Museum Havezate Mensinge

Museum Havezate Mensinge

Op Landgoed Mensinge vind je Museum Havezate Mensinge, waar sinds de bouw in 1381 veel invloedrijke en adellijke families uit het Noorden hebben gewoond. Sinds 1988 is het een museum. Het interieur is nog in originele staat: bewonder familieportretten uit de achttiende eeuw, een monumentale kussenkast en 1690 en een indrukwekkende collectie porselein uit 1600 en 1790. Het lijkt wel of de tijd in Mensinge stil heeft gestaan.

In Museum Havezate Mensinge leer je meer over de vroegere bewoners en over de functie van de havezate; de woning van de landgoedeigenaar. Neem zelf een kijkje en ontdek hoe een leven als invloedrijke regent in Drenthe er vroeger uitzag. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien.

Zo staat de monumentale kussenkast uit 1690 broederlijk naast een damesbureautje uit het begin van deze eeuw. Even verderop is een chaise longue in Empire-stijl te bewonderen. Er is een uitgebreide collectie porselein, variërend van Chinese wijnpotten uit 1600 tot porselein uit de Kang Shi periode en een geheel compleet Chien-Lung eetservies uit 1790.In het gehele huis hangen familieportretten uit de 18e eeuw naast de landschapsschilderijen die Coenraad Kymell rond 1900 maakte in de directe omgeving van Mensinge. In de gang waarop alle vertrekken uitkomen tikt de Drentse stoeltjesklok uit 1760 samen met de Friese staartklok uit 1850 de uren weg. Hoewel... soms lijkt het alsof in Mensinge de tijd even stil staat.

Museum Havezate Mensinge in Roden leent zich ook goed voor een schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Museum Havezate Mensinge

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.