1

Luister naar de verhalen van een eeuwenoude korenmolen
Korenmolen De Hoop

Korenmolen de Hoop in 't Zand heeft al een lang leven achter de rug. Rond 1630 begon de molen als volmolen, later was de molen in gebruik als houtzaagmolen en in 1865 is de molen in 't Zand herbouwd als korenmolen. In het voorjaar en de zomer is deze historische molen open voor bezoekers, die - als de wind goed staat - kunnen zien hoe meel gemalen wordt. Iets wat de molenaar met deze molen nog prima kan; er zou genoeg gemalen kunnen worden voor de inwoners van de gemeentes Den Helder en Schagen samen!

Kopje koffie in de molen

Ook als er geen meel gemalen wordt is er genoeg te zien in de molen. Er is binnen openingstijden altijd een molengids aanwezig, die rondleidingen geeft en interessante verhalen over de molen kan vertellen. Loop naar de maalzolder, daar ligt een koppel maalstenen aangedreven door windkracht. In de molen is ook de overgang van windenergie naar mechanische aandrijving te zien. Op de begane grond zie je een koppel maalstenen aangedreven door een ruim 80 jaar oude 1 cilinder dieselmotor van Ruston Hornsby. De boet (molenschuur) is open voor thee, koffie, fris en gebak. In de molen is meel te koop, om thuis nog wat lekkers mee te bakken.

Camperplaatsen bij de molen

Korenmolen de Hoop is een plaatje om naar te kijken. Wil je daar nog wat langer van genieten en van de mooie omgeving? Op het terrein van molen zijn 14 camperplaatsen met voorzieningen. Blijf een paar nachtjes, maak een mooie fietstocht door de Bollenstreek, struin door Schagen en maak een strandwandeling. De opbrengsten van de verhuur zijn voor het onderhoud van de molen.

Neem een kijkje in de korenmolen. Foto: Molen de Hoop
Neem een kijkje in de korenmolen. Foto: Molen de Hoop
De korenmolen vanuit de lucht. Foto: Molen de Hoop
De korenmolen vanuit de lucht. Foto: Molen de Hoop
Bij de molen vind je camperplaatsen. Foto: Molen de Hoop
Bij de molen vind je camperplaatsen. Foto: Molen de Hoop
Bekijk het maalkoppel. Foto: Molen de Hoop
Bekijk het maalkoppel. Foto: Molen de Hoop