Museum Asselt

Zie een echt Noormannen zwaard in Museum Asselt




In dit kleine plaatsje in Limburg ligt een groot stuk geschiedenis. De Dionysiuskerk is sinds diens ontstaan in de elfde eeuw een stille getuige van inmiddels duizend jaar geschiedenis. Nu herbergt het gebouw Museum Asselt, of Ascloha, zoals het in de Karolingische tijd heette. Je vind er meerdere collecties die niet teleurstellen, waaronder een reconstructie van een levensecht Noormannen zwaard wat tien kilometer verderop in de Maas werd opgedoken.

Leer Asselt kennen tot aan de prehistorie

De kerk is al mooi van zichzelf. Het verschil in stenen in de muren valt op. Je ziet zo welk gedeelte de originele kerk was en wat later is aangebouwd. De kerk is het thuis van meerdere collecties historie uit de omgeving. De geologie collectie onthuld de enorme beesten die hier ver voor de mens leefden. Een kies van een mastodont zou een mensenhoofd verpulveren. Een paar meter verder zie je dingen die je herkent, al zijn ze alsnog honderden jaren oud. Musketten die Spanjaarden uit Asselt jaagden liggen stil voor je in de vitrine. Gevonden gebruiksvoorwerpen geven kleur aan de mensen die hier leefden, zoals pijpen, wandelstokken en zelfs religieuze artefacten vanuit de Joodse religie en vrijmetselarij.

Noormannen staan pal voor je neus

Het spannendste gedeelte is wellicht de collectie over de Noormannen. Naast de reconstructie van het zwaard zie je bodemvondsten die meer over de identiteit van de plunderaars onthullen. De maquette van het Noormannenkamp maakt hun aanwezigheid heel echt. En met de VR-beleving leef je zelf even in de tijd van dit mysterieuze volk wat Asselt ten tijde van de vroege middeleeuwen onveilig maakte.

Met dank aan pastoor Pinckers

Bij de wisseltentoonstelling zie je het erfgoed nagelaten door pastoor Pinckers. De tinnen borden, opvallend gegraveerd met belangrijke namen, bekijk je als herinnering aan deze museumpionier. Pastoor Pinckers is de man die zeker honderd jaar geleden de kerk tot museum maakte. Hij verzamelde de collecties die je ziet en bracht de aandacht van belangrijke personen naar zijn museum. Die zijn vereeuwigd in de tinnen borden die ineens meer heft dragen dan ze in eerste instantie uitstralen. Bezoek het museum van de pastoor nu in de Dionysiuskerk in Asselt.

Museum Asselt in Asselt leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

 Ervaar duizend jaar geschiedenis in Museum Asselt

Museum Asselt
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.