Museum van de Geest: kunst, maar dan anders

Museum van de Geest

Grof gekras, explosieve kleuren of juist sober zwart-wit: de kunst die je tegenkomt in Museum van de Geest komt recht uit het hart van de nationale en internationale artiesten. Net als bijvoorbeeld voor Vincent van Gogh werkt kunst voor hen vaak psychisch bevrijdend. Maak kennis met deze onconventionele kunst van 'outsiders' en ontdek de oudste Outsider Art Collectie van Europa in dit museum in de Hermitage.

Wat is outsider art?

Sommigen van hen komen uit een zorginstelling, hebben een verstandelijke beperking of leefden geïsoleerd buiten de samenleving: de kunstenaars van Museum van de Geest, oftewel de 'outsiders'. Het museum in hartje Amsterdam geeft een podium aan het werk van deze kunstenaars die nooit een kunstopleiding hebben gehad en zich niets aantrekken van de culturele normen. Wrede sprookjes, hallucinerende tekenkunst, kunstwerken in duizenden kleurtjes en een portret dat bestaat uit alleen maar rechthoeken: deze kunst zie je nergens anders. Een bezoekje aan het museum verbreedt hoe dan ook je blik op deze wereld en de mensen.

Het verhaal achter de kunst

Snap je op het eerste gezicht niet zo goed wat je ziet? Bezoek het museum op de eerste of derde zondag van de maand; om 13:00 uur begint dan de instaprondleiding voor groepen van drie tot tien personen. Je vindt Museum van de Geest locatie Amsterdam in de Hermitage Amsterdam.

Museum van de Geest in Amsterdam leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

Foto: Museum van de Geest, Nina Bergh

Foto: Museum van de Geest, Sander Troelstra.

Foto: Museum van de Geest, Nina Bergh

Foto: Museum van de Geest, Nina Bergh