Dagje terug naar de tijd van toen

In Terschuur, vlakbij Barneveld, lijkt de tijd stil te staan. Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum herbergt een schat aan historisch speelgoed en wel 160 oude ambachten van vroeger. Ga mee terug in de tijd en kijk bij de smid in de smederij of speel met Meccano.

Het museum van ruim 4000 vierkante meter laat bij het ambachtengedeelte alles zien over oude ambachten, gereedschappen, werktuigen en huishoudelijke artikelen. Er zijn 160 kamertjes waar je in kunt kijken en steeds weer iets nieuws ontdekt. Stap binnen in een ouderwetse drogisterij of kijk toe bij een kaasmaker, oude smid, scharensliep of mandenvlechter. Wie wil kan een van de aanwezige ambachtslieden helpen bij het netten boeten of een ander klusje.

Speelgoed van vroeger

Voor de kleintjes heeft het Oude Ambachten & Speelgoed Museum een gratis speurtocht door het verleden. Leer alles over de verschillende ambachten, haal herinneringen op en laat kinderen zien hoe het vroeger was. Bewonder de antieke poppen en beren, waar het Speelgoed Museum een grote verzameling van heeft. En bewonder ouderwets speelgoed zoals Meccano, Dinky Toys, oude kinderserviesjes en stoommachines. Bij verschillende vitrines kun je het speelgoed in werking zetten door op een knop te drukken. Naast alle vitrines vol speelattributen is in het Speelgoed Museum ook een doe-het-zelf ruimte.

Spreekuur voor poppen en beren

Ziet de pop niet meer zo goed of heeft de knuffelbeer een gebroken pootje? Kom langs bij de Poppen- en Berendokter, want die houdt van tijd tot tijd spreekuur in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

Proef van het boerenleven

Maak ook kennis met de opmars van landbouwmachines in het openluchtgedeelte van het museum. Een bijzondere verzameling oude machines, antieke boerenkarren en oude bakkerijmachines nemen je mee terug in de tijd. Bekijk ook de antieke brandspuit. En wat zijn draadnagelmachines ook alweer?

Ook zijn er twee expositiezalen met een aantal maanden per jaar wisselende tentoonstellingen. Even bijkomen kan in de koffiekamers, de cadeaushop of in de antiekwinkel.

Tip: maak het uitje compleet en geniet van een heerlijk stamppotbuffet! Voor groepen met meer dan vijftien personen heeft het Oude Ambachten & Speelgoed Museum allerlei leuke arrangementen.

Dagje terug naar de tijd van toen in Terschuur leent zich ook goed voor een familiedag en kinderfeestje (vanaf € 6,95 p.p.). Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Neem een kijkje bij de drogisterij.

Zoveel oude ambachten om te bekijken.

Neem een kijkje bij de drogisterij.

Neem een kijkje bij de drogisterij.

Neem een kijkje bij de drogisterij.

Speelgoed van vroeger.

Neem een kijkje bij de drogisterij.

Demonstraties van oude beroepen.