1

Dagje Apeldoorn


-advertentiepositie-Dagje Apeldoorn

Apeldoorn is verrassend anders dan andere steden. Het middelpunt van de Veluwe onderscheidt zich door rust en ruimte. Veel parken en groene wijken bepalen het straatbeeld. Daarbij geeft Paleis het Loo het geheel een koninklijk tintje. Door de goede afwisseling van natuur en cultuur staat Apeldoorn dan ook in de top tien steden van Nederland. Een bekende attractie is de Apenheul, waar mensen vanuit heel Europa naartoe komen. Maar er is meer: Apeldoorn biedt genoeg vermaak, cultuur en attracties voor een paar dagen weg.

Bekijk de stad wandelend. Hiervoor zijn er verschillende routes uitgestippeld, onder andere de Royal Route die naar Koninklijk Paleis Het Loo voert. Het paleis is sinds 1984 opengesteld voor publiek en biedt een beeld van het leven van de Oranjes. De tuinen rondom hebben elk seizoen hun bekoring en ademen een 17e-eeuwse sfeer. Een goede reden om je wandeling te onderbreken.

Kinderen

Kinderen kijken hun ogen uit in de Apenheul. Veel verschillende apensoorten bevolken deze tuin, die oorspronkelijk begon als een hobby. De Rotterdamse fotograaf Wim Mager had in de jaren '60 een aantal apen als huisdier, die toentertijd nog gewoon in de dierenwinkel te koop waren. Hij kwam op het idee om een apen-heul, een soort toevluchtsoord, te openen. De apen kunnen nu vrij los lopen in een natuurlijke omgeving. Elke dag zijn er interactieve voederpresentaties en voor kinderen worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Zijn de kinderen daarna nog niet moe? Dan kunnen ze zich uitleven in familiepark Koningin Juliana Toren met vijftig verschillende attracties.

Cultuur

Voorstellingen, muziek en theater vindt u in Schouwburg- en Congrescentrum Orpheus. Jaarlijks vinden hier circa 300 voorstellingen plaats. Bij de schouwburg hoort ook het podium- en filmtheater Gigant . Pop, film en podiumkunsten voeren hier de boventoon. Met een actuele programmering voor alle leeftijden zet het theater in op nieuwe initiatieven. Zit er geen voorstelling voor jou bij? Dan zijn er ook nog enkele interessante museums die het bezoeken waard zijn.

Het Coda Museum is een museum voor streekhistorie en hedendaagse kunst. De hedendaagse kunst bestaat vooral uit sieraden en papierkunst. In het museum zijn vaste en wisselende exposities te bezoeken. Een heel ander museum is het Folkloremuseum In de Zevende Hemel, waar een bonte verzameling curiosa tentoongesteld is. Vreemde voorwerpen met allerlei thema's zoals Sinterklaas, Pasen en het Oranjehuis vormen samen een uitzonderlijke collectie.

Shoppen

In winkelcentrum de Oranjerie kan je uitstekend winkelen. Allerlei merken en producten zijn te vinden in dit overdekte centrum met parkeergelegenheid. Vanaf het station kan je de Oranjerie lopend bereiken. Ook gezellig is de Korenstraat met veel kledingwinkels en genoeg mogelijkheden om uit te rusten op een terrasje. Daarnaast worden er wekelijks verschillende leuke marktjes gehouden in Apeldoorn. Struin langs de gezellige kraampjes voor het echte vakantiegevoel.

Omgeving

Als je toch bent uitgekeken in Apeldoorn zelf is er in de omgeving nog genoeg te doen. In Hoog Soeren, Loenen en Hoenderloo zijn nog veel meer interessante activiteiten te vinden. Neem bijvoorbeeld Wildpark Het Aardhuis in Hoog Soeren, de Papierfabriek in Loenen en de Veluwe Ranch in Hoenderloo. Met een schitterende omgeving en veel verscheidenheid aan activiteiten is Apeldoorn een goede keus voor een weekendje weg.

Dagje Apeldoorn in Apeldoorn leent zich ook goed voor een vriendinnendag. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.uitinapeldoorn.nl

Uitzicht vanaf het dak van Paleis het Loo. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Uitzicht vanaf het dak van Paleis het Loo. Foto: Redactie DagjeWeg.NL