecht zijn verlicht. Prachtige objecten verdienen een veel betere presentatie en zeker in dit fantastische gebouw . Een festival van gemiste kansen . Foei.

Beoordeling gegeven door Dick Huijssoon.

Interessant
6 Cijfer 6 van 10 punten.6666

Bezoekdatum: 25 april

Datum beoordeling: 26 april 2017

Reisgezelschap: met jonge kinderen

Prachtig pand en restaurant, lekker gegeten. Tentoonstellingen zijn interessant. Helaas alles erg procedureel ingericht ipv op beleving. Let op: voor kinderen dien je vooraf extra reserveringen te maken voor de activiteiten.

Beoordeling gegeven door Marjon.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Bezoekdatum: november 2009

Datum beoordeling: 27 februari 2010

Een prachtig museum met wisselde interessante tentoonstellingen. Ik wil er zeker terug komen.

Beoordeling gegeven door Tropenmuseum.

9 Cijfer 9 van 10 punten.9999

Bezoekdatum: voorjaar 2009

Datum beoordeling: 27 februari 2010

Leuk museum. Vooral de tour is een aanrader. Elke keer als de tour veranderd is komen we weer terug! Het museum is groot, dus nog nooit alles op 1 dag bekeken. Vlakbij is de Dappermarkt om daarna een frisse neus te halen. Parkeren is duur, maar op zondag gratis!

Beoordeling gegeven door N.N..

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Bezoekdatum: 02-01-2010

Datum beoordeling: 13 februari 2010

Mooi museum in een heel mooi pand met een enorme collectie. Te weinig tijd om alles te bekijken. Dus we gaan zeker nog een keer terug.

Beoordeling gegeven door Anita.

7 Cijfer 7 van 10 punten.7777

Bezoekdatum: augustus 2008

Datum beoordeling: 6 december 2008

Pluspunten van het museum: een goede en overzichtelijke inrichting, prima eet en drinkgelegenheid. Vriendelijke personeel. .

Beoordeling gegeven door Jan Renjaan.

10 Cijfer 10 van 10 punten.10101010

Bezoekdatum: 18 augustus 2008

Datum beoordeling: 1 oktober 2008

Met de kinderen ging ik met een vriendin naar het Tropenmuseum in Amsterdam. De meiden van 8 en 10 mochten mee met de tour door Bombay. De volwassenen gingen iets later naar de film in Bombay. Alle kinderen kwamen daar de gasten een glaasje mierzoete thee brengen. Daarna mochten ze gaan oefenen voor de echte videoclip. Ze kregen mooie kleren aan en kregen les van een Indiase mevrouw. Het was enig om dit van bovenaf zo te zien. Vervolgens gingen we weer met de kinderen naar d ebioscoop in Bombay. De stukjes videoclip waren in het echte filmpje gemonteerd, waardoor een heeel geloofwaardig geheel was ontstaan. Wat voelden ze zich trots om zichzelf als een echte ster te zien! Voor groot en klein was het een middag genieten!

Beoordeling gegeven door Anneke van Vliet.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Bezoekdatum: 05-06-2008

Datum beoordeling: 3 juli 2008

prachtig en indrukwekkend

Beoordeling gegeven door N.N..

9 Cijfer 9 van 10 punten.9999

Bezoekdatum: meivakantie

Datum beoordeling: 3 juli 2008

Erg interessant en leuk ook voor de ouders. De kinderen beleven een dag in het leven van een kind uit Bombay. De kinderen moeten werken zoals een kind uit Bombay (zij maken bv. tasjes) en maken ook brood en thee. Daarnaast leren ze wat van de stad Bombay en over Ganesh (een van de Indiase Goden) en kunnen ze ook een korte film kijken. Mijn kinderen waren er al met de school geweest maar vonden het zo leuk dat ze nog een keer wilden. En ze willen nu voor de 3e keer. Er is ook een tour voor jongere kinderen maar die hoeven dan niet te 'werken'en maken ook geen brood.

Beoordeling gegeven door R.K.Simons.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Bezoekdatum: 30 maart 2008

Datum beoordeling: 3 mei 2008

Met mijn kleindochter van 8 jr.op onderzoekingstocht door het Tropenmuseum geweest. Om haar te laten zien,dat er nog meer in de wereld is, behalve Nederland.Het was erg interessant en leerzaam.

Beoordeling gegeven door Mevr.A.Muller.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Bezoekdatum: 8 maart 2008

Datum beoordeling: 18 april 2008

Een geweldig mooi en interessant museum. De culturen worden goed uitgelicht met bijzondere verhalen, foto's, gebruiksvoorwerpen en vindingen. We wisten niet dat het museum zo gigantisch groot en uitgebreid was. Zeker een bezoek waard!

Beoordeling gegeven door Joan Baardolf.

7 Cijfer 7 van 10 punten.7777

Bezoekdatum: december 2007

Datum beoordeling: 14 maart 2008

allereerst een mooi gebouw,... Veel beeld en film materiaal over de bisjpalen. personeel is vriendelijk en geven graag verdere uitleg.

Beoordeling gegeven door N.N..