Vestingwallen Den Bosch

Vestingwallen Den Bosch

Aan de zuid- en oostkant van Den Bosch kun je nog zien wat een indrukwekkende vesting deze stad ooit was. Hier loop of fiets je over de dikke wallen, die drie bewaard gebleven bastions met elkaar verbinden. Bastion Baselaars ligt tegenover het Zuiderpark en bevat tegenwoordig een parkeergarage. Vlakbij ligt een lage loopbrug over het water, waarover je van de parkeergarage via een gat in de muur de binnenstad bereikt. Op Bastion Oranje kun je uitrusten onder grote groene bomen. En op Bastion Vught staan de kanonnen nog te wachten op de vijand.

Bastionder

Bastion Oranje kun je ook in! Je komt dan terecht in het Bastionder, waar de krijgsgeschiedenis van Den Bosch te zien is. Daar staat onder andere de Boze Griet, een indrukwekkend kanon dat helaas geen kogel goed wist af te schieten. Die dwarrelden in stukken uit de loop.

Je hebt vanaf de groene wallen een fraai uitzicht over de historische binnenstad aan de ene kant en natuurgebied het Bossche Broek aan de andere kant. Fun fact: in de lente groeien duizenden krokussen op de wallen.

Vestingwallen Den Bosch

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.