Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, die twee eeuwen oud zijn, worden ongeveer twintigduizend schilderijen, sculpturen en tekeningen bewaard. Ze zijn gevestigd in Brussel en bestaan uit vier musea. Rond 1800 werd de eerste verzameling kunstwerken tentoongesteld, onder Frans bewind. Later, onder Nederlands bewind, en in een onafhankelijk België wordt de collectie steeds verder uitgebreid. Vele verhuizingen, uitbreidingen en nieuwe collecties verder bestaan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten uit het Museum voor Oude Kunst, het Museum voor Moderne Kunst, het Wiertzmuseum, het Magrittemuseum, het Meuniermuseum en het Fin-de-Siècle Museum.

Het Wiertzmuseum is gewijd aan de Belgische kunstenaar Antionne-Joseph Wiertz en het Meuniermuseum laat de werken zien van Constantin Meunier.

In de musea worden ongeveer twintigduizend schilderijen, tekeningen en sculpturen bewaard. Doordat de musea zo'n uitgebreide collectie hebben uit verschillende tijdperken en de kunstwerken per eeuw gerangschikt staan, zijn de stijlveranderingen door de tijd heen goed te herkennen. Naast de vaste collectie hebben de musea ook tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen gaan vaak over een persoon of een bepaald onderwerp en zijn ongeveer een half jaar te bezichtigen. Precieze informatie over de tijdelijke collectie is te vinden op de website.

Ook voor kinderen is het de moeite waar de musea te bezoeken. Een speciaal kinderprogramma en projecten zorgen ervoor dat het zeker niet saai is!

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.