1

Het Hofje van Mevrouw van Aerden
Het Hofje van Mevrouw van Aerden

Het Hofje van Mevrouw Van Aerden is een zeer bijzonder museum. Wandel door de authentiek ingerichte kamers en maak kennis met een unieke collectie schilderijen van Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw die in dit imposante complex hangen. De schilderijen zijn verzameld door Pieter van Aerden. Het Hofje heeft werken van onder meer Frans Hals, Cornelis de Heem en Gerard ter Borgh. Naast kunst herbergt het museum ook Amsterdams miniatuurzilver uit de achttiende eeuw. Je kunt het museum alleen bezoeken onder leiding van een gids.

Wandel ook zeker door de prachtige tuinen rondom het Hofje: de Franse binnentuin en de Nutstuin die grenst aan de Linge. Ook het gebouw zelf is een hoogstaand stukje cultureel erfgoed. Het staat op de ruïnes van het Kasteel van Leerdam. Het Kasteel van Leerdam is in 1574 door de Spanjaarden kapotgeschoten. Ook in de Nutstuin zijn tussen de fruitbomen, notenbomen en de moestuin met vergeten groentes resten van het kasteel te zien.

Het museum en daarmee ook de binnentuin zijn tijdelijk gesloten. De Nutstuin kun je wel bezoeken.

Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam leent zich ook goed voor een vriendinnendag en high of afternoon tea. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

De Nutstuin. Foto: Hans van Vrouwerf
De Nutstuin. Foto: Hans van Vrouwerf
De Franse binnentuin. Foto: Hans van Vrouwerf
De Franse binnentuin. Foto: Hans van Vrouwerf