Sint-Janskathedraal Den Bosch
Sint-Janskathedraal Den Bosch

De bouw van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch startte al in 1220. De kathedraal heeft een rijke historie: de kerk overleefde oorlogen, de beeldenstorm, nieuwe parochies en andere hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis. Bekijk de prachtige architectuur en leer alles over de Sint-Jan en de geschiedenis van Den Bosch tijdens een rondleiding.

Rondleiding

Benieuwd naar de geschiedenis van deze bijzondere kathedraal en naar de betekenis van de rijke kunst? Ga dan mee met een rondleiding. Deze duurt ongeveer anderhalf uur en kaartjes zijn verkrijgbaar bij Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch in hun Kringhuis op Parade 12.

Echt spectaculair is het beklimmen van de Sint-Janstoren. Dit staat los van een bezoek aan de kathedraal.

Ut Engelke op de Sint-Jan

Ook de buitenkant van de kathedraal is de moeite waard om aan alle kanten even goed te bekijken. Wat een prachtige beeldhouwwerken! Als je goed kijkt herken je misschien de stijl van veel van de honderden beeldjes: ze zijn namelijk geïnspireerd op de Bossche kunstenaar Jeroen Bosch. Daartussen staat sinds de restauratie in 2011 ook een standbeeld van een engel met een mobieltje, Ut Engelke genoemd. Deze engel biedt ook echt een luisterend oor; je kunt haar bellen en je verhaal doen.

Sint-Janskathedraal Den Bosch in Den Bosch leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.sintjandenbosch.nl

Foto: VisitBrabant © Willeke Machiels
Foto: VisitBrabant © Willeke Machiels