De Gevangenpoort

De Gevangenpoort van Bergen op Zoom is het oudste monument van de stad! Van buiten indrukwekkend, van binnen nog helemaal in de sobere stijl van de middeleeuwen. Je komt er dan ook alleen in via steile trappen. De tweede trap eindigt op het laatste stukje stadsmuur dat nog over is. Kijk eerst even naar rechts voor je de grote ruimte links instapt. Dan zie je een schilderij waarin dat ene stukje muur verder doorloopt en je even een idee krijgt van hoe het er ooit, lang geleden uit moet hebben gezien. Alsof je even terug bent gegaan in de tijd.

Toen deze stadspoort een gevangenis werd, verbleven de cipiers in de grote ruimte waar je eerst binnenstapt. Van daar kun je met een wenteltrap omhoog, die nog steiler is dan de vorige trappen. Gelukkig hangt er een touw als trapleuning. Kun je je stiekem een beetje naar boven trekken. Boven vind je een ruimte die nog is ingericht als cel, met alleen een dun matras, tafeltje met kaars en emmer voor de gevangene. Maar als je echt volop wilt genieten van de Gevangenpoort, ga dan met een van de gidsen mee. Zij laten je zien wat je op jezelf makkelijk over het hoofd ziet en weten de geschiedenis van de toren tot leven te brengen met hun verhalen.

De Gevangenpoort in Bergen op Zoom leent zich ook goed voor een vriendinnendag. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

De Gevangenpoort