1

Museum van de 20e Eeuw
Museum van de 20e Eeuw: heel veel LEGO en nostalgie

Het alledaagse leven van nu is heel anders dan dat van onze ouders en grootouders. Maar hoe anders precies? Hoe zag hun leven eruit in de vorige eeuw? Verbaas je over de vele ontwikkelingen in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Snuffel in het verleden in de woonkamer van opa en oma en gluur naar binnen bij een ouderwetse herenkapper. Bewonder een zaal vol nostalgisch speelgoed en sla zeker de vitrines vol LEGO niet over in de permanente LEGO-expositie.

Net als vroeger

Ontdek nostalgische voorwerpen van vroeger in het Museum van de 20e Eeuw. Oude radio's, televisies, speelgoed, complete woonkamers. Er is niet eerder zoveel veranderd in één eeuw als in de twintigste eeuw. In dit museum gaan jong en oud samen op ontdekkingstocht door het verleden. En hoewel er veel veranderd is in de afgelopen 100 jaar zul je vast ook veel herkennen! Speelgoed waar je vroeger mee speelde, pannen die opa en oma vroeger hadden, de eerste mobiele telefoon. Er is een zaal met speelgoed van vroeger en in een andere ruimte komen de vele technische ontwikkelingen (van computers tot telefoons tot beeld en geluid) aan bod.

 Bezoek www.museumhoorn.nl


Grote LEGO-collectie

LEGO-fans opgelet! Het Museum van de 20e eeuw heeft sinds 2022 een enorme collectie LEGO in huis. Kijk je ogen uit in drie zalen vol prachtige LEGO-bouwwerken. Door op een knop te drukken komt de LEGO-stad tot leven en in een duister Harry Potter-landschap zet je een draak in beweging. Of reis naar de ruimte en zie ruimteschepen uit Star Wars in gevecht gaan. Zin om zelf te bouwen? Er is volop ruimte om zelf aan de slag te gaan met de bouwsteentjes. Indrukwekkend zijn de levensgrote Woody uit Toy Story en Harry Potter. Maak een mooie foto met deze helden als herinnering aan een leuk dagje uit!
Museum van de 20 Eeuw

Gratis audiotour

Het museum begon in een groot pakhuis maar groeide uit dit jasje en verhuisde daarom in oktober 2011 naar een voormalig gevangeniscomplex. Op het Oostereiland, bij de Hoornse haven. De gratis audiotour neemt je in vogelvlucht mee door de ontwikkelingen van de afgelopen honderd jaar. Kijk in alle rust rond en laat de mooie verhalen je rondleiden door de museumzalen en de opstellingen. Oude radiofragmenten, nostalgische televisiegeluiden en hits van vroeger komen ook voorbij.

Museum van de 20e Eeuw in Hoorn leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.museumhoorn.nl

Vitrines vol LEGO. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Vitrines vol LEGO. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Vergaap je een grote LEGO City. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Vergaap je een grote LEGO City. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Aap noot mies. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Aap noot mies. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Een echte retro woonkamer. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Een echte retro woonkamer. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Woody uit Toy Story van LEGO. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Woody uit Toy Story van LEGO. Foto: Museum van de 20e Eeuw.