Sint-Catharijnekerk
Sint-Catharijnekerk (Brielse Dom)

Midden in het historische stadje Brielle, staat de imposante Sint-Catharijnekerk, ook wel bekend als de Brielse Dom. Stap binnen en kijk op je gemakje rond in de kerk waarvan de eerste steen gelegd werd in het 1471. Wie naar boven kijkt, ontdekt in de gebrandschilderde ramen beeltenissen van Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte van Bourbon. En dat is niet zomaar, want de twee gaven elkaar in 1575 het jawoord in de kerk. Naast dit zogenaamde Oranjeraam zijn er nog twee vergelijkbare ramen, die je mee terug nemen in de geschiedenis. Bekijk ook de driehonderd grafzerken in de vloer en kijk omhoog naar de indrukwekkende gewelven.

Beklim de toren

Voor een schitterend uitzicht over Brielle en de omgeving beklim je de 318 treden tellende toren. Het beklimmen van de 60 meter hoge toren is een stevige conditietest, maar bedenk je wanneer je naar boven klimt, dat het nog nog zwaarder had kunnen zijn. Eigenlijk was het plan namelijk om de domtoren twee keer zo hoog te maken, maar door verschillende tegenvallers is de bouw halverwege gestopt. In 1456 ontstond er brand in de toren en in 1482 was het geld op. Interessant weetje: in de achttiende en negentiende eeuw werd de kerktoren tijdelijk gebruikt als vuurtoren. Als je de treden trotseert, kom je onderweg ook het 49 klokken tellende carillon tegen. Bovenin mag je 'm zelfs zelf luiden. Gaaf!

Sint-Catharijnekerk in Brielle leent zich ook goed voor een bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek debrielsedom.nl

De kerk vanbuiten. Foto: DagjeWeg.NL
De kerk vanbuiten. Foto: DagjeWeg.NL
De indrukwekkende gewelven. Foto: DagjeWeg.NL
De indrukwekkende gewelven. Foto: DagjeWeg.NL
Uitzicht vanaf de toren. Foto: DagjeWeg.NL
Uitzicht vanaf de toren. Foto: DagjeWeg.NL
De schitterende gebrandschilderde ramen. Foto: DagjeWeg.NL
De schitterende gebrandschilderde ramen. Foto: DagjeWeg.NL